петак, 21. август 2020.

Dodik od Rusije traži kredit od 500 miliona evra: Mogao bi se nazvati “Srednji”



Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik zatražio je od zvaničnika Ruske Federacije da Republici Srpskoj odobre kredit od 500 miliona KM, potvrđerno mi je iz nekoliko izvora.


Taj novac, gotovo milijardu KM, iskoristio bi se za, kako se tvrdi, za restrukturisanje sadašnjih kreditnih zaduženja.


Iz Ruske Federacije nisu još ništa odgovorili na ovaj zahtjev, a Dodik intenzivno lobira preko svih svojih ruskih veza da novac dobije.


Zahtjev za ovako velikim kreditom leži u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Republika Srpska.


Prema riječima upućenih, za završetak fiskalne godine potrebno je 400 miliona KM, a u vrhu Režima nemaju nikakvu ideju kako da namaknu taj novac, osim pute novog kreditnog zaduženja.


Dodik je i ranije tražio kredite od Rusije i to u nekoliko navrata, ali nije dobio ništa, bez obzira na činjenicu da je najveći promoter njihove politike u Regionu.




Da podsjetim, Dodik je, nakon posjete Moskvi (u društvu Tragične Saksije Željke Cvijanović), septembra 2014. godine izjavio da su dogovorili „Mali“ kredit od 65 miliona evra, koji je trebalo da posluži za revitalizaciju Rafinerije (koja sada ne radi), ali i „Veliki“ kredit od 700 miliona evra, za restrukturiranje kreditnih zaduženja RS.


Ovaj najnoviji zahtjev za kredit od 500 miiona evra mogao bi se nazvati “Srednji”!


Kredite, “Mali” i “Veliki”, su najavili 19.09.2014. godine, kada se Dodik vratio iz Moskve, zajedno sa Željkom Cvijanović, tvrdili su da su obećani i mjesecima kasnije, ali nikada nisu stigli.


Godinu kasnije, (oktobra 2015.), Dodik je molio od Rusije pozajmicu od 300 miliona dolara, navodeći da se pozajmica traži „od  jedne kredibilne bankarske institucije” (Dodik), iako je bila riječ o Fondu (GBCI), koji je registrovan 2014. godine u jednom tržnom centru u Sarasoti (Florida). 


Iza tog fonda bili su rusko-srpski špekulanti, a vrijeme je pokazalo da od novca nije bilo ništa.


Režim je tada snažno spinovao priču o ovoj “pozajmici”, sugerišući preko svojih medija laž da je riječ o parama Ruske Federacije koje dolaze preko Fonda registrovanog na Floridi. Sem lažnog optimizma, cilj spina bio je privid da Dodik i dalje ima podršku RF, ali i da SAD nisu protiv njega.


Početkom 2020. RS je pokušala prodati obveznice, preko berzi u Beču ili Hong Kongu, na međunarodnom finansijskom tržištu u vrijednosti od 300 miliona KM, ali su odustali od toga. Obveznice je trebalo da kupi Konstantin Malofejev, ruski oligarh, kojem je zabranjen ulazak u BiH. 



U aprilu ove godine su, putem banjalučke berze, na prodaju ponudili obveznica u vrijednosti od 300 miliona KM, ali su uspjeli prodati svega 137,5 miliona KM, što je bio debakl.


U junu 2018. godine, RS je prodala obveznice preko Bečke berze ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, špekulantu i ultrtadesničaru.

Tada je obveznice, u vrijednosti 168,3 miliona evra (uz kamatu od 4,83 %), prodala brokerska kuća iz Hong Konga “BMI Securities ltd”, čiji je predstavnik za Evropu Klaus Korner, nekadašnji šef za upravljanje imovinom Dojče banke u Rusiji.



Interesantno je da vlasti RS nikada nisu saopštile preko koje brokerske kuće su prodale obveznice, ali je “BMI Securities ltd” na svojoj zvaničnoj stranici 2019. godine objavio da je to učinjeno preko njih.

Važno je još naglasiti da je 11.02. 2020. godine ta brokerska kuća kažnjena zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca.

"Komisija za vrijednosne papire ukorila je i kaznila BMI Securities ltd sa 3,7 miliona HKD /oko pola miliona američkih dolara/ zbog propusta u ispunjavanju regulatornih zahtjeva za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Komisija je, također, suspendovala odgovornu službenicu Maggie Tang Wing Chi na pet i po mjeseci", objavljeno je u 11.02. o.g. na službenoj stranici Komisije iz Hong Konga, a prenio je magazin “Žurnal”.



Još su naveli da je “BMI kažnjen zbog toga je što je utvrđeno da su odobravali vanberzanske transakcije za dvije kompanije u Hong Kongu. Osim toga, utvrđeno je da BMI nije provodila adekvatne kontrole koje bi spriječile pranje novca”.

Iza Kornera, samim tim i iza ove brokerske kuće, stoji ruski oligarh Konstantin Malofejev, koji je, prema brojnim dostupnim informacijama, kupio obveznice RS u junu 2018. godine