среда, 23. јул 2014.

Konvencija Savjeta za zdravstvo SNSD-a: Škrbićeve slike, Škrbićeve fotke, Škrbićevi selfiji, Škrbićeve slike...

piše: Slobodan Vasković

Čitava četiri dana trebalo je SNSD-u da se oporavi od vijesti da je Tužilaštvo Srbije pokrenulo istragu o malverzacijama Ranka Škrbića sa finansijskim prebijanjima između Fondova zdravstva Republike Srpske i Srbije.

Nakon što su se, koliko toliko, pridigli sa „patosa“, SNSD je saopštenjem čvrsto stao iza Škrbića, tvrdeći da je sve oko istrage, pokrenute nakon krivične prijave SDS-a srbijanskom Tužilaštvu, tek „probosanska politika“.

“Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prilikom izmirenja duga prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji nije oštećen i prijava SDS-a Tužilaštvu Srbije je običan politički pamflet s ciljem održavanja lažne priče o zloupotrebama u zdravstvu Srpske”, saopšteno je iz SNSD-a i navedeno da "SDS-ovo probosanstvo i ima za cilj da sruši svaki dogovor Srbije i Republike Srpske, a medijska histerija je posljedica želje SDS-a da sakrije od građana Republike Srpske da se pompezno najavljivani Savez /za promjene/ raspao i prije nego što je počeo da funkcioniše".

Još su oni napabirčili štošta, ali nijednom jedinom riječju nisu demantovali da Tužilaštvo Srbije vodi istragu oko Škrbićevih marifetluka.

Bilo je za očekivati da SNSD brani Škrbića, iako su svjesni da je on ne samo opljačkao, već i uništio zdravlje sopstvenog naroda. Ali, gotovo je sad: moraju braniti Škrbića, jer tako brane Milorada Dodika. Isto su činili i kada je presuđen Mićo Kraljević zbog otmice i još su lažno saopštavali da presude uopšte nema.

Moglo bi se nabrajati unedogled, šta vrijedi, SNSD ostaje na braniku zaštite kriminalaca. Štiteći tako svoju politiku.

Tako je bilo i na Konvenciji Savjeta za zdravstvo SNSD-a, održanoj u ponedeljak, 21.07., u Banskom dvoru u Banjaluci

Konvenciju je otvorio Igor Radojičić, koji je pokušao odmah na početku povući čvrstu liniju i razdvojiti priču između tendera u zdravstvu i zdravstva, što je bio potpuni promašaj, jer su prisutni krenuli sa hvalospjevima Ranku Škrbiću.

Predstavnici KBC-a Banjaluka prezentovali su slike izgradnje Južnog krila, slike kupljene opreme i dvije Škrbićeve slike.

Nakon toga na red su došli predstavnici „Zotovića“, koji su sa lakoćom „prebacili“ KBC i prikazali tri Škrbićeve slike na tri kamena temeljca. Različita. Plus još riječi hvale i zahvale za Škrbića.

Poslije toga pred stranački stručno-zdravstveni publikum su „istrčali“ predstavnici Centra za radioterapiju: Hvalospjevi javno-privatnom partnerstvu (mehanizam preko kojeg je opljačkano zdravstvo RS); Hvalospjevi Ranku Škrbiću i bonus od dvije njegove slike - kako potpisuje ugovor i kako postavlja kamen temeljac.

Genijalno, nema šta. Škrbić u SNSD-u ima tretman kao Kim Jong Unov Kum. Tetak nikako.

Nakon ovih hvalospjeva, uključio se i Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstva, i zahvalio svom prethodniku Goranu Kljajčinu „za sve dobro što je uradio za Fond i pacijente“. Tomaš je dobar i pošten čovjek, pa pomišljam da je bio sarkastičan, jer je Kljajčin zajedno sa Škrbićem uništio zdravstvo RS.

Govorio je i ministar Dragan Bogdanić, koji je najavio otpuštanja u Domovima zdravlja i stavljanje ovih ustanova pod još čvršće upravljanje ministarstva. Bogdanić je naveo još niz koještarija, ali nije prikazao nijednu Škrbićevu sliku, što je, nakon svega, za zapanjiti.

Radojičić je trebao da izgovori završnu riječ, ali je odustao od nje. Valjda shvatajući da je u potpunoj sjeni fotogeničnog Škrbića. I da je tu kako bi branio ono što je Škrbić opljačkao.  
Može Radojičić i niže od ovoga, ne treba o tome da brinete.