среда, 16. јул 2014.

Oko sokolovo: Tajkuni pod punom kontrolom Dodikovih Pretorijanaca

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik sve čvršće steže svoje najbliže okruženje, kako bi spriječio bilo kakvu vrstu „izdaje“, odnosno prelaska u redove neke od suprotstavljenih mu političkih stranaka.

Uporedo sa inženjeringom na izbornim listama, na koje su po njegovom nalogu stavljne osobe za koje smatra da su od povjerenja, (sem njih nekoliko poput Igora Radojičića), Dodik je pod posebnu pasku stavio tajkunsku elitu, ogrezlu u kriminalu i korupciji.

Dokumentacija o kriminalnim radnjama tajkuna nalazi se u rukama visokih funkcionera MUP-a RS, koji imaju zadatak da je aktiviraju i pokrenu istrage na osnovu nje ukoliko neki od profitera najvišeg ranga pokuša da se dogovori sa protivničkom stranom.

Pod posebnim mirkoskopom su Slobodan Stanković, Ljubo Ćubić, Borko Đurić, Mladen Milovanović Kaja, i još nekoliko tajkuna manjeg kalibra, o čijim prljavim radnjama postoji kompletna dokumetacija. S tim, što se ona odnosi na poslove u kojima se ne mogu naći Dodikovi prsti.

Dodik se na ovaj čin pritiska odlučio nakon što je saznao da su Slobodan Stanković i Mladen Milovanović nudili novac za kampanju nekim opozicionim strankama. Odbijeni su, a pojedine opozicione stranke su čak napravile spisak osoba od kojih ni na koji način ne žele uzeti ni donaciju za stranku.

Glavni Dodikov povjerenik u MUP-u RS, koji je zadužen za „vjernost“ tajkuna je Sinša Kostrešević, načelnik Službe za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Kostrešević je blizak saradnik Miloša Čubrilovića Čubrija i on je njegov stvarni šef, dok to nikako nisu ni ministar Radislav Jovičić ni Zoran Mandić, načelnik UKP MUP RS.

Kostrešević zna biti vrlo nasilan prema visokim funkcionerima Režima, pa nije rijedak slučaj da im poručuje kako će da im „j.. mater“, ukoliko mu njihovo ponašanje nije po volji.
Strah od Kostreševića u Režimskim redovima je sveobuhvatan, jer on komanduje tehnikom za prisluškivanje, a, svojevremeno, je prisluškivao i bivšeg premijera Aleksandra Džombića.

U MUP RS postoji čitava jedna linija koja je pod Dodikovom direktnom kontrolom i na koju Jovičić nema nikakav uticaj.

Sem Kostreševića, koji je prvi Pretorijanac, Gardi pripadaju i načelnici raznih odjeljenja, među kojima su i Darko Ćulum, Dragan Ćibić, Dmitar Vračar, Marinko Janjetović, Darko Jokić, Aleksandar Stjepanović, Dragan Jevđenić, Mladen Marić, Siniša Grahovac... Osim navedenih, Dodikovoj ličnoj strukturi unutar MUP RS prpada još pedesetak funkcionera čija ću imena uskoro objaviti, kao i funkcije koje obnašaju.