недеља, 27. јул 2014.

Nova afera u zdravstvu RS: Bogdanić mora potpisati ugovor sa „Vamedom“ težak 80 miliona evra; Centralni blok grade presuđeni kriminalci


Piše: Slobodan Vasković

Nova, desetine miliona maraka, teška prevara u zdravstvu Republike Srpske je u završnoj fazi i uskoro će biti realizovana.

Riječ je o projektu izgradnje i rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Banjaluka (bivši KBC), čija je cijena 80 miliona evra (cca 160 miliona KM).

Posao mora dobiti firma „Vamed“ (iz Beča), a ministar Dragan Bogdanić dobio je izričitu naredbu da mora potpisati ugovor sa njima.

Iza ove naredbe stoje Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Ponuda „Vameda“ krajnje je nepovoljna i prema pouzdanim podacima jedino garantuje izvlačenje desetina miliona maraka iz projekta, a nikako njegov uspješan završetak. (Nema, npr,. specifikacije opreme, već je navedeno „operaciona sala“, „sala za reanimaciju“..., znači objekat uključujući opremu).

Toliko se „Vamedova“ ponuda kosi sa pozitivnim zakonskim propisima, (jer je riječ o ponudi za pranje para, a ne za izgradnju Centralnog bloka), da je nekolicina isokih funkcionera u zdravstvu RS, koje je Režim postavio na te pozicije, tajno zahtijevala od opozicionih lidera da nađu načina da spriječe potpisivanje ovog štetnog ugovora.

Iza bečke firme „Vamed“ stoji Dragan Pajić, koji je njen suvlasnik.
Pajić je 19.05.2011. smijenjen sa pozicije gradonačelnika Brčkog, a protiv njega je 12. marta 2013. godine podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja. Pajić je visoki funkcioner SNSD-a.


„Vamed“ će dobiti posao izgradnje Centralnog bloka, ali će izvođač radova biti firma „Sloboprom“ iz Brčkog. „Vamed“ i „Sloboprom“ gradili su i bolnicu u Bijeljini, koja nikada nije do kraja završena, i potrošili gotovo 80 miliona maraka. Najlicemjernije od svega je što Dodik i Škrbić insistiraju da je "Vamed" izvrsno uradio posao u Bijeljini, pa im se mora dodijeliti i u Banjaluci. Iako je to daleko od svake istine.

Vlasnik firme „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić presudom Suda BiH (broj KPV-09/04 od 07.03.2005. godine) osuđen je na 3 godine zatvora zbog utaje i pranja novca u iznosu od ukupno 324.044 KM, sa ostalim fizičkim i pravnim licima iz iste presude.

Ćurčić je optužen od Tužilaštva BiH pred Sudom BiH, u predmetu br.KT-80/06 od 16.11.2009 godine, takođe za utaju poreza, zbog čega mu je izrečena presuda od godinu dana zatvora.

Osnovna djelatnost firme „Sloboprom“ je trgovina kućanskom tehnikom.
Ćurčić je visoki funkcioner SNSD.

Interesantno je znati i sledeće: Mirko Stanetić, aktuelni v.d. direktor banjalučke bolnice, smijenjen je 30.11.2011. godine sa mjesta direktora KBC Banjaluka, jer se protivio potpisivanju ugovora sa „Vamedom“ i „Slobopromom“. Stanetić i grupacija koja soji iza njega imali su svoje favorite i insistirali su da KBC sprovede cijeli tender.  

Nakon što je Stanetić rekao Pajiću i Ćurčiću da neće dobiti ugovor, Dodik i Škrbić su ga ekspresno smijenili.

Stanetić će sada prihvatiti sve, jer je to osoba bez ikakvih skrupula. I bez trunke morala, kao i ministar Bogdanić, koji će morati potpisati ovaj ugovor. Nakon čega mu preostaje da čeka odvođenje u zatvor.

Ugovor sa „Vamedom“ je kruna pljačke nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i sva dešavanja prethodnih mjeseci u toj zdravstvenoj instituciji prouzrokovana su pripremom terena za potpisivanje ugovora sa „Vamedom“, u koji su se režiseri cijelog ovog posla već ugradili sa cifrom od 30 miliona maraka. Za početak.


Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za razvoj od 100.000.000 Eura za dogradnju KBC Banjaluka i bolnice u Bijeljini. a