среда, 31. август 2022.

Osmica, Keljmendi i Stojnić organizovali su niz paljevina i napada eksplozivom u Sarajevu; Osmica je naređivao, a Keljmendi i Stojnić bespogovorno izvršavali zločine; Mete su bile svi koji su smetali Osmici u njegovim narko i kriminalnim poslovima


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Kako vrijeme odmiče, isplivava sve više jezivih, monstruoznih informacija o Mehmedu Osmanagiću Osmici, direktoru OSA BiH, koje potvrđuju da je riječ o teškom narkozločincu spremnom na svaku vrstu nasilja protiv onih koji mu se nađu na putu.


2.

Već ranije sam objavio, sa dokazima skinutim sa dešifrovane Skaj aplikacije, da je Osmica informant brojnih NarkoBosova, narkogrupa, da i sam vodi jednu od njih, ali najnovije informacije, potvrđene iz nekoliko izvora, svjedoče da je riječ o brutalnom nasilniku spremnom na sve.

Ilustracija

3.

Svako ko je smetao Osmici bio je žestoko udaren, a najčešće su to bile paljevine ili postavljanje eksplozivnih naprava pod suparničke automobile i objekte!


4.

Sve to su, po njegovom nalogu, izvršavali Elvis Keljmendi (uhapšen 12.07.2022. godine) i Denis Stojnić. Nerijetko je bilo i teškog prebijanja onih koji su Osmici bili konkurencija u poslu.


narkodiler Elvis Keljmendi

5.

Keljmendi i Stojnić su Osmicina desna i lijeva ruka, preko njih je rješavao probleme sa protivnicima. Naravno, Osmica je imao svoj nemali udio u trgovini narkoticima koju su vodili Keljmendi i Stojnić. 

narkodiler Denis Stojnić

6.

Sve je, što je najjezivije, dogovarano u kancelariji direktora OSA BiH, gdje su Stojnić i Keljmendi bili česti gosti. Stojnić je i češće dolazio od Keljmendija, a upravo su njegovi razgovori raskrinkali Osmicu kao naredbodavca zločinačkih djela paljenja automobila, dizanja u vazduh.


7.

Stojnić voli da se hvali, pa je preko aplikacije (sutra ću objaviti koje), svojim saradnicima narkodilerima često slao poruke “Evo me kod direktora 8; Dogovaramo”, a slao je i zajedničke fotografije.

narkobos Bojan Cvijetić

8.

Keljmendi i Stojnić su kumovi, a Osmica je, kako stvari stoje, prvi zločinački Kum u Federaciji BiH.


9.

Ranije sam objavio da je Osmica štitio i veliku NarkoGrupu Bojana Cvijetića i narkoidiota Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti, koji su radili velike narkoposlove.


narkodiler, narkoidiot i narkoruljak Dragan Mektić

10.

Cvijetić je u kućnom pritvoru, a narkoidiot Mektić, kao i Osmica, koji je od Cvijetića uzeo milione za informacije i zaštitu, čekaju svoj red za hapšenje. 

(nastaviće se)    

Prijedor/Jelena Trivić: Mi smo ovdje da branimo Ljubiju, Prijedor, svaki grad, svaku opštinu Republiku Srpsku i mi ćemo je sačuvati


 

Narod i Opozicija, uprkos jakom nevremenu, počeli Protest za spas Ljubije

 Konkubina broj 1 ponovo odbija poslušnost Sultanu Perici; Ona ne želi da se odrekne jedne od tri funkcije, za koje mjesečno prima zbirni iznos od 4.866,73 KM novca građana Republike Srpske

Sultan Perica Đokić i Anrea Dodić, konkubina No 1


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Mjesec avgust još traje. Ipak, već sada se može reći da je Andrea Dorić odnijela titulu „šampiona“ mjeseca avgusta, bar kada je riječ o političkom debilizmu. 


2.

Uprkos jakoj konkurenciji, Konkubina broj 1 je svojim izjavama do nogu potukla Rašu Papučara, Srđana Mazalicu i sve druge mazalice.

 

Konkubina No1 i čuvar plaže u zimskom periodu

3.

Na iznenađenje javnosti, Sultan Perica, koji je do sada sa smiješkom reagovao na sve njene nestašluke, ovaj put je oštro prekorio Konkubinu broj 1. On je dotičnu javno pozvao da podnese ostavku na jednu od tri funkcije koje obavlja, kao i da se izvini građanima.


4. 

Mudri Sultan je, podrazumijeva se, pozvao Konkubinu broj 1 da se odrekne one najmanje plaćene funkcije. Radi se o funkciji člana Upravnog odbora APIF-a, za koju Konkubina broj 1 prima mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM.

 

5.

Nešto bolje plaćena je njena druga funkcija. Naime, Konkubina broj 1 kao narodni poslanik po tom osnovu  prima mjesečnu naknadu u iznosu od 1.785 KM.


 

6.

Radi se o dva usputna primanja, jer je Konkubini broj 1 najdržane ono treće, koje ostvaruje po osnovu funkcije izvršnog direktora u javnog preduzeću „Putevi Republike Srpske“. 
7.

Za meditiranje na toj funkciji Konkubina broj 1 prima mjesečnu platu u iznosu od 2.581,73 KM.


8. 

Iako je Sultan Perica i ovaj put bio blagonaklon prema njoj, Konkubina broj 1 još uvijek nije podnijela traženu ostavku, niti se izvinila građanima. (nastaviće se)

 


ANALIZA: Izborna jedinica 3 (Narodna skupština Republike Srpske)


Piše: Slobodan Vasković

 

Izbornu jedinicu 3 čine: Banja Luka, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Jezero, Šipovo, Mrkonjić Grad, Ribnik, Petrovac, Istočni Drvar i Kupres.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 47.178 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 44.219 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD može da očekuje ogroman pad podrške birača u cijeloj izbornoj jedinici. To se prije svega odnosi na Banjaluku, u kojoj će ta stranka osvojiti maksimalno 17.000 glasova. Za takav rezultat će biti najzaslužniji Vlado Crta Đajić, koji je u ovom momentu sigurno najomraženiji čovjek tog grada.

 

Određen pad, ali ne kao u Banjaluci, SNSD može da očekuje i u drugim jedinicama lokalne samouprave u ovoj izbornoj jedinici. Za očekivati je da će npr. u Šipovu SNSD izgubiti najmanje trećinu glasova, zbog sulude namjere načelnika te opštine, Sektaša Milana Kovača, da gradi hidrocentrale na rijekama na teritoriji te opštine. SNSD će slično proći i u opštini Kotor Varoš, gdje će osvojiti maksimalno 15 % glasova.

 

SNSD će u izbornoj jedinici 3 osvojiti oko 30.000 glasova.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 29.112 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 24.341 glas.

 

Na predstojećim izborima PDP će dominantno pobijediti u ovoj izbornoj jedinici. Ta stranka uživa ogromnu podršku u Banjaluci, jer iz iste dolazi većina stranačkih funkcionera. Pored toga, PDP će imati snažan vjetar u leđa u vidu Jelene Trivić, koja je kandidat Opozicije za predsjednika Republike Srpske.

 

PDP može da računa na snažan rast broja glasova i u drugim jedinicama lokalne samouprave u ovoj izbornoj jedinici, a ponajviše u Kotor Varošu, Čelincu i Šipovu.

 

PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 53.000 glasova u izbornoj jedinici 3.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 16.896 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 9.450 glasova.

 

U međuvremenu je iz te stranke u ovoj izbornoj jedinici izašao samo Davor Šešić, što se može posmatrati kao pozitivna stvar za SDS. Sa druge strane, stranka je dobila veliko pojačanje u vidu Milana Radovića, što će se odraziti posebno na rezultat u Banjaluci. Ako se analiziraju liste svih stranaka i koalicija u izbornoj jedinici 3, može se zaključiti da je SDS u toj izbornoj jedinici ponudio najobrazovanije kandidate, s tim da isti još uvijek nisu dovoljno medijski eksponirani.

 

SDS u Banjaluci može da računa na oko 12.000 glasova. Pored toga, očekuje se snažna podrška u Kotor Varošu, Ribniku i Čelincu.

 

Na predstojećim izborima SDS će osvojiti oko 19.000 glasova u izbornoj jedinici 3.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovo je izborna jedinica u kojoj će lista Nebojše Vukanovića sigurno osvojiti jedan direktan mandat. Njegovu listu u ovoj izbornoj jedinici predvodi Milan Minja Savanović, mlad čovjek koji uživa dobar imidž u Banjaluci. Pored Banjaluke, ova lista može da računa na dobru podršku u Mrkonjić Gradu.

 

Lista Nebojše Vukanovića će osvojiti oko 9.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojila 6.180 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 11.025.

 

US ima solidne odbore i stabilno biračko tijelo u ovoj izbornoj jedinici, pa se može očekivati da će osvojiti oko 8.000 glasova.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojila 15.541 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 8.573 glasa.

 

Dakle, evidentan je pad podrške birača na lokalnim izborima 2020. godine u odnosu na opšte izbore 2018. godine. Razlog leži u činjenici da je nakon osnivanja SPS odvukao dobar dio biračkog tijela, posebno u Banjaluci.

 

Uprkos tome, SP u ovoj izbornoj jedinici može da računa na jedan direktan mandat, jer će osvojiti oko 7.000 glasova.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 3 osvojio 8.833 glasova. Ta stranka ima solidne odbore u Banjaluci, Čelincu, Kotor Varošu, Mrkonjić Gradu i Petrovcu.

 

Očekuje se da Demos u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 7.000 glasova.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 3 osvojio 9.840 glasova. Radi se pretežno o glasovima koji su osvojeni u Banjaluci i Kneževu.

 

Pored te dvije jedinice lokalne samouprave, SPS danas gotovo da ne postoji u ovoj izbornoj jedinici.

 

Veliko je pitanje da li će SPS uspjeti da izbori direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici. Prema sadašnjem stanju stvari, glasovi u Banjaluci i Kneževu neće biti dovoljni za ostvarivanje tog cilja. Ne treba zaboraviti da je SPS u Banjaluci izgubio resurse, poput KPZ Tunjice, uz pomoć kojih je 2020. godine osvojio značajan dio glasova.

 

Očekuje se da SPS u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 5.500 glasova.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 3 osvojio 19.485 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama loklane samouprave iz te izborne jedinice osvojila 11.373 glasa.

 

Slično kao i u ostatku Republike Srpske, DNS je u raspadu sistema i u ovoj izbornoj jedinici. To se prevashodno odnosi na Banjaluku, gdje ta stranka gotovo da ne postoji. Prvo je nakon formiranja Demosa 95 % članova Gradskog odbora prešlo u tu stranku, da bi nakon lokalnih izbora 2020. godine oba odbornika i značajan dio preostalih funkcionera prešao u SNSD.

 

DNS u Banjaluci može da osvoji maksimalno 3.000 glasova. Kada se tome dodaju glasovi iz preostalih jedinica lokalne samopurave u ovoj izbornoj jedinic, dođe se do cifre od oko 5.000 glasova, što nije dovoljno za direktan mandat.

 

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 3.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 2.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 3 pripada 12 direktnih mandata. Četiri mandata će osvojiti PDP. Po dva mandata će osvojiti SNSD i SDS. Po jedan mandat će osvojiti Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović, US, SP (sa koalicionim partnerima) i Demos.

 

U ovoj izbornoj jedinici postoji samo mogućnost promjene oko dvanaestog mandata. Ako SPS uspije da prebaci 6.500 glasova, u šta sumnjam, onda bi ta stranka osvojila jedan direktan mandat, dok bi u tom slučaju SDS umjesto dva osvojio samo jedan direktan mandat.


уторак, 30. август 2022.

Crtač i Crta

 

Nastavak Zvorničkog debakla NarkoRežima - “Alumina” do daljnjeg spašena, jer je stečajni upravnik odbio da upiše narkofirmu “Pavgord” u tabelu povjerilaca; Tužilaštvo BiH mora otvoriti istragu protiv Igora Dodika kako bi se utvrdilo od koga je sve uzeo 43 miliona da bi “Pavgord” platio potraživanja

Građani Zvornika na Protestu "Za odbranu Alumine"

Piše: Slobodan Vasković


1.

Lazo Đurđević, stečajni upravnik FG “Birač”, odbio je zahtjev narkofirme “Pavgord” da se upiše u tabelu povjerilaca.


Tako je„ do daljnjeg spriječeno otimanje FG “Birač”, odnosno njenog najvrjednijeg dijela “Alumine”.


2.

Procijenjena vrijednost “Alumine “ je 600 miliona KM, a organizovana zločinačka grupa koju čine Milorad Dodik, Igor Dodik, Zoran Stevanović Gladni, Gordan Pavlović (listom NarkoBosovi), potom Milimir Govedarica, Veljko Vukelić (pripadnik međunaordnih zločinačkih organizacija), Goran Maričić, Zora SuperHik Vidović i drugi, namjeravala je da se “Alumine” dokopa za svega 43 miliona KM, koliko iznose potraživanja institucija RS od FG “Birač” u stečaju i to bez kamata.


3.

Radnici “Alumine”, građani Zvornika i opozicija predvođena Jelenom Trivić, kandidatom za predsjednika RS, snažno su stali u odbranu fabrike i održali protest, 26.08., na kojem se okupilo više od 3.000 ljudi.  


4.

Međutim, Narkorežim Milorada Dodika neće ustuknuti ni nakon najnovijeg poraza i odbijanja stečajnog upravnika da upiše “Pavgord”.


5.

Neće prestati, jer su 43 miliona KM uzeli od brojnih narkogrupa i tajkuna kako bi pomogli Pavloviću da plati potraživanja. Naravno, novac bi vratili iz poslovanja “Alumine”.


6.

Sakupljač novca bio je Igor Dodik i pozivam Tužilaštvo BiH da ispita od koga je sve uzeo novac, da li je reketirao neke od onih od kojih je uzeo milione, da li im je obećao unosne kriminalne poslove?!


7.

NarkoBagra koja se htjela dokopati “Alumine” sada je u velikom problemu, jer im je bila namjera da već uđu u fabriku u čemu nisu uspjeli. A novac koji su, između ostalog, dali i vrlo opake osobe je, defakto, zarobljen na računima.


8.

Pitanje je kako će Dodik i njegova Kriminalna Bagra vratiti pare - da li kokainom, da li heroinom ili nekim drugim jakim opijatom, jer oni svoje narkopare ne daju.


9.

U posebno teškoj situaciji je Zoran Stevanović Gladni koji je najjače jurišao na “Aluminu”, zajedno s Pavlovićem.


10.

Na njih dvojicu će pasti teret vraćanja dugova, a Gladnom neće pomoći ni prebacivanje Dodiku da je on htio da otme “Aluminu”, jer je svima poodavno poznato da su zajedno u svim teškim kriminalnim poslovima i nasrtajima na “Aluminu”. (nastaviće se) 


Dodik u panici, strahu i agoniji nastoji prevariti građane da je obustavio kriminalnu, zločinačku dokapitalizaciju “Ljubije” samo kako bi pokušao spriječiti Protest Opozicije u Prijedoru 31. avgusta, što mu neće poći za rukom


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je u najtežoj agoniji, paranoji i panici u posljednjih nekoliko godina: Iz dana u dan vuče poteze koji su teške greške i samo dodatno pokazuju da je Republika Srpska u šakama potpuno rastrojene osobe; Uz to teško kriminalizovane i sklone svakom zlu i nasilju.


2.

Dodikovi postupci pokazuju da institucije ne postoje, da Vlada RS ne postoji i da je on apsolutno uzurpirao svu moć koju one daju.


3.

Potvrđuje to i pokušaj prevare sa dokapitalizacijom RŽR “Ljubije” o čemu je Vlada RS donijela odluku 20.07. ove godine i predložila akcionarima “Ljubije” da ih dokapitalizuje virtuelna firma American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP”.


4.

Ta firma postoji samo u mislima Dodika i bagre koja je sa njim krenula u otimačinu ovog vrijednog resursa.


Nakon toga, Skupština Akcionara RŽR “Ljubija” za samo 15 minuta usvaja sve akte, 10.08. ove godine, o dokapitalizaciji navodno vrijednoj 50,7 miliona KM.


Međutim, Opozicija je najavila protest za 31.08. ove godine i odjednom Vlada RS, 29.08., donosi Odluku da se odgodi odgodi dokapitalizacija prijedorskog Rudnika željezne rude “Ljubija”, a 30.08. već zasjeda UO koji sjednicu Skupštine akcionara, na kojoj bi trebalo da ponište odluku, zakazuje za 16.09.


Sve nam je to saopštio Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora, jedan od olovnih vojnika Milorada Dodika, spreman i da bude rastopljen samo da bi bio “neko” u Sekti.


5.

Takvi su i ostali Sektaši - najotrovniji olovni ljudski talog.


6.

Pozvao je Javor i opozicione partije da najavama protesta protiv dokapitalizacije "Ljubije" ne dovode u zabludu građane, ocjenjujući da je sramotno da na proteste pozivaju oni koji su doveli do toga da se RŽR "Ljubija" ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću, a to je eksploatacija rude”.


7.

Javor je, da se zaključiti iz rečenog, najobičnija budala, jer samo budala poput nega može pomisliti da ovdje nije riječ o najobičnijoj prevari i da se Dodik (uzalud) nada da će pobijediti i samo 16.09. potvrditi već donešenu odluku o dokapitalizaciji “Ljubije”.


8.

Ključni cilj Dodika&NarkoBagre kojom je okružen jeste odgađanje Protesta Opozicije, kojeg se Dodik panično boji.


9.

Nakon više od tri hiljade osoba u Zvorniku koje su stale u zaštitu “Alumine” (Dodikovi mentalno smrdljivi propagandisti su najavljivali 300 osoba), Dodik se potpuno izgubio, jer je bazen glasova za koji je smatrao da je njegov i pod kontrolom Zorana Stevanovića Gladnog, eruptirao i javno demonstrirao da je kod građana pukao strah od NarkoBande, koja je i dalje na vlasti.


10.

Zato Dodik čini sve da se Zvornik ne ponovi u Prijedoru, a “odgađanje” navodne dokapitalizacije samo to ima za cilj.


11.

Sklon adhok rješenjima, Dodik i NarkoVrhuška, koja se odavno odvojila od naroda, vjeruju da mogu na tako jeftin, pijačarski način odgoditi opozicioni protest. 


Od toga nema ništa, a svako iz Opozicije ko bi zatražio odgodu protesta u Prijedoru je Dodikova krtica.


12.

Nije protest samo zbog kriminalne i zločinačke otimčine Ljubije, već i zbpg Trgovske Gore, na kojoj je Sekta dozvolila Hrvatskoj da skladišti nuklearni otpad i ugrozi živote 250.000 ljudi.


Dozvolio je to Dodik!


13.

Ima toliko mnogo razloga za proteste i u Prijedoru i u svakom drugom gradu da bi trebali da se održavaju svakodnevno.


Osim što je pokazao strah, Dodik je svojim naređenjem o “odgodi” navodne dokapitalizacije pokazao da je to jedan kriminalni, zločinački projekat, jer da je riječ o ozbiljnom poslu bilo bi nezamislivo bilo kakvo odgađanje.


14.

Dodik može početi da lagano kupi prnje, on još uvijek može da pobjegne za razliku od njegovih sluga.


15.

Potpuno mentalno deformisan nakon nokauta u Zvorniku, Dodik je naredio odmazdu nad pojedincima koju sprovodi njegov porodični Tupan Igor Dodik.


Toliko su jadni, bijedni, podmukli Dodik&Dodik da je postalo već ogavno pisati o njima.


16.

Od odmazde neće biti ništa, nemaju oni više snage za to, ali Dodik bi trebalo da se zapita gdje će da završe i on, ako ne pobjegne, i, posebno sin (kojem zatvor ne gine), a koji je od raznoraznih kriminalaca i NarkoGrupa prikupljao novac za “Pavgord” da bi njime “platio” potraživanja koja institucije RS imaju od FG “Birač”?!


17.

Njihovo ponašanje da je sve samo njihovo, a ne narodno, svjedoči jedino o Bezgraničnom Prolektstvu te nazoviporodice, potpuno trule i propale, kojima bi bilo malo i kada bi uspjeli da ukradu Planetu. Jezivo do Fuj! 
ANALIZA: Izborna jedinica 2 (Narodna skupština Republike Srpske)Piše: Slobodan Vasković

 

Izbornu jedinicu 2 čine: Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 29.755 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima opštinama iz te izborne jedinice osvojila 25.382 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD će osvojiti oko 22.000 glasova. Ta stranka će doživjeti pad podrške u sve četiri jedinice lokalne samouprave, a taj pad će posebno biti izražen u Laktašima i Prnjavoru.

 

Što se tiče Laktaša, tim gradom trenutno upravlja Budimir Buda Stanković. Riječ je o lokalnom tajkunu, koji je ujedno i kum Milorada Dodika. On je poprilično omražen među građanima Laktaša, zbog čega će značajan dio njih protesno glasati za opozicione stranke.

 

Slična situacija je i u Prnjavoru. Na čelu te opštine se nalazi načelnik Darko Tomaš, koji je u protekle dvije godine u unutarstranačkim borbama protiv sebe okrenuo značajan dio funkcinera i članstva SNSD-a. Pored toga, on je poznat po vrlo kompromitujućem privatnom životu.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 13.213 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 10.461 glas.

 

U predstojećim izborima se može očekivati veliki povratak SDS-a u ovoj izbornoj jedinici. To se prije svega odnosi na Prnjavor i Laktaše.

 

Što se tiče Prnjavora, tamo se očekuje ubjedljiva pobjeda SDS-a, sa razlikom od najmanje 1.000 glasova u odnosu na SNSD. Na takav rezultat će uticati dva faktora: ogorčenost građana vladavinom Darka Tomaša i uklanjanje Dragana Mektića iz Opštinskog odbora SDS-a Prnjavor. Mektić se više ništa ne pita u tom odboru i to će donijeti značajan broj novih glasova SDS-u.

 

SDS vjerovatno neće osvojiti više glasova od SNSD-a u Laktašima, ali neće puno ni zaostajati. Već sam pisao o tome da je Aleksandar Trninić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Laktaši, uspio da formira vrlo snažan odbor, koji će donijeti najmanje 4.500 glasova.

 

Na predstojećim izborima SDS može da računa na oko 15.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 7.660 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 3.826 glasova.

 

U odnosu na prethodne lokalne izbore PDP je značajno osnažio stranačku infrastrukturu u ovoj izbornoj jedinici, sa izuzetkom opštine Prnjavor. Međutim, slabosti te opštine će nadoknaditi značajan porast glasova u preostale tri jedinice lokalne samouprave.

 

To se posebno odnosi na Gradišku i Srbac, u kojima Radislav Dončić i Saša Jovičić vrlo kvalitetno rade na terenu. To se posebno odnosi na Dončića čije tribine su izuzetno posjećene.

 

PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 8.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojila 4.108 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 5.530 glasova.

 

US ima dobre odbore u Gradišci i Srpcu, te se očekuje da će dobiti oko 5.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojila 3.167 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 2.286 glasova.

 

SP u protekle dvije godine nije uspjela da osnaži odbore u ovoj izbornoj jedinici, pa može da računa na oko 3.000 glasova na predstojećim izborima. Dolazak preletača Željka Babića će samo nanijeti štetu pomenutoj koaliciji.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovaj pokret u izbornoj jedinici 2 ima razvijenu infrastrukturu samo u Laktašima, zbog čega ne može da računa na osvajanje direktnog mandata. Lista Nebojše Vukanovića će osvojiti oko 3.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 2 osvojio 7.276 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u gradovima i opštinama iz te izborne jedinice osvojila 6.433 glasa.

 

U međuvremenu je ta stranka ostala bez kompletnog Gradskog odbora Laktaši, a značajno osipanje članstva je bilo primjetno i u preostala tri odbora.

 

DNS na predstojećim izborima može da računa na oko 3.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u gradovima i opštinama iz izborne jedinice 2 osvojio 3.059 glasova. Ta stranka danas gotovo da ne postoji u Srpcu i Laktašima, dok odbor u Gradišci može da donese maksimalno 1.500 glasova.

 

Očekuje se da Demos u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 2.500 glasova.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u gradovima i opštinama iz izborne jedinice 2 osvojio 3.407 glasova. Radi se pretežno o glasovima koji su osvojili Aleksandar Trninić i njegova ekipa, tada na listi SPS-a. Međutim, oni su se vratili u SDS, zbog čega SPS ne može da računa na više od 300 glasova u Laktašima.

 

SPS ne postoji u Prnjavoru i Srpcu, dok odbor u Gradišci može da donese najviše 800 glasova.

 

SPS na predstojećim izborima može da računa na oko 2.000 glasova u izbornoj jedinici 2.

 

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 2.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 1.500 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

 

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 2 pripada 7 direktnih mandata i stvari su već sada više nego jasne. Tri mandata će osvojiti SNSD, dva mandata će osvojiti SDS, a po jedan mandat će osvojiti PDP i US.


понедељак, 29. август 2022.

Foto: Kumovi NarkoKumovi Matković I Šiniković; Nešić će, saznajem, pustiti video klip sa Matkovićem tokom kampanje

Matković (lijevo) i Šiniković (desno)


Piše: Slobodan Vasković


Na fotografiji su kumovi i NarkoKumovi Milan Matković i Dražen Šiniković.


Trostruki ubica Matković koji je pripremao četverostruko ubistvo u Novom Sadu uhapšen je 22.07. ove goine, a njegov kum Dražen Šiniković uhapšen je 23.08. ove godine.


Na ovoj fotografiji, nažalost, nisu brojni Matkovićevi saradnici iz vrha MUP RS, kao što su Siniša Kostrešević i Milosav Savković, takođe izuzetno bliski i sa Šinikovićem.


Narkogangster Nešić

Nema ni Nenada Nešića, ali on će, koliko saznajem, pustiti video klip tokom kampanje sa Matkovićem. Ne moram ni ja sve objaviti, a samo da podsjetim da Matković i Nešić imaju, osim poslova sa tonama narkotika i vrlo unosne ugostiteljske i građevinske poduhvate. Plus zemljište preko puta SPENS-a. (nastaviće se)  


 

ANALIZA: Izborna jedinica 1 (Narodna skupština Republike Srpske)


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Opšti izbori su pred nama, a birače u Republici Srpskoj će na biralištu dočekati četiri različita glasačka listića. Bitka između političkih stranaka i koalicija se vodi na sljedećim nivoima: Predsjednik Republike Srpske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

 

2.

Od pomenutih nivoa, u ovom momentu se sa sigurnošću može reći da je okončana samo bitka za poziciju Predsjednik Republike Srpske. Posljednje istraživanje je pokazalo da Jelena Trivić ima prednost od 13,1 % u odnosu na Milorada Dodika. Dodik tu prednost ne bi mogao anulirati čak ni kad bi se izborna kampanja vodila narednih pola godine.

 

3.

Najinteresantnija bitka će se voditi za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Iz tog razloga sam se odlučio da javnosti prezentujem trenutni omjer snaga za tu instituciju. U narednih devet dana, u devet posebnih tekstova, analiziraću svaku od devet izbornih jedinica.

 

4.

Krećem sa izbornom jedinicom 1, koju čine: Prijedor, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

 

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 18.591 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 17.454 glasa.

 

Na predstojećim opštim izborima SNSD će osvojiti maksimalno 16.000 glasova. Postoji velika mogućnost da konačan zbir bude za hiljadu ili dvije glasova manji, jer je SNSD u proteklim mjesecima nagazio na dvije „mine“. Prva se tiče izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kojim će biti pogođeno gotovo cjelokupno stanovništvo izborne jedinice 1. Za očekivati je da će prosječan glasač prilikom popunjavanja glasačkih listića imati na umu činjenicu da Milorad Dodik nije ništa preduzeo kako bi ubijedio svoje šefove u Hrvatskoj da odustanu od tog suludog projekta.

 

Druga se odnosi na prodaju rudnika „Ljubija“. Dodik je nekoliko mjeseci pred izbore to preduzeće za bagatelu predao u ruke fantomskom investitoru. Radi se o jednom od ključnih privrednih resursa Prijedora i okoline, zbog čega se očekuje da će birači kazniti SNSD na izborima.

 

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 9.641 glas. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 7.682 glasa.

 

U međuvremenu je SDS u potpunosti očistio svoje redove u Prijedoru, a tu prije svega mislim na Milana Tubina. Maja Dragojević-Stojić je u značajnoj mjeri konsolidovala Gradski odbor SDS-a Prijedor. Pored toga, za očekivati je da će se značajan dio nekadašnjih birača DNS-a okrenuti opozicionim strankama, uključujući i SDS.

 

Pored Prijedora, SDS može računati i na značajan broj glasova u Novom Gradu. Očekuje se da će SDS u Novom Gradu osvojiti oko 3.500 glasova i da će biti najsnažnija stranka u toj opštini. Mladen Šumar, koji se nalazi na čelu Opštinskog odbora SDS-a Novi Grad u zadnje dvije godine je značajno ojačao stranačku infrastrukturu. Šumar je ujedno i nosilac liste SDS-a u izbornoj jedinici 1, te se očekuje da će direktne mandate na listi SDS-a osvojiti on i Maja Dragojević-Stojić.

 

Na predstojećim izborima SDS može da računa na oko 13.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Pokret za državu:

Radi se o koaliciji koja računa na glasove Bošnjaka. Radi se o stabilnom biračkom tijelu, pa se može očekivati da će ta koalicija osvojiti oko 10.000 glasova.

 

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 5.883 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 4.774 glasa.

 

Slično kao i SDS, PDP je u protekle dvije godine očistio svoje redove u Prijedoru od kompromitujućih kadrova. Zbog toga PDP u tom gradu može da računa na značajno veću podršku na predstojećim izborima u odnosu na raniji period. Očekuje se da će PDP u Prijedoru osvojiti oko 4.000 glasova.

 

Pored toga, PDP uživa solidnu podršku u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, pa se očekuje da će u tim opštinama dobiti najmanje po 1.500 glasova.

 

Sve u svemu, PDP na predstojećim izborima može da računa na oko 8.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 17.666 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 12.287 glasova.

 

Ova izborna jedinica je dugo godina bila glavna baza DNS-a. Međutim, nakon preuzimanja te stranke od strane Narko Nešića počelo je rasulo te stranke, koje nije zaobišlo ni odbore u izbornoj jedinici 1.

 

Nakon gubitka vlasti u Prijedoru, Gradski odbor DNS-a Prijedor se nalazi u totalnom rasulu. Sada kada je postalo evidentno da je Narko Nešić lutka u rukama Milorada Dodika, može se očekivati da će se najveći broj nekadašnjih glasača DNS-a okrenuti opozicionim strankama.

 

Ako se održi sadašnje stanje DNS na predstojećim izborima može da računa na oko 4.500 glasova u izbornoj jedinici 1, što je dovoljno za jedan direktan mandat. Međutim, nije isključeno da će se osipanje podrške toj stranci nastaviti i u periodu do izbora, pa ne treba da bude iznenađenje ako ta stranka ne dobije niti jedan direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici.

 

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojio 2.973 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 4.319 glasova.

 

SP je u proteklih dvije godine uspio da održi solidnu infrastrukturu u izbornoj jedinici 1, zbog čega koalicja oko te stranke može da računa na oko 4.000 glasova na predstojećim izborima.

 

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u opštinama iz izborne jedinice 1 osvojio 2.107 glasova i to primarno u Prijedoru.

 

Kako SPS gotovo da ne postoji van Prijedora, to se očekuje da glasovi koje ta stranka dobije u Prijedoru neće ni izbliza biti dovoljni za osvajanje direktnog mandata.

 

SPS na predstojećim izborima može da računa na oko 3.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Ovaj pokret nema razvijenu infrastrukturu u ovoj izbornoj jedinici. Pored toga, sama lista nije potpuna, pa se može očekivati da će ista osvojiti oko 2.500 glasova.

 

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 1 osvojila 1.556 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u opštinama iz te izborne jedinice osvojila 2.760 glasa.

 

US ima solidne odbore samo u Prijedoru i Kozarskoj Dubici. U svakom slučaju, to neće biti dovoljno da osvoji direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici, jer može da računa na oko 2.500 glasova.

 

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

NPS može da računa na oko 1.000 glasova u Kozarskoj Dubici. Drugi odbori u izbornoj jedinici 1 gotovo da ne postoje, uključujući i onaj u Prijedoru. Ova koalicija može očekivati da će na predstojećim izborima osvojiti oko 2.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u opštinama iz izborne jedinice 1 osvojio 1.157 glasova. Kako u međuvremenu nije bitnije ojačala infrastrukturu na terenu, to ta stranka može računati na maksimalno 2.000 glasova u izbornoj jedinici 1.

 

Zaključak:

Izbornoj jedinici 1 pripada 7 direktnih mandata. Dva mandata će sigurno osvojiti SNSD. Po jedan mandat će sigurno osvojiti SDS, Pokret za državu i PDP.

 

Što se tiče preostala dva mandata, za njih će se boriti SDS, DNS i SP. Smatram najizvjesnijom opcijom da će ta dva mandata osvojiti SDS (kojem će to biti drugi direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici) i SP.