понедељак, 28. јул 2014.

Ministar Bogdanić slagao zdravstvene radnike da neće biti ukinut KBC; Devet dana nakon toga uslijedilo ukidanje

 Piše: Slobodan Vasković

Ministar Dragan Bogdanić slagao je predstavnike raznih sindikalnih organizacija da neće doći do ukidanja Kliničko – bolničkog centra Banjaluka.

Bogdanić je na sastanku održanom 15.07.2014. godine (vidi dokumente) odgovorio da se naziv KBC-a neće mijenjati, Nakon što mu je Željko Šukalo, predsjednik Unije sindikata, uputio pitanje da li će se dotadašnji naziv KBC-a Banjaluka mijenjati.

Samo devet dana kasnije, 24.07., KBC Banjaluka je ukinut i preregistrovan  Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, čime je Republika Srpska izgubila jedini klinički centar koji je imala.

Kompletan KBC izlijepljen je dokumentima koji svjedoče o Bogdanićevim lažima.

Zdravstveni radnici shvatili su da je riječ o uništenju zdravstva RS i za četvtak, 31.07., najavili su protestni skup protiv vlasti.

Takođe, sindkati su 28.07. izdali saopštenje u kojem optužuju Vladu RS da je urušila zdravstveni sistem ovog entiteta,

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske u koju su udruženi Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske je jednoglasno donio odluku da ne prihvati odluku Vlade Republike Srpske kojom se ukida Klinički centar u Banjaluci.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske ilegalno provela konačni i završni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti Republike Srpske u oblasti organizovanja zdravstvene zaštitenjenih građana, zbog čega se traži da se ova odluka odmah stavi van snage.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da svako dalje provođenje ove neprihvatljive odluke može proizvesti teške i nepopravljive pravne, ekonomske i mnoge druge posledice na postojeći ustavom utvrđeni sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, kao i na profesionalni, socijalni i ekonomski status zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Banjaluci, a naročito direktne i teške posledice za osnovna prava pacijenata i osiguranika koji iz obaveznih doprinosa finansiraju zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj.

Stoga obavještavamo javnost, osiguranike i pacijente u Republici Srpskoj, da ukoliko vlasti odbiju da ukinu navedenu odluku, Unija sindikata radnika u zdravstvu će preduzeti sve potrebne mjere i sva pravna i druga sredstva sindikalne borbe da se navedena odluka formalno ospori i na sve zakonite načine onemogući njeno provođenje.

Pozivajući se na navedeno, Unija sindikata radnika u zdravstvu javno izražava i svoje sumnje u postojanje dobre namjere Vlade Republike Srpske, koja je u tajnosti na nelegitiman i potpuno ilegalan način provela odluku o ukidanju Kliničkog centra u Banjaluci, a naročito izražava svoje sumnje u povezanost ove nelegalne odluke sa zaključivanjem brojnih sumnjivih ugovora o građevinskim radovima na rekonstrukciji i nabavci opreme za sada bivši Klinički centar, kao i dugogodišnjem, svjesnom i neopravdanom gomilanju enormnih dugovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koja Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, nikada nije utvrdila odgovornost dosadašnjih uprava Kliničkog centra, koje su zajedno sa republičkim vlastima navedenu javnu zdravstvenu ustanovu konačno doveli i u potpuni finansijski kolaps.

Na osnovu navedenog Unija sindikata radnika u zdravstvu, kao većinski i faktički jedini reprezentativni sindikat u Kliničkom centru u Banjaluci, javno poziva sve zaposlene radnike Kliničkog centra da sačuvaju socijalni mir i dostojanstvo svoje profesije i da se sindikalnim mjerama i aktivnostima na miran, efikasan i organizovan način izborimo za profesionalan, održiv i ekonomičan sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj koji garantuje Ustav Republike Srpske, kao i da se omogući dostojanstven nivo profesionalnih, ekonomskih i socijalnih prava zdravstvenih radnika, kao i potuuna zaštita garantovanih prava pacijenata.
UPRAVNI ODBOR UNIJE