четвртак, 31. јул 2014.

Mile Bombaš: Dodik prijetio bombom Ministarstvu zdravlja


Piše: Slobodan Vasković

„Bombu ću baciti na Ministarstvo zdravlja, bagro nesposobna. Niste u stanju završiti nijedan jedini posao bez ogromnih problema“, urlao je (30.07. u zgradi Vlade RS) Milorad Dodik na Dragana Bogdanića, minstra zdravlja.


Dodika su na bombaške prijetnje Ministarstvu zdravlja natjerali brojni protesti zbog preregistracije Kliničko-bolničkog centra Banjaluka u Univerzitetsku bolnicu, što znači da Republika Srpska ostaje bez ijednog Kliničkog centra.

Mile Bombaš je brutalno izvrijeđao Bogdanića, nazivajući ga najpogrdnijim imenima, jer svaka ministrova odluka je nova afera. I svaka kruni Dodikov rejting i ugrožava njegove izborne nade.  

„Boli me k... ko je direktor gore (bolnice, op.aut.), ali ovo mora zavšiti  mora se spriječiti protest. Inače svi letite, bagro nesposobna“, otvoreno je zaprijetio Mile Bombaš, ne precizirajući da li svi lete u vazduh ili sa radnih mjesta u Ministarstvu.

Odlučeno je i da bude smijenjen pomoćnik Ministra zdravlja Neđo Milaković, pravnik po struci, jer nije upozorio na kataklizmične posledice preregistracije.   

Nakon što je Dodik (privremeno???) odustao od bacanja bombe na Ministarstvo zdravlja, Bogdanić je odjurio na sastanak sa predstavnicima Sindikata, koje je bezočno izlagao, tvrdeći da će im biti plaćeni svi doprinosi.
„Ranko Škrbić me natjerao na preregistraciju, ali sve će se vratiti kako je bilo. Odustanite od protesta, a ja vam obećavam da će biti izmirene sve obaveze“, molio je Bogdanić.

Sindikalci su mu izašli u susret, nadajući se izmirenju obaveza po osnovu doprinosa. Nažalost, zagrizli su mamac, jer Ministarstvo nema para da izmiri sve obaveze. Sindikalci su prihvatili „kompromis“ da se bolnica zove Univerzitetska bolnica KBC, što je smiješno. Ali, nada umire poslednja.


Bolnice su dužne cca 70 miliona maraka za doprinose, a samo ona u Banjaluci ravno 25 miliona. Tu su još 4 miliona maraka duga za plate, pa Univerzitetska bolnica duguje samo po ovom osnovu 29 miliona.

Važno je znati da nikakve uplate/isplate ne idu iz banjalučke bolnice, jer korumpirano i nesposobno rukovodstvo jeste preregistrovalo tu ustanovu, ali nije izradilo pečate.



Dodik slagao Vučića i novac Srbije, zajedno sa Bogdanićem, usmjerio za sanaciju privatne njemačke firme „Frezenijus“, a ne dobojske bolnice

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Dragan Bogdanić prešli su sve granice bezočnosti- novac koji je Srbija donirala za obnovu bolnice u Doboju, oni su usmjerili na sanaciju štete koja je nastala privatnoj firmi „Frezenijus“, čiji je dijalizni centar poptuno poplavljen tokom vodene kataklizme, koja je BiH zahvatila krajem maja.

Dobojska bolnica, srećom, uopšte nije poplavljena, ali jeste dijalizni centar „Frezenijusa“ i Dodik je, uz Bogdanićevu asistenciju, odlučio da toj prebogatoj firmi iz Njemačke, koja od Republike Srpske godišnje za usluge dijalize inkasira nekoliko miliona maraka (po ugovoru iz 2007. godine – cca 5 miliona godišnje, minimalno), donira 400.000 Konvertibilnih maraka.

Vlada RS je sa „Frezenijusom“ prije osam godina ušla u projekat javno-privatnog partnerstva, prema kojem ta njemačka firma pruža usluge dijalize pacijentima oboljelim od bubrežnih bolesti.

Dodikov gest čini se humanim, jer se kao cilj postavlja što hitnije osposobavljavanje dijaliznog centra, ali, nažalost, daleko je to od svake istine.

Iz prostog razloga što je „Frezenijus“ taj koji treba da sanira nastalu štetu, a nikako Vlada RS, niti Fond Solidarnosti. Još manje Vlada Srbije.

Javno-privatno partnerstvo sa „Frezenijusom“ znači da RS, odnosno Fond zdravstva, obezbjeđuju pacijente i novac za usluge koje im se pružaju, dok „Frezenijus“ obezbjeđuje zaposlene, zgradu i opremu. I tu nema nikakvog miješanja, jer u suprotnom nije trebalo ni potpisivati ugovor.


Zato je Dodikov postupak guranje para u privatne džepove i transakcija u kojoj „Frezenijus“ zarađuje na poplavama enormne sume novca. Kada saniraju štetu, ostaće im 400.000 KM profita.

Sada se pitate kako? Pa tako što im je Dijalizni centar i oprema koja je poplavljena osigurana 100 posto i naplatiće osiguranje u apsolutnom iznosu štete. Time pokrivaju gubitke, a 400.000 maraka, koje im je Dodik, uz Bogdanićevu asistenciju, donirao su čist profit.

Tu ova zaista prljava priča ne završava. „Frezenijus“ je većinski vlasnik firme “Vamed”, kojoj je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana dodijelilo posao od cca 165 miliona KM (83 miliona evra) za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci. Valjda je sve jasno, a i krug je zatvoren-krug para i prevara.

Nakon ona 163 miliona, nema dileme da je “Frezenijusu” bilo potrebno još i 400.000 KM, koji su, defakto, oteti od poplavama uništenih građana Doboja.

Jedino ništa nije jasno članovima dobojskog SNSD-a, koji su, braneći lik i djelo primarno Dodika, a potom i Bogdanića, potvrdili da je riječ o marifetlucima velikih razmjera sa donacijom Vlade Srbije.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Doboj Spomenko Vasilić je, 30.07., izjavio da je dobojska bolnica “pretrpjela indirektne štete tokom majskih poplava, a donatorska sredstva biće usmjerena na saniranje dijaliznog centra, koji je proizvod javno-privatnog partnerstva sa njemačkim ‘Frezenijusom’".

Vasilić je još i podsjetio da je riječ o doniranim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od oko 1.000.000 KM, koja će biti distribuisana za sanaciju Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" i Bolnice "Sveti apostol Luka".


Vasilić je i ne htijući potvrdio da će se sredstva utrošiti za privatnu firmu iz Njemačke, ne pojašnjavajući šta uopšte SNSD ima sa raspodjelom donacija i novca.

Još gore od njega je postupila Sanja Vulić, portparolka Bolnice i odbornica SNSD-a, koja je ustvrdila: „Predsjednik Republike Srpske kada je to rekao nije morao da vam crta da u sklopu bolnice radi i dijalizni centar. Mi nismo vama dostavili detaljan plan u šta će se ta sredstva uložiti jer nam niste dali ni priliku da kažemo da će od tih 400.000 jedan dio biti uložen u Frezenijus.“

Vulićevoj bi neko zaista trebao nacrtati da je svojom izjavom direktno potvrdila da je riječ o prevari, jer „Frezenijus“ je taj čiji su objekti i oprema, a ne Fond zdravstva RS i njemačka firma dužna je snositi sve troškove štete od poplava.

Umjesto da se sredstva od 400.000 KM daju građanima i da se njima saniraju štete, Dodik je pare Srbije dao svojim i poslovnim prijateljima Ranka Škrbića, koji su za osam godina pružanja usluga dijalize iz RS odnijeli nekoliko desetina miliona maraka.


Prilikom nedavne posjete Doboju, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija donirati milion konvertibilnih maraka za sanaciju oštećenih škola i bolnica.

Očito ga je Dodik izvarao, jer je znao da bolnica u Doboju nije poplavljena.
„Evo nas ovdje u Doboju gdje Vlada Srbije želi da pomogne u sanaciji šteta. Opredjelila je određeni novac dovoljan da se sanira ova škola i dijelovi bolnice koji su isto tako stradali..“, rekao je 18.07, tokom Vučićeve posjete Doboju Milorad Dodik.

Uopšte mu nije smetalo, niti SNSD-u i dalje smeta što su u Doboju zaista poplavljeni obdaništa, Dom zdravlja i brojne druge ustanove neophodne za funkcionisanje grada.

Svoje prste u cijeloj ovoj prljavj raboti ima i Ministar zdravlja Dragan Bogdanić, koji se morao usprotiviti Dodikovoj odluci o darivanju novca “Frezenijusu”, jer je štetna i nezakonita.

Međutim, Bogdanić ima svoj lični interes u svemu ovome, zato što je nosilac izborne liste SNSD za parlament RS, za regiju Doboj.

Na njegovo insistiranje Spomenko Vasilić je i postavljen na čelo OO SNSD Doboj, jer njegov prethodnik nije slušao Bogdanića. 

среда, 30. јул 2014.

Ministarstvo zdravlja namjestilo tender “Famedu”


Piše: Slobodan Vasković
Bečka firma “Famed” na prevaru je pobijedila na tenderu, vrijednom cca 165 miliona KM, za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci.


Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija Centralnog medicinskog bloka, izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme.

U tenderskoj prevari ključnu ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, odnosno ministar Dragan Bogdanić.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko različitih izvora, “Famedu” su tri mjeseca prije nego ostalim firmama zainteresovanim za gradnju Centralnog bloka, dostavljeni opšti uslovi tendera. To je “Famedu” dalo mogućnost da mnogo bolje pripremi svoju ponudu od češke firme “Metrostav”, koja se prijavila na tender.

“Tri mjeseca prednosti koje je Famed imao nad ostalim takmacima, bili su im dovoljni da precizno spreme tehničku dokumentaciju po stavkama. Zato je njihova ponuda u obimu od 90 posto ispunjavala tehničke uslove, dok je ponuda češke firme ispunila oko 74 posto iste te uslove”, tvrde moji sagovornici.

Sve kompanije zainteresovane za gradnju Centralnog bloka dobile su uslove 12. februara 2014., ali su oni “Famedu” tajno dostavljeni tri mjeseca ranije, početkom novembra 2013. godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Gordan Jelić je nedavno na pres konferenciji istakao da je riječ o veoma detaljnom tenderu sa više od 12.000 strana “koje su 12. februara dostavljene na adrese pet zainteresovanih kompanija, a do roka za podnošenje ponuda 7. maja stigle su dvije ponude” i to kompanije „Famed“ iz Austrije i kompanije „Metrostav“ iz Češke.


“Na osnovu rezulatata i nalaza ocijenjene su ponude i u izvještaju je navedeno da je pobjednik na tenderu kompanija `Famed` iz Austrije. Taj izvještaj je 18. juna poslat u EIB na saglasnost“, naveo je Jelić.

Ponuda kompanije “Famed” za izgradnju Centralnog bloka iznosi 83.990.000 evra.

Gordan Jelić, v.d. pomoćnika ministra zdravlja RS, rekao je na pres konferenciji da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon zvaničnih pregovora između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i kompanije „Famed“, koji su planirani za avgust.

Jelić je rekao da bi cijena nakon tih pregovora mogla biti i niža. Zaboravio je napomenuti da bi mogla biti i viša.

Kompanija “Famed” morala je dobiti ovaj posao, jer su tako naložili Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Vezani tekst:

Nova afera u zdravstvu RS: Bogdanić mora potpisati ugovor sa „Vamedom“ težak 80 miliona evra; Centralni blok grade presuđeni kriminalci

уторак, 29. јул 2014.

Gla(d)ni revizor


Piše: Slobodan Vasković
Glavni revizor Duško Šnjegota nedavno je izjavio kako planira uskoro potpisati poseban protokol koji će ojačati saradnju s policijom i tužilaštvima, kako bi institucije zajedno bolje rješavale sva problematična pitanja. Ne potpisuje se protokol sa nekim koga kontrolišeš!!! A Šnjegota, odnosno Glavna služba za reviziju, kontroliše MUP RS. Bar bi trebalo, ali čini se da to nije kontrola, već je riječ o površnim nalazima revizora, koji nikako, kada je MUP RS, ne zadiru u suštinu.

MUP-u stalno slijedi pozitivan izvještaj, iako, na primjer, ne plaćaju osiguranje za sopstvene automobile. Da ne pominjem brojne tendere koji su krajnje diskutabilni.

Kao što se vidi iz revizorskih izvještaja, Kabinet Predsjednika, Generalni sekretarijat Vlade, Ministarstvo trgovine (nezakoniti milioni KM za Andrićgrad, Robne rezerve, Ugostiteljski servis, Naoružanje i vojna oprema..., ne zna se šta je prljavije, a sve je u resoru tog ministarstva), Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalni razvoj (pranje para preko RS predstavništava), imaju pozitivno mišljenje. To se ne smije dirati.

Uprkos tome, Milorad Dodik je u uskom krugu ljudi izjavio da je Šnjegota njegova najveća greška. On ga je direktno postavio, kao provjerenog SNSD-ovca (nije Šnjegota formalno bio u SNSD-u, jer računovođe, pa ni pomoćnik za računovodstvo, ne mogu biti u partijama, ali je bio poslušnik za vrijeme dok mu je šef bio Aleksandar Džombić).

Međutim, nakon godinu dana na mjestu glavnog revizora, Šnjegota je očigledno odlučio da je odradio dug i da duvaju novi vjetrovi, pa se lagano počeo okretati prema opoziciji, glumeći pravednika. Ali toliko lagano, da je to gotovo neprimjetno.

Još uvijek je na nivou sitnih otkrića, ne usuđuje se raditi prave revizije.

Bombastično iznosi relativno nebitne stvari, na lukav način, ne dirajući u suštinu, kako bi sutra mogao reći da je to pominjao.

Tipičan primjer je „Andrićgrad“ u koji su skršeni milioni, a Šnjegota nijedne riječi nije iznio u vezi stostrukog lopovluka u tom projektu koji se finansira i pere preko Ministarstva trgovine i turizma. Zato se zakačio Andrićevog instituta, zgradice koju je Srbija finansirala i koji u principu nema ništa sa našim budžetom. Ali, Šnjegota sutra može reći da je „ukazivao“ na problem u Višegradu, samo ga niko nije slušao. Tako on to radi. Vrlo prefrigano.

Uz sve političke igrice koje igra, Šnjegota izvrsno i zarađuje.

Kada su javno objavljena primanja direktora u javnim preduzećima preskočene su neke informacije. Nisu data godišnja primanja ministara i Glavnog revizora Duška Šnjegote.

Po kartici iz Poreske uprave Šnjegota je u prošloj godini imao ukupna primanja u visini 110.000 km. Šnjegota ne može reći da je toliki novac (uz revizorku platu koja nije mala, ali nije ni deset hiljada) zaradio na predavanjima i Univerzitetu, jer je plata vanrednog profesora oko 1.600 KM. I to za puni radni odnos, što je nespojivo sa njegovim radnim angažmanom kao glavnog revizora.

S druge strane, ako je ipak na ugovor imao angažmane na Univerzitetu, to bi tek bio direktan sukob interesa, jer su javni univerziteti ustanove u kojima Glavna služba za reviziju javnog sektora vrši kontrole.

Šnjegota ima i privatni knjigovodstveni biro FIRERA. Šnjegota, supruga mu Branka Milošević Šnjegota i svastika Gordana Milošević su osnivači, a svastika je i direktor. Ukupna zarada je oko 330.000 KM u poslednjih nekoliko godina.

To još uvijek nije dovoljno za Šnjegotina lična primanja od 110.000 KM samo u 2013.  godini. Bilo bi interesantno vidjeti za koje firme Šnjegota i familija vode knjigovodstvo ili rade revizije! Pod hitno treba uraditi reviziju Revizora.

Možda je zarada od 110.000 KM djelimično rezultat i deviznih dnevnica koje glavni revizor ostvaruje na egzotičnim službenim putovanjima (Peking, Beč, Hag…). Interesantno, bivši glavni revizor Boško Čeko je prednost davao svom poslu, a manje ili nikako se bavio međunarodnim seminarima i konferencijama. Valjda nije uočavao posebnu bliskost kineskog i našeg računovodstva i revizije, izuzev što je moralno i materijalno poštovao međunarodne standarde, lijepo i uredno prevedene na srpski jezik. Da ih svi razumiju.

Sve je dobro dok u Glavnoj službi ima para koje je zaradio i ostavio nasljedniku bivši glavni revizor Boško Čeko. A kad ih nestane, možda će i revizija javnog sektora da se vrati u svoje dvorište i radi ono za šta je dobro plaćena.

Postavljenje Duška Šnjegote na mjesto glavnog revizora od početka je (opravdano) praćeno burnim primjedbama javnosti, posebno po pitanju njegove objektivnosti. I nepristrasnosti u toj ulozi, s obzirom da je na to mjesto došao direktno sa funkcije pomoćnika ministra finansija RS.

Znači, glavni revizor je u prvoj godini svog mandata kontrolisao budžet u čijem kreiranju je i sam značajno učestvovao. Da ne bi takav paradoks ostao samo na moralnom nivou, treba naglasiti da je Šnjegota u startu prekršio i “sopstveni” Zakon o reviziji (o Zakonu o sukobu interesa da se ne govori), jer po tom pravnom aktu je jasno naznačeno da osobe koje su radile u izvršnoj vlasti najmanje dvije godine ne mogu obavljati poslove revizije.

Nadalje, glavni revizor mora biti nestranačka ličnost, potpuno van svakog političkog uticaja… što je još jedan paradoks, jer na mjesto pomoćnika ministra finansija RS Šnjegota ni u snu nije mogao doći, ako nije bio u milosti vladajuće partije.


Mentor Dodikovih studentskih lidera je Batrić Šekara, kriminalac presuđen za pokušaj silovanja


Piše: Slobodan Vasković

Predrag Govedarica, predsjednika Unije studenata RS,
Mladen Lučić, student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo i Aleksandar Glavaš, predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo, još uvijek su na slobodi, iako bi trebalo da se nalaze u istražnom zatvoru i objašnjavaju kako su tako lako uspjeli steći stotine hiljada maraka. I učestvovati u prevarama milionske vrijednosti, o čemu sam detaljno izvijestio (vidi vezane tekstove).


Studentska braća Bing već četiri godine harače studentskim organizacijama, koje su potpuno privatizovali i napravili unosne lične biznise.

Kafanski cehovi od 6000 KM, pjevaljke, Mercedesi, BMW, saučesništvo u milionskim prevarama, samo su neki od brojnih ručnih radova mladih kriminalaca, koji svoj angažman u studentskom pokretu doživljavaju kao mlaćenje para svim sredstvima-od ucjena do prevara.

Već nakon drugog teksta o njima, ova mlada bagra krenula je prema meni raznoraznim putevima, kako bi me umolili da prestanem iznositi na vidjelo mahinacije koje su počinili. Bilo mi je vrlo interesantno vidjeti ko sve zove da bi intervenisao za njih, a bilo je tu i biznismena i političara iz pozicije i iz opozicije, a Bogami i vrlo vrlo snažnih momaka, koji slove kao izuzetno opasne Face.

Nema šta, Braća Bing imaju sve veze, jer sa svima i trguju, nudeći usluge poput zadnjih kamenjarki. Tarife su im povisoke, kao da su elitne “pratilje”, premda je riječ o jadnim malim teško izraubovanim političkim prostitutkama, nevrijednim pfeniga.

Ne pada mi na pamet da prihvatim bilo kakvu intervenciju, koja ide u prilog tom bašibozuku, nakotu koji je spreman na svako zlo da bi sebi priskrbio jeftine užitke i svakodnevno demonstrira da je spreman prodati sve samo da bi mogli uživati privilegije sluga velikih gospodara. (Istini za volju, ni neki drugi tzv. studentski lideri nisu ništa manje ogrezli u lakejstvu, poltronisanju, sitnim mahinacijama, ali o tome uskoro opširnije i dokumentovano).

Takozvani studentski lideri Govedarica, Lučić i Glavaš, koji nisu ništa drugo do tri mlada nadobudna hohštaplera, učestvovali su, između ostalog, i u kriminalnom poslu otkupa hotela “Panorama” na Palama, u kojem je RS oštećena za pet miliona maraka.

Vlada RS platila je Slobodanu Stankoviću za “Panoramu” cca pet miliona maraka, iako je vrijednost hotela procijenjena na 320 hiljada KM.
Vlada RS je tada kupila “Panoramu” uz svesrdnu “preporuku” studentskih organizacija Univerziteta Istočno Sarajevo, koje su lobirale za taj kriminalni posao, tvrdeći da će se hotel preurediti i postati studentski dom. Bila je to najobičnija laž, koju su, nedugo posle kupovine, potvrdili i čelnici Univerziteta. “Panorama” je bila i ostala ruševina, a Braća Bing postali su udarna pesnica Režima, koji je od cijele RS napravio ruševinu.

Ova Šund ekipa ima svog Mentora, a to je Batrić Šekara, propali političar, propali student, osoba sklona svakom zlu i osoba koja je presuđena za pokušaj silovanja. Batrić Šekara presuđen je na šest mjeseci zbog prijetnji silovanjem. Šekara je bio kandidat SNSD-a za odbornika (Pale) na lokalnim izborima 2008 godine. Osvojio je 58 glasova.

Šekara je prošao razne "škole" studentskog organizovanja, i još uvijek je student na Filozofskom fakultetu (Istočno Sarajevo); Sjedi svakodnevno u Savezu studenata tog fakulteta u Palama, kontroliše priliv i odliv sredstava u Savez, a Milan Kolović, koji je predsjednik Saveza, tek je marioneta. Njegov zadatak je da potpisuje sve tranše.

Prije Kolovića, na toj poziciji bio je Predrag Govedarica, pa odatle i njegovo drugovanje sa presuđenim siledžijom Šekarom.

Sramno je da je Govedarice prije nekoliko mjeseci, presuđenog silovatelja Šekaru vodio sa sobom u Brisel kao prevodioca. Govedarica je tamo putovao kao predsjednik Unije studenata. Nema šta, predstavio je studente u “pravom svjetlu”.


Šekara je “predsjednik” mreže nevladinih organizacija RS, aktivista SNSD-a i veliki poltron Staše Košarca. Ovaj mu za ulizivanje uplaćuje novac na razne račune nevladinih organizacija, pa će biti zanimljivo pogledati koliko mu je novca prebačeno sa računa Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, kojim Košarac rukovodi.

Još zanimljivije je da Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić imaju sopstvenu Omladinsku organizaciju “Urban”, u koju se sliva veliki dio novca kako iz Parlamenta Univerziteta Isočno Sarajevo, tako i iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta. (nastaviće se)

Dodatak: Mediji o Šekari
Nezavisne novine (04.04.2008):
Nelagodno se i dalje osjeća Bojana Pušara, potpredsjednica Savjeta mladih, kojoj je Šekara Batrić, predsjednik Omladinskog savjeta Pale, nedavno upućivao prijeteće mejlove.
Prema njenim riječima, Batrić joj je slao vulgarne mejlove, u kojima joj je prijetio silovanjem i ubistvom, a sumnja da je to učinio zbog toga što je Savjet mladih organizovao debatu u Palama.
"Kada sam otvorila mejl, bila sam jako potresena riječima koje su mi bile upućene. Čak i sada, svaki put kada otvaram poštu, osjećam se neprijatno i postoji neka vrsta straha da li ću opet naići na prijetnje. Prijetnje sam prijavila policiji, a Batrić je poslije shvatio svoju pogrešku, te mi se i usmeno i pismeno izvinio za prijetnje koje mi je uputio", kaže Bojana Pušara.

SRNA (11.03.2008.):
САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Полиција са Пала идентификовала је два члана Савеза омладине Филозофског факултета, који су у четвртак, 6. марта, путем интернета пријетили активисткињи Савјета младих Пале, саопштено је из Центра јавне безбједности Источно Сарајево. 
Студенти су признали да су пријетили због личних сукоба, наводећи да пријетње нису у вези с организовањем јавне дебате, која ће данас бити одржана на Палама и којој ће присуствовати високи представник у БиХ Мирослав Лајчак. 
Против два студента биће предузете законом предвиђене мјере након комплетирања предмета, наводи се у саопштењу. 


Vezani tekstovi:

Magarac po nalogu Režima priprijetio Vaskoviću


Dodikovi studentski lideri: Kafanski cehovi 6000 KM, pjevaljke, Mercedesi, BMW


Dodikovi studentski lideri izvarali čak i Jelenu Karleušu

понедељак, 28. јул 2014.

SDS-ova crna lista: Vaskoviću rezervisana Prva pozicija, ostali članovi se tek biraju

Piše: Slobodan Vasković

Veteran sam Crnih lista; Starter na svakoj; Igram u svakom „neprijateljskom“ timu na svim pozicijama - od golmana, preko centarhlafa, pa do vihornog napadača, iako mi najviše „leži“ pozicija srednjeg veznog, ili kako se to mjesto već zove u modernom fudbalu. (Rajkula je po ovom pitanju mnogo stručniji od mene).

U proteklih osam godina bio sam na svim emitovanim Crnim listama, koje je kreirao Režim i njegove sablasne sluge, a nerijetko se dešavalo da sam Crna lista samo Ja i niko više. Čovjek-Crna lista, što je, svakako, za upamtiti kao raritet.

Ni kod opozicionih snaga nisam mnogo bolje stajao, zbog svoje loše navike da napišem ono što jeste, što mislim, a da ne pogađam šta bi bilo kome/nekome odgovaralo da ja sastavim i objavim kao sopstveni copy paste „stav“. Pa sam prije dvije godine osvanuo na SDS-ovom zvaničnom lokalnom izbornom flajeru kao Neprijatelj No2. No1 je bio Pedi Ešdaun, a No3 Milorad Dodik. Lijepo društvo, nisam bio pretjerano nezadovoljan.

Duboko povrijeđeni mojim insistiranjem na činjenicama, a ne na platformi „Kako smo mi pametni, ali narod nikako da to prepozna i izglasa nas“, nekakva žgadija iz SDS-a, prišljamčena pri vrhu stranke, odlučila je da me ponovo stavi na Crnu listu, kao nepodobnog autora, sklonog i kritici SDS-a. Ovaj put sam No1!

Kako domišljato u ove predizborne dane; Kako genijalno; Kako SDS-ovski-naći pojedinca na kojem ćeš se oprobati i pokazati svoju pravovjernost, pravoslavnost, esdeestvo, opredijeljenost protiv Režima napadom na Vaskovića.

Ne želim da imenujem tu bagru, kako po jazbinama iz kojih su ispuzali ne bi izigravali moje žrtve (toliko je tih žrtava mojih, da mi je već pomalo neprijatno) i na prodaji sopstvenog kretenluka zaradili koji politički poen, ali moram naglasiti da su se ti bezvrijedni opiljci preživljenog vremena, koje se neće više nikada vratiti, ma koliko oni sklapali spiskove Nepodobnih, prestravili kada su saznali da ću se pozabavit njima. A potrudio sam se da saznaju, kako bih testirao hrabrost nadolazećeg Žirija svoje surove svakodnevnice.

Hrabrost autora Crnih lista nestala je netragom. Jedan se čak vajkao kako on ima troje djece; Valjda mu ta činjenica daje za pravo da bude Kreten. I to kompletan.

Isti taj je dva sata prije toga pred pedesetak SDS-ovih aktivista na Jahorini Vaskovića svečano proglasio Neprijateljem. Što me čini u sopstvenim očima Vitezom.

Ali, manimo se sada Vitezova i Viteštva.

SDS nas ubjeđuje da donosi promjene. Kakve?
Crne liste skrojene i prije nego što su došli na vlast?!

Ako je to promjena koju donose, onda nam se tek crno piše. Da ne može crvenije.

Ako već sada SDS-ova bižuterija kroji Crne liste, šta će tek ukrojiti, proštepati, izbrvendlati, saštiti... kada osvoje vlast? Ništa dobro.

Turobnost nam je svakodnevnica, dugodnevnica i budućnost.

Ukoliko su zaista za promjene, trebali su prvo sebe da promijene i riješe se karcinoma iz sopstvene utrobe; Bašibozuka čija je jedina filozofija da sjednu umjesto Kalifa, a nedorasli su da Kalifu vode donesu; Smeća koje „misli“ da je prežvakavanje režimskih stereotipa dokaz da su misleće osobe, a ne najobičnije funjare, nedostojne i da im se ime pomene; Bagre kojoj je ta stranka dala sve, a oni stranci ništa, ali itekako koriste i zloupotrebljavaju taj okvir kako bi se okoristili. I othranili svoju djecu. Za tuđu im se baš jebe.

Proglasiti Vaskovića za Neprijatelja, za Nepodobnog, nije promjena.

Nije čak ni copy paste, jer su nedorasli da ne znaju ni prekopirati Režim.

Režim koji to čini mnogo kvalitetno i mnogo brutalno; Režim ubija Boga u tebi toliko da si sav modar i ispod kože koja ti je preostala.

Režim to radi sa pravim igračima, vrijednim bitke, dostojnim borbe, a ne sa nedoraslom žgadijom koju Vasković nabije u crnu rupu samo kad kaže „Bu“ i to ne preglasno.

Ako je SDS sa opisanim šljamom krenuo po pobjedu, onda je to zaludniji posao od Sizifovog, pa makar Vaskovića stvaili na en Crnih lista.



Ministar Bogdanić slagao zdravstvene radnike da neće biti ukinut KBC; Devet dana nakon toga uslijedilo ukidanje

 Piše: Slobodan Vasković

Ministar Dragan Bogdanić slagao je predstavnike raznih sindikalnih organizacija da neće doći do ukidanja Kliničko – bolničkog centra Banjaluka.

Bogdanić je na sastanku održanom 15.07.2014. godine (vidi dokumente) odgovorio da se naziv KBC-a neće mijenjati, Nakon što mu je Željko Šukalo, predsjednik Unije sindikata, uputio pitanje da li će se dotadašnji naziv KBC-a Banjaluka mijenjati.

Samo devet dana kasnije, 24.07., KBC Banjaluka je ukinut i preregistrovan  Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, čime je Republika Srpska izgubila jedini klinički centar koji je imala.

Kompletan KBC izlijepljen je dokumentima koji svjedoče o Bogdanićevim lažima.

Zdravstveni radnici shvatili su da je riječ o uništenju zdravstva RS i za četvtak, 31.07., najavili su protestni skup protiv vlasti.

Takođe, sindkati su 28.07. izdali saopštenje u kojem optužuju Vladu RS da je urušila zdravstveni sistem ovog entiteta,

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske u koju su udruženi Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske je jednoglasno donio odluku da ne prihvati odluku Vlade Republike Srpske kojom se ukida Klinički centar u Banjaluci.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske ilegalno provela konačni i završni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti Republike Srpske u oblasti organizovanja zdravstvene zaštitenjenih građana, zbog čega se traži da se ova odluka odmah stavi van snage.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da svako dalje provođenje ove neprihvatljive odluke može proizvesti teške i nepopravljive pravne, ekonomske i mnoge druge posledice na postojeći ustavom utvrđeni sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, kao i na profesionalni, socijalni i ekonomski status zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Banjaluci, a naročito direktne i teške posledice za osnovna prava pacijenata i osiguranika koji iz obaveznih doprinosa finansiraju zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj.

Stoga obavještavamo javnost, osiguranike i pacijente u Republici Srpskoj, da ukoliko vlasti odbiju da ukinu navedenu odluku, Unija sindikata radnika u zdravstvu će preduzeti sve potrebne mjere i sva pravna i druga sredstva sindikalne borbe da se navedena odluka formalno ospori i na sve zakonite načine onemogući njeno provođenje.

Pozivajući se na navedeno, Unija sindikata radnika u zdravstvu javno izražava i svoje sumnje u postojanje dobre namjere Vlade Republike Srpske, koja je u tajnosti na nelegitiman i potpuno ilegalan način provela odluku o ukidanju Kliničkog centra u Banjaluci, a naročito izražava svoje sumnje u povezanost ove nelegalne odluke sa zaključivanjem brojnih sumnjivih ugovora o građevinskim radovima na rekonstrukciji i nabavci opreme za sada bivši Klinički centar, kao i dugogodišnjem, svjesnom i neopravdanom gomilanju enormnih dugovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koja Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, nikada nije utvrdila odgovornost dosadašnjih uprava Kliničkog centra, koje su zajedno sa republičkim vlastima navedenu javnu zdravstvenu ustanovu konačno doveli i u potpuni finansijski kolaps.

Na osnovu navedenog Unija sindikata radnika u zdravstvu, kao većinski i faktički jedini reprezentativni sindikat u Kliničkom centru u Banjaluci, javno poziva sve zaposlene radnike Kliničkog centra da sačuvaju socijalni mir i dostojanstvo svoje profesije i da se sindikalnim mjerama i aktivnostima na miran, efikasan i organizovan način izborimo za profesionalan, održiv i ekonomičan sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj koji garantuje Ustav Republike Srpske, kao i da se omogući dostojanstven nivo profesionalnih, ekonomskih i socijalnih prava zdravstvenih radnika, kao i potuuna zaštita garantovanih prava pacijenata.
UPRAVNI ODBOR UNIJE


недеља, 27. јул 2014.

Nova afera u zdravstvu RS: Bogdanić mora potpisati ugovor sa „Vamedom“ težak 80 miliona evra; Centralni blok grade presuđeni kriminalci


Piše: Slobodan Vasković

Nova, desetine miliona maraka, teška prevara u zdravstvu Republike Srpske je u završnoj fazi i uskoro će biti realizovana.

Riječ je o projektu izgradnje i rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Banjaluka (bivši KBC), čija je cijena 80 miliona evra (cca 160 miliona KM).

Posao mora dobiti firma „Vamed“ (iz Beča), a ministar Dragan Bogdanić dobio je izričitu naredbu da mora potpisati ugovor sa njima.

Iza ove naredbe stoje Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Ponuda „Vameda“ krajnje je nepovoljna i prema pouzdanim podacima jedino garantuje izvlačenje desetina miliona maraka iz projekta, a nikako njegov uspješan završetak. (Nema, npr,. specifikacije opreme, već je navedeno „operaciona sala“, „sala za reanimaciju“..., znači objekat uključujući opremu).

Toliko se „Vamedova“ ponuda kosi sa pozitivnim zakonskim propisima, (jer je riječ o ponudi za pranje para, a ne za izgradnju Centralnog bloka), da je nekolicina isokih funkcionera u zdravstvu RS, koje je Režim postavio na te pozicije, tajno zahtijevala od opozicionih lidera da nađu načina da spriječe potpisivanje ovog štetnog ugovora.

Iza bečke firme „Vamed“ stoji Dragan Pajić, koji je njen suvlasnik.
Pajić je 19.05.2011. smijenjen sa pozicije gradonačelnika Brčkog, a protiv njega je 12. marta 2013. godine podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja. Pajić je visoki funkcioner SNSD-a.


„Vamed“ će dobiti posao izgradnje Centralnog bloka, ali će izvođač radova biti firma „Sloboprom“ iz Brčkog. „Vamed“ i „Sloboprom“ gradili su i bolnicu u Bijeljini, koja nikada nije do kraja završena, i potrošili gotovo 80 miliona maraka. Najlicemjernije od svega je što Dodik i Škrbić insistiraju da je "Vamed" izvrsno uradio posao u Bijeljini, pa im se mora dodijeliti i u Banjaluci. Iako je to daleko od svake istine.

Vlasnik firme „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić presudom Suda BiH (broj KPV-09/04 od 07.03.2005. godine) osuđen je na 3 godine zatvora zbog utaje i pranja novca u iznosu od ukupno 324.044 KM, sa ostalim fizičkim i pravnim licima iz iste presude.

Ćurčić je optužen od Tužilaštva BiH pred Sudom BiH, u predmetu br.KT-80/06 od 16.11.2009 godine, takođe za utaju poreza, zbog čega mu je izrečena presuda od godinu dana zatvora.

Osnovna djelatnost firme „Sloboprom“ je trgovina kućanskom tehnikom.
Ćurčić je visoki funkcioner SNSD.

Interesantno je znati i sledeće: Mirko Stanetić, aktuelni v.d. direktor banjalučke bolnice, smijenjen je 30.11.2011. godine sa mjesta direktora KBC Banjaluka, jer se protivio potpisivanju ugovora sa „Vamedom“ i „Slobopromom“. Stanetić i grupacija koja soji iza njega imali su svoje favorite i insistirali su da KBC sprovede cijeli tender.  

Nakon što je Stanetić rekao Pajiću i Ćurčiću da neće dobiti ugovor, Dodik i Škrbić su ga ekspresno smijenili.

Stanetić će sada prihvatiti sve, jer je to osoba bez ikakvih skrupula. I bez trunke morala, kao i ministar Bogdanić, koji će morati potpisati ovaj ugovor. Nakon čega mu preostaje da čeka odvođenje u zatvor.

Ugovor sa „Vamedom“ je kruna pljačke nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i sva dešavanja prethodnih mjeseci u toj zdravstvenoj instituciji prouzrokovana su pripremom terena za potpisivanje ugovora sa „Vamedom“, u koji su se režiseri cijelog ovog posla već ugradili sa cifrom od 30 miliona maraka. Za početak.


Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za razvoj od 100.000.000 Eura za dogradnju KBC Banjaluka i bolnice u Bijeljini. a

петак, 25. јул 2014.

Ekskluzivno: KBC Banjaluka ukinut da bi se počelo sa objedinjavanjem zdravstva na nivou BiH i da bi Škrbić privatizovao kardiohirurgiju



Piše: Slobodan Vasković

KBC Banjaluka je ukinut, čime je označen početak objedinjavanja zdravstvenog sistema na nivou Bosne i Hercegovine. To praktično znači da će se zdravstveni sistemi Republike Srpske i Federacije BiH ukinuti u vrlo skoro vrijeme i objediniti u jedan na nivou BiH.

Taj prenos ovlaštenja prihvatile su vlasti koje predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata, a njegov tvorac je Ranko Škrbić, bivši Ministar zdravlja u Vladi RS.

Projekat objedinjavanja uradila je jedna strana Agencija, koja je izvršila monitoring zdravstvenog Sistema u cijeloj BiH i predložila raspored Kliničkih centara i bolnica na cijeloj teritoriji BiH.

Prema njihovom prijedlogu, Republika Srpska ostaje bez ijednog Kliničkog centra, što sada imamo na djelu.

Čitav ovaj projekat radi se godinama u tajnosti, a njegov dobar dio već je implementiran u zakonski okvir RS. Segment po segment.

Škrbić je vrlo vješto kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, donešen 2009. godine i Pravilnik o organizaciji zdravstvenih ustanova, (koji je on predložio kao ministar, premijer je bio Milorad Dodik) pripremio ukidanje zdravstva RS, čiji početak kraja označava ukidanje KBC-a Banjaluka.

Tim aktima se precizira da Klinički centar mora u svom sastavu imati i kardiohirurgiju, inače gubi taj status. (Mogla  se donijeti odluka da KC mora imati dvije i više klinika, ne precizirajući kojih, ali tada ne bi bio ispoštovan dogovor sa strancima).

Takav stav je poguban, jer je doveo do gubitka KBC-a, a nakon toga slijedi i gubitak nadzora entiteta nad zdravstvom.

KBC Banjaluka nema kardiohirurgiju i Mirko Stanetić je iskoristio tu činjenicu i preregistrovao KBC u Univerzitetsku bolnicu. U skladu sa projektom objedinjavanja zdravstvenog sistema na nivou BiH.  

Izjave Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS i Mirka Stanetića, v.d. direktora  Univerzitetske bolnice Banjaluka, da je preregistracija Kliničko-bolničkog centra u Univerzitetsku bolnicu tehničko pitanje”, odnosno da se “u formalno-pravnom smilsu ništa nije promijenilo”, najobičnije su laži, sračunate da se prikrije stvarno stanje stvari koje kaže da je Republika Srpska ostala bez ijednog Kliničkog centra. I da će ostati i bez nadzora nad sopstvenim zdravstvenim sistemom.
 
Njihovo degutantno objašnjenje je potpuno nebulozno, jer je besmisleno bilo mijenjati ime, ako ta promjena u “tehničkom” i “formalno-pravnom” smislu ništa ne znači.

Njihov pokušaj da sve predstave promjenom terminologije, jadan je koliko i njihovo prikrivanje teških kriminalnih djela u oblasti zdravstva, zato što termini KBC i Bolnica imaju potpuno drugačije značenje u suštinskom, formalno-pravnom i svakom drugom smislu.  

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić nije rekao ništa, ali on nije ni doveden da misli, već da sprovodi štetne i katastrofalne projekte po zdravstvo RS.

Vlasti Republike Srpske ukinule su Kliničko-bolnički centar Banjaluka i ovu ustanovu preregistrovali u običnu bolnicu, kako bi se omogućio prenos nadležnosti u oblasti zdravstva na nivo BiH, što je ključni momenat.

Kada već to rade, kreatori ukidanja RS, odlučili su se i da zarade tako što koriste ovu priliku da bi privatizovali kardiohirurgiju.

“Ukidanje KBC-a ima veze i sa planiranom privatizacijom kardiohirurgije po sistemu javno-privatnog partnerstva, kao što je već učinjeno sa dijalizom i radiologijom”, potvrđeno mi je iz nekoliko relevantnih izvora.

Sada već bivši KBC Banjaluka je u bliskoj budućnosti trebao izgraditi kardiohururgiju (sada ima kardiologija sa interventnom), kako bi tehnički stoprocentno odgovorili akreditacionim standardima i zadržali status Kliničkog centra u punom smislu te riječi.

To je bio jedini preostali tehnički uslov u toj ravni, na osnovu Škrbićevog Zakona i Pravilnika.

“Ukidanjem KBC-a i njegovim svođenjem na bolnicu, otvara se široka mogućnost javno-privatnom partnerstvu, jer bolnice nemaju obavezu da razvijaju kardiohirurgiju, dok Klinički centri imaju”, tvrde moji sagovornici.

Jednostavnije rečeno, nakon što je KBC preregistrovan u Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, ta ustanova nema više potrebu da razvija kardiohirurgiju. Što otvara širom vrata javno-privatnom partnerstvu i privatizaciji i ovog segmenta.  

Kada se to desi, Fond zdravstva će sredstva uplaćivati privatnicima koji će posjedovati kardiohirurgiju i koji ni teoretski neće imati konkurenciju na tom polju. Zaista izvanredan način prelijevanja narodnog novca u privatne džepove, a uopšte ne treba sumnjati da će Škrbić imati svoj dio u javno-privatnoj klinici.

Škrbić već godinama insistira na ovom projektu i on je predložio da se kardiohirurgija izgradi u Slatini, kod Banjaluke. Njegov prijedlog postao je projekat.

Tako je 16. novembra 2011. godine Narodna skupština Republike Srpske razmatrala informaciju o javno-privatnom partnerstvu u RS, koja sadrži nekoliko mjera “kojima bi ovo partnerstvo trebalo da postane važna karika razvoja privrednih i društvenih odnosa u Srpskoj”.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je tada da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u završnoj fazi postupka izbora privatnog partnera za projekat „izgradnja i opremanje centra za kardiohirurgiju“ u Slatini.
„Ovim projektom, čija ukupna vrijednost planiranih investicionih ulaganja iznosi oko 33,5 miliona KM, predviđena je izgradnja objekta bolnice u Slatini i 1 000 operacija na otvorenom srcu na godišnjem nivou“, naglasio je Tegeltija.

Tadašnji Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da je privatno-javni interes koncept koji podrazumijeva da postoji javni interes i da se uvede privatni partner za ono što društvo, odnosno sistem, koji ne može da organizuje ili nema sredstava.

Pola godine kasnije, 10.04.2012. predstavnici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje potpisali su u Sarajevu kreditni aranžman vrijedan 30 miliona dolara za izgradnju i opremanje južnog krila Kliničkog centra  Banjaluka.
Ugovor su potpisali Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, i Seong Ung Park, ambasador Koreje u BiH.

Kreditni sporazum koji je tada potpisan bio je treća faza projekta modernizacije bolnica u BiH koju finansira Koreja.
U toj trećoj fazi, kako je najavljeno, trebalo je da bude izgrađeno i opremljeno južno krilo KC Banjaluka, u kojem je u lameli A, osim već aktivnog Centra za radioterapiju i Zavoda za radiologiju, predviđeno da budu smještene dnevne bolnice, hirurška intenzivna njega, Kardiohirurgija sa dvije operacione sale, prostor za opekotine s intenzivnom njegom, a u lameli B Plastična i rekonstruktivna hirurgija, Traumatologija, Ortopedija, Nefrologija i stomatološka ambulanta.

Potpuno je nebulozno, neodrživo i nemoguće da se  Banjaluci grade dvije kardiohirurgije: jedna u Slatini koju je najavio svojevremeno Škrbić, a potvrdio Tegeltija 16.11.211. i druga u KBC-u koju je najavio Špirić 10.04.2012. godine.

Sračunato su unosili zabunu i manipulisali.

Jedino je izvjesno da će Republika Srpska prenijeti nadležnosti na nivo BiH u oblasti zdravstva, a da će Škrbić i njegov mentor Milorad Dodik naći odličnog partnera da mu daju monopol na kardiohirurgiju. 

Treba imati na umu da zagrebački osiguravajući gigant, koncern “Agram”-“Euroherc” u  Banjaluci privodi kraju izgradnju poliklinike “Sunce”, koja se bavi i kardio bolestima.


четвртак, 24. јул 2014.

Ekskluzivno: Ukidanje KBC Banjaluka zadnja faza totalnog uništenja zdravstva RS

piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić, v.d. direktora KBC Banjaluka danas je (24.07.) ukinuo ovaj Kliničko-bolnički centar i Republiku Srpsku ostavio bez ijedne ustanove tog nivoa.

Stanetić je KBC Banjaluka u nadležnom sudu preregistrovao u Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, što je mnogo niži nivo od Kliničkog centra.

Ova vijest potvrđena mi je iz nekoliko izvora, a svi oni kažu da je ovdje riječ o Nacionalnoj Izdaji, iza koje stoji Vlada RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja, Mirko Stanetić, Ranko Škrbić i, naravno, Milorad Dodik.

Suštinski je to ostavljanje Republike Srpske bez ijednog KC-a.
Tako sada Klinički centri postoje samo u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Banjaluka više nije referentni centar i, što je veoma značajno, u najvećem gradu RS vše se ne mogu edukovati specijalizanti, već će oni na specijalizacije morati ići u Sarajevo, Mostar ili Tuzlu.

Niko od uvaženih banjalučkih ljekara više ne može biti mentor bilo kom specijalizantu, jer ne radi na klinici, što je uslov Zakonom strogo propisan.

Jednostavnije rečeno, ovim postupkom doktori nauka iz bivšeg KBC-a Banjaluka i ostalo visokostručno osoblje je potpuno degradirano.

Ova šokantna i suluda odluka eksplicitno indukuje ukidanje svih dosadašnjih klinika u okviru KBC Banjaluka i njihovo spuštanje na nivo odeljenja, kakva, recimo, postoje u Prijedoru, Trebinju, Doboju….
 
Bivši KBC Banjaluka više nije srce zdravstvenog sistema RS, već je, kao Univerzitetska bolnica, sveden na regionalnu bolnicu.

Ukidanjem KBC-a Banjaluka ministar Dragan Bogdanić i v.d. direktora Mirko Stanetić sahranili su Klinički centar  i udarili zadnji kiln u mrtvački kovčeg zdravstva RS.

Stanetić je ovaj potez povukao pod Bogdanićevim pritiskom, a na njega je pritisak izvršio Ranko Škrbić. I Milorad Dodik, koji stoji iza svih Škrbićevih postupaka i poslova.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2009. kojeg je donio Ranko Škrbić, kao ministar zdravlja u Vladi RS, čiji je premijer bio Milorad Dodik, predviđa ovakav rasplet, ali niko do sada od direktora KBC Banjaluka nije htio da potpiše jednu takvu suludu odluku.

Tu odluku nisu htjeli potpisani ni Brano Topić, ni Duško Račić, pa čak ni Mirko Stanetić u svom prvom mandatu na čelu KBC-a.

Čak je tada Stanetić sa Stankom Stanićem, rektorom banjalučkog Univerziteta potpisao Memorandum, koji je bio inicijativa o radu na unapređenju KBC-a u Univerzitetsko-klinički centar, što je još viši nivo od tada postojećeg.

Ali, Stanetić je u svom drugom mandatu potpisao ono što mu je Bogdanić poturio pod nos-izdaju nacionalnih interesa.

Bogdanić je to učinio po dogovoru sa Dodikom i Škrbićem, tu dileme nema. Jer čitav ovaj užasni posao nije se mogao sprovesti bez Dodikovog nadzora i njegove odluke.

I Igor Radojičić je tvrdio da je Škrbićev Zakon štetan, ali nikada ništa nije učinio da se on promijeni, iako se zna da je takav Zakon pripremljen. Međutim, nikada nije iz Vlade RS upućen u parlament.

Sve ovo znači i novi Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji u Univerzitetskoj bolnici, što će za sobom povući masovna otpuštanja.

Malo je onih koji u ovom trenutku znaju stvarne razloge ovog brutalnog nasrtaja SNSD-ove vlasti na zdravstvo RS, ali mnogi ukidanje KBC povezuju sa izgradnjom Poliklinike “Sunce” u Banjaluci, koju investiraju moćne osiguravajuće kuće iz Hrvatske. To se doživljava kao utiranje puta hrvatskom kapitalu da preuzme zdravstvo RS.

Bilo kako bilo, ovim postupkom su Dodik, Škrbić, Bogdanić, Stanetić i svi koji su im ovo dozvolili, pokazali da im je jedini cilj uništenje sopstvenog naroda. I da na njemu rade istrajno i vrlo vrlo efikasno.