среда, 9. јул 2014.

Ekskluzivno: MUP RS uspješno obezbijedio skup LGBTIQ (gej) populacije u Banjaluci

piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Komunalana policija Grada Banjaluka uspješno su obezbijedili aktivnosti LGBTIQ (gej) populacije, koja je 14. juna ove godine, u Banjaluci održala skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Skup je prvobitno trebalo da bude održan 17. maja, ali je zbog poplava odgođen, tako da je upriličen 14. juna u DKC Incel.

Skup je početo u 12 časova i trideset minuta i trajao je do pola dva ujutro, a osim aktivista KVIR udruženja, prisustvovali su mu i predstavnici Gender centra Vlade RS i nekoliko međunarodnih institucija.

Skupu je prisustvovalo preko sto Kvir aktivista, koji su u Banjaluku došli iz Beograda, Zagreba, Tuzle, Sarajeva...

Prisutni su učestvovali u kreativnoj radionici, a upriličeno je i veče poezije, kao i izložba fotografija, plakata i grafita troje autora.

Skup je obezbjeđivalo nekoliko policijskih patrola, a sve je utanačeno na sastanku organizatora i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je procijenjeno da je riječ o skupu izuzetno viskog rizika, odlučeno je da cijeli događaj „bude skriven od očiju javnosti i da se ne spominje u sredstvima javnog informisanja“.

„Iako će se navedene aktivnosti održavati u relativno kratkom vremenskom periodu i to isključivo u prostorijama DKC Incel, apelujemo na MUP RS da nam ustupe tri policjske patrole na ulazima u DKC, zbog opasnosti od nasilja usmjerenog ka organizatorima i organizatoricama skupa“, navodi se u dopisu organizatora MUP RS.

Na događaj se moglo ući samo uz potpisanu pozivnicu.

„Gosti, gošće, učesnici i učesnice dobijaju pozivnice koje moraju sami potpisati te samo uz potpisanu pozivnicu mogu ući na događaj“, navodi se u dokumentima organizatora skupa.

Održavanje ovog skupa pokazuje povećanje stope tolerancije Vlade RS i gradskih vlasti prema gej populaciji. Činjenica da je događaj ostao skriven od javnosti ukazuje da je ta stopa još uvijek na izuzetno niskom nivou, jer su se plašili eventualnog nasilja usmjerenog ka organizatorima i učesnicima druženja. Upravo iz tog razloga ne objavljujem imena organizatora i organizatorica skupa, niti bilo kog od učesnika tog događaja.