уторак, 8. јул 2014.

Čistka u SNSD-u: Radmanović u šoku, malo ko poznat u izbornom bubnju

piše: Slobodan Vasković


Nebojša Radmanović nalazi se u stanju potpunog šoka, nakon što ga je Milorad Dodik jednostavno precrtao sa liste mogućih kandidata za parlament RS/BiH.

Na širem spisku od 40 imena mogućih kandidata za parlamente, nema Radmanovića, nema ni imena Nikole Šprića i brojnih drugih poznatih visokih funkcionera SNSD.

„Na spisku od 40 imena, jedino su poznati Igor Radojičić, Srđan Mazalica i Snježana Novaković Bursać, dok su sva ostala imena slabo poznata široj javnosti“, navodi moj izvor iz SNSD. On dodaje da je taj spisak Radojičiću dostavio lično Dodik i da sada Gradski odbor mora sa njega izabrati sedam kandidata za parlamentarni nivo.

Dalje kaže da je Radmanović bijesan na Dodika, ali da ne vjeruje da će napustiti SNSD.

Ipak, drugi sagovornici iz te stranke ne isključuju mogućnost ponovnog aktiviranja DSP-a, partije koju je Radmanović, svojevremeno, utopio u Savez nezavisnih socijaldemokrata. (Savez nezavisnih socijaldemokrata nastao je ujedinjenjem Stranke nezavinih socijaldemokrata i Demokratse socijalističke partije).

„DSP je još uvijek živ kao politički subjekt, jer stranka nikada nije i formalno ugašena. Vrlo lako se može aktivirati njen rad“, kažu moji sagovornici.

Oni još ističu da je veliki broj osnivača SNSD-a veoma nezadovoljan politikom Milorada Dodika i da mu spremaju osvetu, tako što pozivaju birače, na koje imaju uticaj, da ne glasaju ni za njega ni za SNSD.

Poseban šamar Radmanoviću je podatak da je među kandidatima za liste, koje je lično Dodik odobrio i sastavio, Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke i istorijski politički neprijatelj aktuelnog člana Predsjendištva BiH.

Uprkos kovitlacu koji se dešava unutar SNSD-a teško je za očekivati da do otvorenog sukoba i raskola dođe prije izbora, ali jeste za očekivati da dio glasačkog tijela SNSD-a svoj glas na izborima da drugoj strani.

„Ne vjerujem da će Radmanović napustiti SNSD do oktobra. Svi oni se boje Dodika i sada nisu nikako spremni ući u otvoren sukob sa njim. Ali, hoće mu raditi iza leđa i sprovoditi kontrakampanju, u to ne treba sumnjati“, tvrde moji sagovornici.

Oni ističu da se svi plaše Dodika, a on se jedino boji Bude Stankovića i nikoga više, ali to je već druga tema o kojoj će uskoro biti više riječi.

Vezani tekst: