петак, 7. август 2020.

Ravno do Dna: Nešić, pod Dodikovim patronatom, krenuo u izgradnju apartamana vrijednih 30 miliona KM otetih od građana; Dodik posmjenjivao sve SNSD-ove kadrove u Istočnom Sarajevu kako bi javno pokazao da štiti Nešića i minimizira “Kuruzara” Ćosića; Piroman Nešić ravna ski staze, kako bi poravnao milione

Piše: Slobodan Vasković

1.

Kriminalna firma “Legend”, čiji su vlasnici vodeći DNS-ov “La Banda” trio - Nenad Nešić, v.d. predsjednika, te ispostave SNSD-a Milorada Dodika, potom Aleksandar Glavaš, narodni poslanik, i Mladen Lučić, odbornik u opštini Istočna Ilidža, otpočeo je “investicioni ciklus” na području “Obućina bare” u opštini Trnovo - izgradnju apartmanskog naselja, što sam i najavio u nekoliko navrata.

2.

Olimpijski centar Jahorina dobio je dozvolu Vlade RS da se zaduži punih 99 miliona KM; Od kojih će dobar dio biti potrošen na izgradnju staza i gondola, koje vode Ravno do Dna - Nešićevog zemljišta, uskoro i apartmana, u opštini Trnovo.


3.

Takođe sam objavio, 12.07. ove godine, da je pomenuto zemljište močvarno, te da će gangserski izvođači radova morati duboko kopati temelje za apartmane, kao i da su dogovorili da se ta iskopana zemlja iskoristiti za “ravnanje staza” za skijanje i ravnanje para. 


4.

Upravo je to na djelu, što potvrđuju i fotografije sa lica mjesta. Nešić zemlju odvozi na ski-staze, da bi Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, mogao da ih “poravna”.


Ljevnaić je u cijeloj priči tek figura, skakač, ali sam je birao.


5.

Iza Nešića i njegove kriminalne gangsterske grupe stoji lično Dodik, koji je, kako bi i javno pokazao da Piromanska Bitanga ima njegovu ličnu zaštitu (čak i kada njim obriše cipele), posmjenjivao sve SNSD-ove kadrove sa čelnih pozicija svih institucija RS, koje se nalaze ili imaju svoja odjeljenja na području Istočnog Sarajeva; Umjesto njih imenovao je osobe od povjerenja Nešića i ponekog “Crvenog kombija”, kako bi ojačao kriminalne veze sa zločinačkim organizacijama iz unutrašnjosti Srbije.


6.

Tako je Dodik, bez imalo skrupula, poskidao glave SNSD-ovim direktorima Zavoda za udžbenike RS, Civilne zaštite RS, Studentskog centra, odjeljenja Instituta za zaštitu zdravlja RS - Istočno Sarajevo, pomoćnika direktora za Područni Centar Istočno Sarajevo u Poreskoj upravi RS…


7.

Iako je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Dodik ga uopšte nije konsultovao o smjenama, već ga je ostavio da se davi kuvanim kukuruzom, koji prodaju penzioneri u tom Gradu kako bi, prema riječima vrlog Ljupčeta, poboljšali svoj životni standard. Tako je Ćosić izbrojao cijelih pet prodavaca kuvanog kukuruza, čak tri više nego prošle godine, ali se nije usudio izbrojati smijenjene republičke funkcionere iz tog Grada i iz njegovog matičnog SNSD-a i pitati Dodika - “Dokle ću ja (Ćosić) jesti samo kuvani kukuruz, a Nešić otimati desetine miliona”?


Ćosić je nebitan, osim kao brojač kukuruza; Nebitnim ga svjesno pravi Dodik, iako je “Kuruzar” na prošlim izborima, procentima mjereno, ostvario najbolji rezultat u SNSD-u, što mu nije baš puno pomoglo da poraste u Gospodarevim očima. 


Razlog je jednostavan - previše broji prodavce kuvanog kukuruza i premalo/nikako se ne bavi prljavim poslovima na kojima se zgrću milioni, oteti od stanovništva RS.


8.

Zato Nešić baš otima i to nemilice, a Dodiku je njegov razbojnički “slobodni stil” itekako prihvatljiv; Čak mu je prihvatljiva i sva prljavština poslova kojima se Nešić bavi, iako su među njima mnogi bijeli kao so, plus so! I, iako, Nešić ima vrlo razvijene piromanske sklonosti - paljenje automobila onim koji ga kritikuju i samopaljenje automobila pripadnika sopstvenog Ganga, kako bi se predstavili političkim žrtvama; Plus veze sa Grupacijama u čijim redovima su i osobe spremne da za novac druge liše života. Može i za uslugu, zavisi od vrste dogovora!


9.

Taj i takav sociopata Nešić ima punu Dodikovu podršku i zaštitu; Tako je, pored drugih brojnih zajedničkih poslova, krenula i prva faza izgradnje apartmana.  


10. 

Planirane su dvije faze, a finansijska konstrukcija je, uobičajeno, jednostavna - izgraditi apartamane u vrijednosti 30 miliona KM, a novac za izgradnju će se oteti od putarskih firmi i JP “Putevi RS”; Plus, jedan dio od pranja i pretpranja!


11.

Naravno, da nije Nešić sam u tom poslu, sa Lučićem i Glavašem, već ima još najmanje dva “skrivena” partnera.


12.
Već ranije sam objavio da Dodik, zajedno sa takozvanim premijerom Radovanom Viškovićem, nagrađuje šljam kojim komanduje, i da je u tu svrhu, 27.05.2020., i organizovana promocija navodnog razvoja opštine Trnovo, zahvaljujući kojoj će Nenad Nešić i njegova zločinačka grupa, koja radi za Dodika, zaraditi ukupno 30 miliona KM.

Pisao sam već o tome, a prije nego podsjetim na detalje, važno je navesti da je Dodik, uzgred, ojadio Trnovo oduzimajući im, u ime entiteta, 9.000 m2 zemljišta na Jahorini koje će im biti plaćeno 300 KM po m2, što je 2,7 miliona KM; Realna cijena tog zemljišta je devet miliona KM.

13.
Dodik je tada najavio izgradnju gondole koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da spoji Trnovo i Olimpijski centar Јahorina.
“Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu”, rekao je on.

Višković, jadni nosač Dodikovog kaputa, maske i rukavica, bio je precizniji.

“Trnovo će u narednom periodu imati jednu od većih investicija u Republici Srpskoj i to na dijelu olimpijske planine Јahorine koji pripada ovoj lokalnoj zajednici. Kad svi ti sadržaji - od četvorosjeda, staza, puta i naselja Obućina bare budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće koristi od toga. Skoro je sigurno da će samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici objekata na Јahorini u narednom periodu opština Trnovo imati veće prihode nego što je sadašnji budžet”, rekao je Višković.

14.
Zaboravili su i on i Dodik reći da je Nenad Nešić, preko svoje kriminalne firme “Legend”, upravo na lokaciji “Obućina bare” u Trnovu kupio deset dunuma zermlje na kojima će graditi apartmane.


Kako je Nešić mogao znati za “investiciju”? Jednostavno - prvo je sve dogovoreno, zatim je on kupio zemljište, naravno, opljačkanim parama, na kojem će, naravno, opljačkanim parama graditi apartamne, a onda na scenu stupa Dodik, uz sasluženje Sluge Pokornog Viškovića, i najavljuje “investicije” - gondolu i stazu koje završavaju tačno pred Nešićevim apartmanima. 

15.
O ovom namještenom poslu, u kojem RS investira u izgradnju gondole i staze, a Nešić, pljačkanjem JP “Putevi RS” i drugih institucija koje su u njegovom vlasništvu, investira u izgradnju apartmana, pisao sam u nekoliko navrata, ali nije naodmet podsjetiti. 

16.
"Projekat Obućina bare" je pokazna vježba djelovanja bandita koji su uzurpirali sve institucije, budžetski novac, investicije i podredili ga ličnom bogaćenju nevjerovatnih razmjera.

17.
Olimpijski centar Jahorina planira da se zaduži za nevjerovatnih 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini.

Dio tog novca trebalo bi da bude upotrijebljen za gradnju gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. 
„Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode u OC „Jahorina“.
Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. (Capital.ba)

18.
Cijena realizacije projekta vezanog za Trnovo, prema grubim procjenama, iznosiće najmanje dvadeset miliona maraka. 

Gondola bi polazila iz “Obućina bara”, dijela opštine Trnovo. 

Lučić, Glavaš, Nešić
19.
I sada dolazimo do suštine: Upravo u tom dijelu direktor JP “Putevi RS" Nešić, Mladen Lučić, odbornik DNS-a u opštini Istočna Ilidža i narodni poslanik te stranke Aleksandar Glavaš, kupili su, preko svoje firme “Legend”, deset dunuma zemlje, upravo u dijelu "Obućina bara", na kojima planiraju graditi apartmane; izgradiće najmanje 5.000 m2 stambenog prostora. 

Cijena m2 kada se izgradi gondola i ski staza iznosiće minimalno 1.500 evra, a realno je da se kreće do 2.000 evra po m2.

Nešićevo zemljište u Trnovu
20.
Ako uzmemo minimalnu cijenu od 1.500 evra po m2, odnosno cca 3.000 KM po m2, na prodaji apartmana Nešić i njegova banditska družina zaradiće 15 miliona KM. To je čista zarada, jer oni neće uložiti niti jedan svoj cent, pošto će novac za izgradnju oteti od putarskih firmi i preko namješenih tendera u JP "Putevi RS".

Tako je zaokružena finansijska konstrukcija, a u podjeli dobiti naći će se i Dodik i Veljko Vukelić, Dodikov kum koji je stvorio Nešića, Glavaša i Lučića, te još nekolicina visokih funkcionera zločinačkog sistema.

Vukelić, Dodik i Nobilo
21.
Riječ je o državnom kriminalu, jer se pljačka planira unaprijed; Tako je opština Trnovo prije nekoliko mjeseci po direktivi promijenila regulacioni plan i u dijelu “Obućina bare”, gdje je Nešić kupio deset dunuma zemlje (u vlasništvu su firme “Legend”), predvidjela izgradnju apartmana.

Nešić je prije toga već kupio to zemljište, o čemu sam ranije izvijestio. Što znači da je znao da slijedi investicija u gondolu i stazu; Nije on nikakav vizionar, već je sve prvo dogovoreno, pa se krenulo u realizaciju.

Nešićevo zemljište u Trnovu
22.
Nakon što je taj dio završen, slijedi “investicioni ciklus” i najava gradnje gondole i ski staze tačno do mjesta na kojima će biti izgrađeni Nešićevi apartmani.

Sve je precizno osmišljeno - gondola i ski staza će se izgraditi iz kreditnih sredstava, koja će vraćati RS; Nešić će pljačkanjem budžeta JP “Putevi RS" doći do novca za izgradnju apartmana i na kraju, nakon uspješne prodaje, kreatori cijelog projekta biće bogatiji za petnaest miliona KM, a da nisu uložili ni centa svog novca.

23.
To je tek Prva faza, jer u drugoj fazi izgradnje apartmana namjeravaju izgraditi još 5.000 m2, odnosno inkasirati dodatnih 15 miliona KM. Sveukupno 30 miliona KM.

Firma “Legend” je kriminalna alatka Nešića, Lučića i Glavaša, a dio njene dobiti ide i Vukeliću.

24.
Osim gondole potreban je i put do tog mjesta za odmor; Put će da izgrade JP “Putevi RS”, a cijena je sitnica - da bi Nešić što bolje prodao apartamne, Javno preduzeće će u izgradnju infrastrukture uložiti, prema prvim procjenama, milion i po maraka.

To su prve procjene, nakon kojih slijede varijacije odreda eksponencijalne.

25.
Nešićev glavni savjetnik je stari Dodikov favorit Ljubomir Mrda; Mrda se, po Dodikovom nalogu, udružio sa Nešićem kako bi nastavio da otima od entiteta; A Mrda se baš naotimao - od solarnih svinja, prevarama sa firmama za proizvodnju mesa, preko solarnih elektrana, varanjem banaka, izgradnjom sopstvenih mini hidroelektrana radnom snagom  “Elektrodistribucije” Pale, o čemu sam pisao, a uskoro slijede i novi nastavci o tom notornom kriminalcu. 


Mrda i Dodik
26.
Za "investicije" u Nešićeve objekte postavljena je cijela "reprezentacija" za otimanje: Tu je Miloš Starleta Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića, nekompetentna osoba koju je Nešić, uz Dodikov blagoslov, postavio na poziciju Ministra za ljudska prava i izbjeglice; Kako Starleta ništa ne zna, za šefa kabineta Nešić mu je nametnuo Mlađena Božovića, punca svog brata, tako da je navedeno ministarstvo, njegov vrh, potpuno kriminalizovan; Tu su JP “Putevi” i Nešićeve redovne mušterije za iznudu - putarska preduzeća; Tu je i pola cijelo slike bijelo...

27.
Iako je protiv Nešića u MUP RS napisana krivična prijava zbog iznude još u januaru 2019. godine, ona nikada nije poslana u Tužilaštvo; I da je poslana ne bi se ništa uradilo, kao što ništa nije učinjeno po krivičnoj prijavi za prinudu koju je protiv Nešića podnijela PU Istočno Sarajevo tamošnjem Tužilaštvu, još u oktobru 2018. godine; Riječ je o otimačini cca 55.000 KM, ali Tužilaštvo nije prstom mrdnulo, jer ne smiju od Milana Tegeltije.

Tegeltija je, kao i nekoliko visokih funkcionera MUP RS, na Nešićevom platnom spisku; kada bi se provela kvalitetna istraga oko Nešićevog poslovanja i naglog bogaćenja u protekle četiri godine, u kojima je na nezakonit načins stekao desetine miliona KM, izvan svake razumne sumnje, otkrile bi se njegove čvrste veze sa regionalnim narko-kartelima.

Međutim, niko takvu istragu neće provesti.


28.
Nešićev sensei Vukelić može biti prezadovoljan - stvorio je još jedno čudovište.

29.
Razmjere Nešićevog kriminalnog djelovanja najbolje ilustruje podatak da do dolaska na poziciju direktora JP “Putevi RS” nije imao “ni za kiflu”,  a njegove firme su bile dužne cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM; U međuvremenu je dug „Dar Company“ prema Upravi za indirektno oporezivanje porastao na 1,4 miliona KM, tako da Nešić duguje blizu dva miliona KM.

Nikada ove obaveze nisu plaćene, a poreska utaja ga je preporučila Vukeliću i Dodiku za favorita koji je spreman na svako zlo kako bi se dokopao novca.

30.
Tužilaštvo BiH, objavio sam 15.jula o.g., vodi “istragu” protiv Nenada Nešića, direktora JP “Putevi RS”, već četiri godine i nikako da je privede kraju.

Pitanje je i da li uopšte znaju gdje im se nalazi taj predmet, koji se odnosi na Nešićevu utaju poreza/neplaćanje PDV-a, dok je imao firmu “Dar Company”.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko nezavisnih izvora, još 2016. godine UIO, Regionalni centar Sarajevo, podnio je Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu protiv pravnog lica "Dar Company" (Istočno Sarajevo).

Tada je Nešićev dug, odnosno dug njegove firme “Dar Company” iznosio 747.511 KM. U Protekle četiri godine taj dug je, zbog kamata, narastao na 1,4 miliona KM.

31.
Nešićevo bogatsvo, nakon četiri godine provedene na čelu “Puteva”, procjenjuje se na preko 25 miliona KM! (nastaviće se)