четвртак, 24. јул 2014.

Ekskluzivno: Ukidanje KBC Banjaluka zadnja faza totalnog uništenja zdravstva RS

piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić, v.d. direktora KBC Banjaluka danas je (24.07.) ukinuo ovaj Kliničko-bolnički centar i Republiku Srpsku ostavio bez ijedne ustanove tog nivoa.

Stanetić je KBC Banjaluka u nadležnom sudu preregistrovao u Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, što je mnogo niži nivo od Kliničkog centra.

Ova vijest potvrđena mi je iz nekoliko izvora, a svi oni kažu da je ovdje riječ o Nacionalnoj Izdaji, iza koje stoji Vlada RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja, Mirko Stanetić, Ranko Škrbić i, naravno, Milorad Dodik.

Suštinski je to ostavljanje Republike Srpske bez ijednog KC-a.
Tako sada Klinički centri postoje samo u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Banjaluka više nije referentni centar i, što je veoma značajno, u najvećem gradu RS vše se ne mogu edukovati specijalizanti, već će oni na specijalizacije morati ići u Sarajevo, Mostar ili Tuzlu.

Niko od uvaženih banjalučkih ljekara više ne može biti mentor bilo kom specijalizantu, jer ne radi na klinici, što je uslov Zakonom strogo propisan.

Jednostavnije rečeno, ovim postupkom doktori nauka iz bivšeg KBC-a Banjaluka i ostalo visokostručno osoblje je potpuno degradirano.

Ova šokantna i suluda odluka eksplicitno indukuje ukidanje svih dosadašnjih klinika u okviru KBC Banjaluka i njihovo spuštanje na nivo odeljenja, kakva, recimo, postoje u Prijedoru, Trebinju, Doboju….
 
Bivši KBC Banjaluka više nije srce zdravstvenog sistema RS, već je, kao Univerzitetska bolnica, sveden na regionalnu bolnicu.

Ukidanjem KBC-a Banjaluka ministar Dragan Bogdanić i v.d. direktora Mirko Stanetić sahranili su Klinički centar  i udarili zadnji kiln u mrtvački kovčeg zdravstva RS.

Stanetić je ovaj potez povukao pod Bogdanićevim pritiskom, a na njega je pritisak izvršio Ranko Škrbić. I Milorad Dodik, koji stoji iza svih Škrbićevih postupaka i poslova.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2009. kojeg je donio Ranko Škrbić, kao ministar zdravlja u Vladi RS, čiji je premijer bio Milorad Dodik, predviđa ovakav rasplet, ali niko do sada od direktora KBC Banjaluka nije htio da potpiše jednu takvu suludu odluku.

Tu odluku nisu htjeli potpisani ni Brano Topić, ni Duško Račić, pa čak ni Mirko Stanetić u svom prvom mandatu na čelu KBC-a.

Čak je tada Stanetić sa Stankom Stanićem, rektorom banjalučkog Univerziteta potpisao Memorandum, koji je bio inicijativa o radu na unapređenju KBC-a u Univerzitetsko-klinički centar, što je još viši nivo od tada postojećeg.

Ali, Stanetić je u svom drugom mandatu potpisao ono što mu je Bogdanić poturio pod nos-izdaju nacionalnih interesa.

Bogdanić je to učinio po dogovoru sa Dodikom i Škrbićem, tu dileme nema. Jer čitav ovaj užasni posao nije se mogao sprovesti bez Dodikovog nadzora i njegove odluke.

I Igor Radojičić je tvrdio da je Škrbićev Zakon štetan, ali nikada ništa nije učinio da se on promijeni, iako se zna da je takav Zakon pripremljen. Međutim, nikada nije iz Vlade RS upućen u parlament.

Sve ovo znači i novi Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji u Univerzitetskoj bolnici, što će za sobom povući masovna otpuštanja.

Malo je onih koji u ovom trenutku znaju stvarne razloge ovog brutalnog nasrtaja SNSD-ove vlasti na zdravstvo RS, ali mnogi ukidanje KBC povezuju sa izgradnjom Poliklinike “Sunce” u Banjaluci, koju investiraju moćne osiguravajuće kuće iz Hrvatske. To se doživljava kao utiranje puta hrvatskom kapitalu da preuzme zdravstvo RS.

Bilo kako bilo, ovim postupkom su Dodik, Škrbić, Bogdanić, Stanetić i svi koji su im ovo dozvolili, pokazali da im je jedini cilj uništenje sopstvenog naroda. I da na njemu rade istrajno i vrlo vrlo efikasno.