четвртак, 31. јул 2014.

Mile Bombaš: Dodik prijetio bombom Ministarstvu zdravlja


Piše: Slobodan Vasković

„Bombu ću baciti na Ministarstvo zdravlja, bagro nesposobna. Niste u stanju završiti nijedan jedini posao bez ogromnih problema“, urlao je (30.07. u zgradi Vlade RS) Milorad Dodik na Dragana Bogdanića, minstra zdravlja.


Dodika su na bombaške prijetnje Ministarstvu zdravlja natjerali brojni protesti zbog preregistracije Kliničko-bolničkog centra Banjaluka u Univerzitetsku bolnicu, što znači da Republika Srpska ostaje bez ijednog Kliničkog centra.

Mile Bombaš je brutalno izvrijeđao Bogdanića, nazivajući ga najpogrdnijim imenima, jer svaka ministrova odluka je nova afera. I svaka kruni Dodikov rejting i ugrožava njegove izborne nade.  

„Boli me k... ko je direktor gore (bolnice, op.aut.), ali ovo mora zavšiti  mora se spriječiti protest. Inače svi letite, bagro nesposobna“, otvoreno je zaprijetio Mile Bombaš, ne precizirajući da li svi lete u vazduh ili sa radnih mjesta u Ministarstvu.

Odlučeno je i da bude smijenjen pomoćnik Ministra zdravlja Neđo Milaković, pravnik po struci, jer nije upozorio na kataklizmične posledice preregistracije.   

Nakon što je Dodik (privremeno???) odustao od bacanja bombe na Ministarstvo zdravlja, Bogdanić je odjurio na sastanak sa predstavnicima Sindikata, koje je bezočno izlagao, tvrdeći da će im biti plaćeni svi doprinosi.
„Ranko Škrbić me natjerao na preregistraciju, ali sve će se vratiti kako je bilo. Odustanite od protesta, a ja vam obećavam da će biti izmirene sve obaveze“, molio je Bogdanić.

Sindikalci su mu izašli u susret, nadajući se izmirenju obaveza po osnovu doprinosa. Nažalost, zagrizli su mamac, jer Ministarstvo nema para da izmiri sve obaveze. Sindikalci su prihvatili „kompromis“ da se bolnica zove Univerzitetska bolnica KBC, što je smiješno. Ali, nada umire poslednja.


Bolnice su dužne cca 70 miliona maraka za doprinose, a samo ona u Banjaluci ravno 25 miliona. Tu su još 4 miliona maraka duga za plate, pa Univerzitetska bolnica duguje samo po ovom osnovu 29 miliona.

Važno je znati da nikakve uplate/isplate ne idu iz banjalučke bolnice, jer korumpirano i nesposobno rukovodstvo jeste preregistrovalo tu ustanovu, ali nije izradilo pečate.