понедељак, 07. јул 2014.

Dodikova lista za odstrel


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik napravio je listu kadrova SNSD-a i tajkuna koje namjerava “odstrijeliti” dijelom prije izbora, dijelom nakon njih.

Već je krenuo u obračun, koristeći se jedinstvenim načinom kandidovanja za parlamentarne liste: Dodik je svim opštinskim odborima uputio listu sa imenima kandidata za parlamentarne nivoe, koju je on lično “sastavio”. Naravno da Dodik nije sastavljao liste, već su to uradili njegovi ljudi od najvećeg povjerenja iz svih regija i opština.

Na odborima je da se odluče između ličnosti koje je Dodik predložio.

Ovakav način izbora nije bio ni u vrijeme Titove Jugoslavije, ali Dodik se ne obazire na bazu-interesuje ga jedino apsolutna vlast u stranci.

Dodikovi pikovi za odstrel su pravi kapitalci, a među onima koji odlaze najvažnije pozicije pripadaju banjalučkoj i mrkonjićkoj grupaciji, čiji su predvodnici Nebojša Radmanović i Nikola Špirić.

U “Banjalučkoj grupi”, koje se Dodik želi riješiti, osim Radmanovića, su još Igor Radojičić, Slobodan Gavranović, gradonačelnik, i Željko Kovačević, ministar energetike.

Radmanović je već dojadio Dodiku, posebno zbog niza afera u koje je upetljan njegov štićenik Kovačević. I najpovršnija istraga otkrila bi desetine miliona koje je Kovačević pokrao, a iza tih poslova stoji Radmanovićev uticaj. Sa ovim dvojcem biće otjerana kompletna “mreža podrške” tim prljavim poslovima. Dodik je dosad svugdje imao upetljane svoje prste, osim u Radmanovićevim poslovima i tome je, očito, došao kraj. Radmanović ne bi trebalo da se nađe ni na jednoj listi; bar ne na nekoj značajnijoj poziciji.

Dodik je već zadao nekoliko teških udaraca Radojičiću - stavio ga je na čelo Gradskog odbora u situaciji kada SDS i NDP snažno jačaju u Banjaluci i kada SNSD nema šansu da ostvari rezultate na nivou prošlih/pretprošlih izbora.

Tako je Radojičić dobio priliku da pokaže kako salonski političar i tviter kritizer djeluje na terenu, među živim ljudima. Radojičić je napravio početničku grešku, u GO se okružio nazovi intelektualcima i paraudbaškim šljamom, dok je istinske terenske radnike, najjače i najvjernije vojnike SNSD-a, potpuno marginalizovao. Takav raspored nije obećavajući po SNSD, ali jeste po Dodikove namjere da, nakon izbora, odstreli svog “prirodnog” naslednika.

Dodik već dosta dugo gnječi Radojičića uz pomoć Željke Cvijanović, čija je ambicija toliko velika da se može okarakterisati vrlo opasnom. Međutim, to njoj ni najmanje ne smeta da Radojičića udari gdje stigne, i tako ga dodatno ponizi unutar stranke.

Poslednji javni šamar je smjena Duška Račića sa mjesta direktora KBC Banjaluka, što je potpaljivanje lomače podložene ispod Radojičića.

Zadnji u nizu teških udaraca je Dodikov spisak kandidata za parlamente o kojem Gradski odbor treba samo da se izjasni. Taj potez je Radojičića potpuno izbacio iz pameti, ali progutao je on štošta, pa će i ovo poniženje.

Slobodan Gavranović će da “leti” iz nekoliko razloga: preblizak je Radmanoviću, sa kojim Dodik rjeđe komunicira nego sa potpisnikom ovih redova; Nije uspio napraviti ništa u Banjaluci; U stalnom je i otvorenom ratu sa koalicionim DNS-om, posebno predsjednikom gradske Skupštine Budimirom Balabanom. Mržnja između Balabana i Gavranovića već je postala urbana legenda, a tolika je da jedan od njih dvojice odmah nakon oktobarskih izbora mora da “leti” iz Gradske skupštine. Biće to Gavranović, koji svako malo prijeti ostavkom, jer je Grad u izuzetno teškim i složenim finansijskim problemima, kojima on nije dorastao. 

I Anton Kasipović je predviđen za potpuno udaljavanje od SNSD-a, što je svojevrsno iznenađenje. Njega žele da otjeraju Dodikovi najbliži saradnici, koji ga mrze iz dna duše, i očito im je uspjelo da ga ubijede u to. Kasipović je dosada preživio štošta i uopšte ne bi bilo iznenađenje da jedini preživi “pogrom” koji se sprema u SNSD-u.

Mrkonjićki klan
Jedan od šefova “Mrkonjićkog klana” je Nikola Špirić, politička kamenjarka po opredeljenju i ubjeđenju. Špirić je duboko “zaglavio” u poslovima sa Zdravkom Cvjetinovićem (šećerna linija) i sama ta činjenica ga već diskvalifikuje.


Međutim, puno teža optužba mu se stavlja na teret, a to je da je sa svojim Mrkonjićkim klanom preuzeo brojne, stotine miliona, vrijedne poslove i značajno ugrozio ostale Dodikove tajkune.

Nosilac gotovo svih tih poslova je tajkun Mladen Milovanović Kaja, vlasnik firme MG Mind, banjalučke Tržnice, polovine Gospodske ulice i još desetina vrijednih nekretnina.

Milovanović je načuo šta mu se priprema i spreman je rasprodati carstvo, ali je ono toliko da nema ko da ga kupi. Vrlo lako bi se moglo desiti da Milovanović bude uhapšen, kako bi Dodik na njemu demonstrirao “borbu” protiv kriminala.

Milovanović je u nizu prljavih poslova, njegove firme redovno se pominju u presudama Suda BiH o pranju para, ali, interesantno, on nikada ne odgovara. Jer ga je štitio Špirić.

A sada nema ko Špirića da zaštiti, jer Kemal Čaušević i Zdravko Cvjetinović su “na rubu” da progovore. Kada se to i desi, (a desiće se), Šprić je gotov i korak je samo do Dodika. Upravo to Dodik ima namjeru da spriječi.

Mrkonjićkom klanu pripada i Zoran Tegeltija, koji je, takođe, na listi za odstrel. Tegeltija je agent još nekoliko velikih tajkuna i ratnih profitera, koji preko njega vladaju Ministarstvom finansija. Dodik je neke od njih, svojevremeno, proglasio svojim najcrnjim neprijateljima, a postao je njihovo sredstvo. Prekasno je to dokučio, oni su Tegeltijinim radom višestruko uvećali (ionako) desetine miliona vrijedna bogatstva.

Sada žele da ga uklone.

Toj grupaciji pripada i Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu, udbaš i kriminalac, koji posjeduje milione vrijedne nekretnine u Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

Dodikova lista za odstrel veoma pažljivo je ispisana i ukazuje da se Dodik nema namjeru predati i ukoliko izgubi izbore. Dapače, namjeravane “egzekucije” su u svrhu očuvanja potpune vlasti nad SNSD-om i u lošem razrešenju 12. oktobra.