среда, 27. август 2014.

Radmanović: SNSD će doživjeti debakl u Banjaluci


piše: Slobodan Vasković

SNSD će doživjeti teži poraz u Banjaluci nego na istoku Republike Srpske, saopštio je prije par dana Nebojša Radmanović svom uskom političkom krugu, rekao mi je izvor iz vrha te stranke. Prema svim istraživanjima, SNSD na istoku RS takođe stoji katastrofalno, svugdje, osim u Zvorniku.

To znači da će SNSD, koji je Banjaluci neprikosnoven od 1998. godine, nakon 16 ljeta doživjeti potpuni debakl.

„Radmanovićeve ocjene nisu ni ishitrene niti plod njegove ljutnje što nije ni na jednoj listi, jer on sebi, uprkos svim poniženjima koja je doživio od Milorada Dodika poslednjih mjeseci, ne bi dozvolio da u sopstvenom političkom krugu pokazuje takvu vrstu slabosti“, kaže moj sagovornik.

Prema njegovim riječima, one su zasnovane na relevantnim pokazateljima od kojih najvažniji kaže da u Gradskom odboru Banjaluka ništa ne štima otkako ga je preuzeo Igor Radojičić.

„Formirale su se dvije jake struje, (Dodikova, koju predvodi Draško Ilić, i Radojičićeva), koje se međusobno satiru i svu pažnju posvećuju međusobnom ratu, dok njihovi politički protivnici nesmetano djeluju i grabe biračko tijelo“, tvrdi moj izvor.

On još navodi da je posebna priča Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji jeste bio izbor Radmanovića i Radojičića, „ali se distancirao od svih i vodi svoju politiku u kojoj nema vremena za stranku“.
„Gavranović je svjestan da će ga Dodik odmah nakon izbora smijeniti, kako god oni završili i neće ništa da radi za SNSD“, tvrdi ovaj visoki funkcioner najveće vladajuće stranke.

On ističe da je zbog svega navedenog „Radojičić u agoniji, ali ništa ne uspijeva da riješi“.

„Dodik je ispalio priču da će Radojičić biti premijer, što ovom nije pomoglo, a donijelo je sukobe unutar vladajućih stranaka, jer se DNS pobunio i žestoko su reagovali. Nedeljko Čubrilović je zvao na sve strane, prijetio“, kaže moj sagovornik.

On još kaže da je i u DNS-u nevesela situacija, jer u toj stranci procjenjuju da će doživjeti pad na izborima i da su njihove nade o rastu broja mandata, nakon oktobra, tek mrtvo slovo na papiru.
„DNS je povukao nekoliko loših poteza, vrlo loše su izašli iz priče o kandidatu za člana Predsjedništva, a nisu zadovoljni ni koalicijom koju su napravili. Uz to, Dodik ih javno ponižava prisvajajući mjesto premijera za SNSD, a DNS je upravo na obećanju o toj poziciji imao namjeru da gradi kampanju. Sada su propali kroz tanak led“, kaže moj sagovornik.

Prema njegovim riječima, u DNS-u su veoma nervozni i zbog saznanja da će u javnosti uskoro da osvanu afere u kojima su glavni akteri njihovi vodeći ljudi, prije svih Marko Pavić i Nedeljko Čubrilović.
„Do sada su se DNS-ovci vješto krili iza Dodikovih leđa, koristeći situaciju u kojoj je on glavna meta opozicije. Informacije o tome da je toj priči kraj dodatno su otežale odnose sa SNSD-om“, tvrdi moj sagovornik.

Na moje pitanje koliko socijalisti mogu mandata napraviti na narednim izborima, lakonski je odgovorio: “Maskimalno dva, ako im se posreći“.