понедељак, 18. август 2014.

Džaba „krečili“ u propalom zdravstvu RS: Izgradnja Centralnog hola Južnog krila i pored potpisanog štetnog ugovora sa „Lindnerom“ krajnje upitna

piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić potpisao je štetni ugovor sa firmom „Lindner“ 08.07.2014. godine, u kojem će RS biti oštećena za najmanje tri miliona maraka.
Vrijednost Ugovora je 10,3 miliona KM, i to bez PDV-a, a sa izmirenjem te obaveze on iznosi 12.126.701,33 KM.

Bivši (i zadnji) direktor KBC Banjaluka Duško Račić odbio je da potpiše ugovor sa Lindnerom, smatrajući da su njihovi zahtjevi previsoki i štetni i da cijeli posao ne vrijedi više od 9 miliona KM. Račić je zbog toga smijenjen, kao i zbog zahtjeva da KBC ne izdaje bankarsku garanciju „Lindneru“.

Upravo taj uslov prihvatio je Račićev nasljednik Mirko Stanetić, što je, uprkos potpisanom ugovoru, spriječilo bilo kakav početak radova.

Univerzitetska bolnica Banjaluka (nekadašnji KBC) ne može ni od jedne banke da dobije bankarsku garanciju, jer je u teškoj dubiozi. U ugovoru je precizirano da počinje da „važi kada Bolnica obezbijedi bankarsku garanciju“. Kako nije obezbijeđena, ugovor je, defakto, nevažeći.

Ovaj uslov izvođača radova, njemačko-beogradske firme „Lindner“, ponižavajući je po Vladu RS, koja je zaključkom od 8. maja 2014. zadužila KC da zaključi ugovor s “Lindnerom”. U zaključku se navodi da će se “sredstva u iznosu 12.030.464,97 KM, ali bez PDV-a, obezbijediti u Bužetu za 2015. godine, u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”. (Sa PDV-om je to 14.075.644 KM).

Očito je da u “Lindneru” ne haju za Zaključke Vlade RS, jer smatraju da je izvršna vlast ovog entiteta nesolventna i nepouzdana, pa su zato tražili bankarsku garanciju. (Ako ćemo pošteno nisu u krivu).

Uprkos ovom ponižavajućem odnosu “Lindnera”, Stanetić je, uz dozvolu nadležnog ministarstva i iste te Vlade RS, potpisao ugovor sa klauzulom o obaveznoj bankarskoj garanciji.

Da cijeli slučaj bude što sočniji, potrudili su se u nadležnom ministarstvu iz kojeg zivkaju sve Banke redom i traže odobrenje garancije. Zalud.

Kako je Stanetić potpisao ugovor sa “Lindnerom” 08.07., jasno je da ne mogu da dođu do garancije više od mjesec dana.

“Dobićemo bankarske garancije za dva tri dana, a onda ćemo krenuti sa radovima”, izjavio je Ministar zdravlja Dragan Bogdanić 31.07. u emisiji “Krug”, koja se emituje na RTRS-u.

Bogdanićeva dva-tri dana produžili su se na cijelih dvadeset.

Bogdanić i Stanetić su se u toj emisiji vajkali na “nerazumijevanje javnosti”, a nisu objasnili zbog čega su pristali na ponižavanje Vlade RS i pristali na zahtjev “Lindnera” da Bolnica garantuje plaćanje bankarskom garancijom. Ovaj dva lakeja Ranka Škrbića nisu odgovorili ni na jedno od otvorenih pitanja u vezi ovog, ali i ugovora sa “Vamedom” (83 miliona evra), ali su se potrudili da pokušaju obmanuti javnost svojim “iskrenim” tvrdanjama o dobrim namjerama, koje zdravstvo RS vode ravno u deveti krug Pakla.

Interesantno je još nekoliko stvari, koje listom svjedoče da ovaj ugovor nikako nije smio biti potpisan, a i kada je to učinjeno, krajnje je upitna njegova validnost.

Prije svega uočljivo je da je Stanetić „jurio“ da se uklopi u cifru iz Zaključka Vlade RS, kako bi se pred javnošću pokazalo da ugovor nije štetan. Čak ni to nisu uspjeli uraditi u brojku (vidi boldovane cifre).

Međutim, sve je ovo magla koja se baca građanima iz Vlade RS. Ugovor će biti znatno skuplji ukoliko dođe do njegove realizacije, jer će se kroz Anekse izvesti i platiti radovi koji su izbačeni iz osnovnog projekta kako bi se cijena snizila na „za javnost prihvatljiv nivo“.
 
Značajniji od ovoga je podatak da Stanetić nikako nije smio potpisati ugovor 08.07.2014. godine, jer je u tom trenutku ponuda „Lindnera“ bila nevažeća.

Prvi rok do kojeg je važila ponuda „Lindnera“, koja je tada iznosila 12.030.464,97 KM (bez PDV-a), istekao je 18.05.2014. godine, da bi bio produžen do 20.06.2014. godine.

Kako je ugovor potpisan 08.07., lako je zaključiti da u tom trenutku ponuda “Lindnera” nije uopšte bila važeća i da je trebalo raspisati novi tender.

Rade Marković, vlasnik firme “Marković invest” i kum Ranka Škrbića, koji treba da gradi hol (iako ga nigdje u tender nema), dovezao je kontejnere pred Univerzitetsku bolnicu, ali džaba-niko ne da garanciju.

Markovićevi kontejneri na Paprikovcu, siguran su znak da iza cijelog posla stoji Škrbić.  

Nakon svega postavlja se pitanje zbog čega je Vlada RS uopšte smjenjivala Račića, kada nisu u stanju više sprovesti i realizovati čak ni štetan ugovor?!!
Da bi se ponizili pred Škrbićem i pokazali koliko su mu odani i poslušni, jedini je odgovor.