понедељак, 14. јул 2014.

Habemus kandidate

piše: Slobodan Vasković

Opozicija RS, po pitanju kandidata za člana Predsjendištva BiH, djeluje kao jato kitova-samoubica koje se uspješno nasukalo na oštre i goleme hridi sujete Mladena Ivanića.

Opozicija RS, koju zaista čine SDS i NDP, nije imala snage da odbaci politički poluproizvod, kojem je istekao rok trajanja, što PDP jeste, i pokaže tako da imaju kičmu, da su principijelni i da u svojim redovima ne žele imati one kojima je isključivo lični interes bitan, a sve ostalo ih se ne tiče.

Tako bi demonstrirali javno i snažno opredijeljenost za promjene, jer bi pokazali da su izmijenili vlastitu svijest i poimanje politike.

Ovako, oni su samo nijansa tamnosivog, koja se nudi kao izbor u opštem crnilu. I koju neće biti lako prepoznati kao novost u odnosu na sadašnji ambijent crne rupe, koja nastavlja neumoljivo da se širi, gutajući zadnje mrvice preostalih finansija, ekonomije, privrede, što su Režimu izmakli nakon sveopšte velike gozbe u poslednjih osam i po godina.

Opozicija je, kandidujući Ivanića, nažalost, pokazala da se samo jedan njen dio bori za poziciju sa koje bi pokušali oporaviti  društvo, duboko ogrezlo u kriminal, korupciju, nepotizam; društvo u kojem su pervertiti na cijeni, a pošten svijet se prodaje u bescijenje.

Koga nam je to opozicija ponudila? Onoga koji ne zna na koliko mu je mjesta PDP šupalj, a krpio bi državne i entitetske rupe?!

I još su mu dozvolili da kompletnu opoziciju i prije bilo kakvog njenog nastupa pokaže amoralnom, jer su ga kandidovali ispred Saveza za promjene, tako što su upotrijebili bjanko potpis Jove Mitrovića, koji je bio protiv Ivanićeve kandidature.

Verbalna onanija po tom pitanju i politikantska gimnastika, kojom će se pokušati opravdati ta „bravura“ ne mogu prikriti nekorektan postupak, pa makar on bio stopostotno pravno valjan. Posebno zbog činjenice da sam Ivanić nije htio da potpiše Savez, a sada je insistirao da bude kandidat Saveza i to sa Mitrovićevim potpisom!

Kojeg li licemjerstva!

„Spasili“ su Savez, a žrtvovali principe. I to zbog Ivanića, koji ih već mjesec dana ucjenjuje, koji je doveo do raspada velike opozicione Koalicije, koji nije htio da potpiše Savez i koji je (ili njegovi ljudi od najvećeg povjerenja) dojavljivao sve ključne informacije Miloradu Dodiku lično. Što ih je Dodik javno koristio, nemilosrdno udarajući opoziciju.

I nakon svega Ivanić se usuđuje optužiti Mitrovića da je „ubačen“, iako ostale članice Saveza imaju čvrste dokaze da su bitne informacije ka Dodiku otekle iz redova PDP-a. Cinizam cvjeta u PDP-ovim redovima.  

Opozicija, koju čine SDS i NDP, ipak je uspjela iznjedriti kvalitetnog kandidata za poziciju predsjednika RS. Ognjen Tadić nezasluženo je već danima u sjeni Ivanićeve samopromocije, iako je bitka za predsjednika RS ključna i od njenog ishoda će zavisiti kompletno slaganje vlasti nakon izbora.

Tadić je potpuno nepotrebno opterećen i Ivanićevim samarom, ali nije bez šansi protiv Dodika. Lider SNSD-a demonstrira strah od sudara sa njim, a izmišljeni “Turski marš”, u koji je uvučen i državni vrh Srbije, brutalna je manifestacija toga.