субота, 2. август 2014.

Frezenijusu u proteklih sedam godina isplaćeno preko 160 miliona, a Dodik im još donira 400.000 maraka

Piše: Slobodan Vasković

Odluka Milorada Dodika i Dragana Bogdanića, Ministra zdravlja, da njemačkoj privatnoj firmi „Frezenijus“ dodijele 400 hiljada KM za obnovu Dijaliznog centra u Doboju, koji je stradao u majskim poplavama, jedna je od najsramnijih, u nizu sličnih koje je donio pomenuti dvojac.

„Frezenijus“ je iz Republike Srpske u poslednjih sedam godina, na osnovu pružanja usluga dijalize, odnio najmanje cca 164 miliona maraka, a njihov prifit je enorman, jer su cijene u njihovim dijaliznim centrima, značajno veće nego u okruženju.

Ugovor sa Frezenijusom potpisan je 2007. godine i od tada oni pružju tu vrstu usluga. Ugovorom im je dat monopol (Frezenijusu i IDC-u), jer je potpisan na 15 godina, sa mogućnošću da se produži za još deset.

U RS je registrovano 946 pacijenata koji koriste usluge dijalize, a od tog broja njih (najmanje) 700 idu u Frezenijusove dijalizne centre.

Mjesečno svaki pacijent ima 13 dijaliza.

Kada se broj pacijenata (700) pomnoži sa brojem mjesečnih dijaliza (13), pa zatim sa brojem mjeseci (12) i na kraju sa cijenom jedne dijalize (110 evra x 1,95 KM=214,5 KM), računica kaže da na godišnjem nivou Fond zdravstva RS isplati Frezenijusu najmanje 23.423.400 (700 x 13x12x110 evra). Kada se ta cifra pomnoži sa 7 (sedam godina pružanja usluga), dođe se do frapantnih 163.963.800 KM.

Sam za pacijente sa regije Doboj, Fond zdravstva godišnje uplati  Frezenijusu 4.115.826 KM, a za sedam godina ta cifra narasla je na najmanje 28.810.782 maraka. Ugovorom iz 2007. godine Frezenijusu je GARANTOVANO 123 pacijenta iz regije Doboj i na osnovu te garancije je i izvedena računica.

Nakon svih stotina miliona koje su uzeli od Fonda, najmanje to je Frezenijus treba činiti jeste da svojim novcem obnovi Dijalizni centar. Što im je, na osnovu istog tog Ugovora, bila obaveza, jer u javno-privatnom partnerstvu Fond zdravstva obezbjeđuje pacijente  novac, a Frezenijus objekte, osoblje i opremu za djalizu.

Cijelu ovu stvar posebno prljavom čini činjenica da je Frezenijus od osiguranja nalatio štetu koju su poplave pričinile u apsolutnom iznosu.


Frezenijusu je 400 hiljada KM dato pod motom obnove bolnice u Doboju, koja nije ni potopljena.

Apsurd je da Frezenijus u Doboju nije prihvatio lokaciju za Dijalizni centar u krugu bolnice, koja bi, nakon isteka ugovora, ostala bolnici, već su uzeli prostor u drugom dijelu grada koji je poplavjen. I, kako vidimo, saniran od Vlade RS sa 400 hiljada maraka, što je gotovo polovina pomoći koju je Srbija uputila Doboju.
 
Posebna priča je da li je Frezenijusu data ova ogromna donacija u skladu sa Zakonom o donacijama u javnom sektoru (Službi glasnik RS 96/05).

U skladu sa tim Zakonom, za svaku donaciju mora biti potpisan ugovor između donatora i primaoca donacije (republički organi uprave, lokalni organi samouprave, javna preduzeća...).

Za svaku donaciju se određuje resorno nadležno ministarstvo; na primjer, ako je opština Doboj dobila donaciju, prijavljuje je preko Ministarstva lokalne uprave i smaouprave, ako je dobila bolnica, onda ide prijava preko Ministarstva zdravlja, ako je škola ide preko Ministarstva obrazovanja...

Nadležno ministarstvo prijavljuje donaciju u Registar donacija (nalazi se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju).

Taj registar treba biti javno objavljen, ali on nije dostupan. Jedino iz čega su mogu vidjeti donacije je spisak koji usvoji Vlada RS a on se, u  najboljem slučaju, daje jednom  pola godine.

Realno je da donaciju iz Srbije nije pratio i ugovor, koji je obavezan po zakonu i u kojem  bi morali biti svi detalji - ko daje, koliko daje, pod kojim uslovima...

Ukoliko je tako, a jeste, onda bi se primalac donacije morao novčano kazniti po članu 15 Zakona, jer nije dostavio ugovor o donaciji.

„Frezenijus“ je većinski vlasnik firme “Vamed”, kojoj je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana dodijelilo posao od cca 165 miliona KM (83 miliona evra) za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci. Valjda je sve jasno, a i krug je zatvoren-krug para i prevara.