субота, 30. август 2014.

Dragoljub Davidović pod istragom

Piše: Slobodan Vasković

Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, nalazi se pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova zbog malverzacija koje je počinio dok je bio prvi čovjek Grada.
“MUP istražuje Davidovića, jer je svjesno propustio sve rokove da tuži Nadu Gligorić, koja je oštetila budžet Grada i traži odštetu“, tvrde moji izvori.

Nada Gligorić, bivša uposlenica gradske uprave, osuđena je 26. aprila 2006. godine na tri godine zatvora u banjalučkom Osnovnom sudu zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja. Prema toj presudi ona je oštetila budžet Banjaluke za 760.000 maraka, a sama nezakonito zaradila 210.000 KM.

Osim zbog propuštanja podnošenja odštetnog zahtjeva, Davidović je kupovao i stanove bez tendera. Saučesnik u tom poslu bio mu je Budimir Balaban, predsjednik skupštine Grada Banjaluka i visoki funkcioner DNS-a.
“Davidović je bez tendera kupio dva stana i nije ih nikom dodijelio. Stoje prazni već godinama”, saopštili su mi dobro obaviješteni izvori iz gradske administracije.

Isti smatraju da je krivičnu prijavu protiv Davidovića podnio Slobodan Gavranović, aktuelni gradonačelnik.
“Sumnjam da je to učinio lično, ali on ima svoje prste u tome. Iz arhiva je izvadio i kopirao sve ugovore koje su osmislili i potpisali Davidović i Balaban”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, kopiranje je trajalo mjesecima.

Odranije je poznato da je Gavranović smrtni neprijatelj Davidoviću i Balabanu.

Davidović je kandidat SNSD-a za narodnu skupštinu RS na predstojećim izborima. Lično ga je, uprkos protivljenju Igora Radojičića, nominovao Milorad Dodik. Od tada se Gavranović ne pojavljuje na stranačkim skupovima.

Davidović je prije nekoliko godina bio i pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog prodaje placa u “Picinom parku” firmi “Grand trejd” Mileta Radišića. Cijeli taj slučaj je pao u vodu, jer Specijalno tužilaštvo radi isključivo po nalogu Milorada Dodika. Imali su sve dokaze o kriminalu sa tim zemljištem, ali nisu htjeli ništa učiniti.