недеља, 17. август 2014.

Sveta Tri Mesara

piše: Slobodan VaskovićBroj 3 me intrigira, pa sam konsultovao specijalizovane portale za numerologiju. O trojci je, između ostalog, navedeno sledeće:
Trojka je broj koji označava plodnost, širenje i ekspanziju, a kako prenosi energiju Jupitera ona ljudima daje ambicioznost, pokretljivost, kreativnost. Takvi ljudi su iskreni, druželjubivi i duhoviti, zrače entuzijazmom i bezbrižnošću”.

Brojne su Trojke koje su sastvani dio naših života, i to kroz vijekove.

Tri Kralja: Biblijski magi, nazvani još sveta tri kralja, sveta tri cara ili sveta tri mudraca, bili su neobični stranci koji su, prema hrišćanskom predanju, došli iz dalekih zemalja pokloniti se novorođenčetu Isusu. Njihova imena su Baltazar, Melkior i Gašpar.

Tri Jerarha: Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi Tri jerarha koji, prema verovanju, štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vetrova.
Sveta Tri jerarha su krsna slava mnogih porodica, crkava, manastira. Praznik se, u crkvenom svetačniku, obeležava crvenim slovom. Tri jerarha su istorijske ličnosti Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a praznik je, u njihovu čast, ustanovljen 1076. godine.


Tri tenora: Španski tenori Plasido Domingo, Hose Kareras i italijan Lučano Pavaroti su od 1990. godine zajedno nastupili u više navrata pod imenom "Tri tenora". Cijeli svijet oduševljavala je ova Trojka.

Tri musketara: Aramis, Atos i Portos, tri su musketara koji se uz moto "Svi za jednog, jedan za sve" upuštaju u borbu protiv zlog kardinala Rišeljea.

Tri praseta: Basna braće Grim o “Tri praseta i zlom Vuku” postala je vječna, zahvaljujući studiju Volta Diznija. Dva brata Praseta vrlo su lijeni, naprave barake, a ne kuće, te ih Vuk ugrozi, Sve završava hepiendom, jer Prase Tri izgradi kuću od kamena. “Ko se boji Vuka još”, himna je sve djece ovog svijeta.


Tri Kralja su svehrišćanska; Tri tenora, osim što su svjetski, još su i španski i italijanski; Tri musketara su svjetski i francuski, a Tri praseta njemački i svjetski.

Srbi imaju 9 braće Jugovića, ali oni se ne uklapaju u ovu priču, iako je 9 djeljiv sa 3. Imaju i Marka Kraljevića, ali iako vrijedi za Trojicu, što mu čak ni Musa Kesedžija ne može osporiti, ipak se ne može podvesti pod zaštitu Jupitera.

Jupitera mi, vrlo teško u Srba danas nalazim Trojku koju bih mogao staviti u rang Tri Kralja, Tri Jerarha, Tri musketira ili, pak, Tri tenora.

Jedino postoji izvjesna veza sa Tri prasića, jer u Republici Srpskoj postoje Tri Mesara, za koje je Zli Vuk tek Mala Maca.

Kad ta Tri Mesara dunu i vatru sunu, od naše kuće ne ostade ništa. A “dunaju i vatru sunaju” (nije pravilno jezički, al’ učinilo mi se zgodno), već osam godina i to bez milosti.

Tri Mesara, Milorad Dodik, Budo Stanković i Siniša Petreš, od Republike Srpske napravili su “Mesnu industriju”, u kojoj nisu stradala samo Tri Praseta (na entu), već su nemilosrdno “eutanazirani” svi narodni, privredni, ekonomski, finansijski, poljoprivredni, vodoprivredni, šumski… resursi.


Tri Mesara istranžirali su sve čega su se dotakli, i po vertikali i po horizontali.

Mesar Milorad Dodik (završio srednju mesarsku) isfaširao je sve institucije, uništio svu narodnu imovinu, oteo najbolje komade krtine za sebe, a kosti uzeo opet sebi za supu. I još se, nakon sveopšteg posjeka, predstavlja kao Zaštitnik prava životinja.

Budo Stanković, drugi mesar po vertikali (završio srednju mesarsku u istom razredu sa Dodikom), isfaširao je sve institucije Grada Banjaluka, uništio svu narodnu imovinu Grada Banjaluka, oteo najbolje komade krtine za sebe (400 dunuma gradskog građevinskog zemljišta, vrijednog 400 miliona maraka), a kosti (ono što je ostalo od budžeta Laktaša) uzeo opet sebi za supu. I još se, nakon sveopšteg posjeka, predstavlja kao Zaštitnik prava životinja.

Siniša Petreš, treći mesar po vertikali, (vlasnik propale mesne industrije “Šik”), uništio je brojne uzgajivače stoke, kojima je ostao dužan više od pet miliona maraka. A onda je “Šik” šiknuo na deponiju, a osnovao “Petreš” d.o.o., kako bi nastavio da krade i otima. Po uzoru na Mesare Idole.

Mesar Dodik prijeti kompletnom narodu, doveo je RS u potpunu izolaciju, pa u svojoj “Mesnoj industriji” čini što mu je volja. Uz podršku priučenih mesara iz Mesarske Vlade i Kobasičarske Skupštine.
Pri tom i prijeti obračunima. Presreće po hodnicima “Mesne industrije” i poručuje da pogrom slijedi, čim on to odluči.
Njegov mentalni sklop satare, mašine za mljevenje mesa i čengela, garantuje odmazdu svima kojima njegova Mesara nije na cijeni.

Mesar Stanković ponekad pošalje profesionalne Mesare sa pištoljima za eutanaziju Mesa (slučaj “Gladović”), da ne bi morao “prljati jatagana”; Ponekad lično golim šakama davi i udara Loše Meso (slučaj “Hotel Bosna”), a njegov mentalni sklop satare, mašine za mljevenje mesa i čengela, garantuje “Svježe Meso” u “Mesnoj industriji”. I odlične “Mesne nareske”.

Mesar Petreš, kao najneiskusniji u ovoj mesarskoj hijerarhiji, lično puca u one koji mu se ne dopadaju, lično ih gazi automobilima, lično tuče policiju, lično prijeti novim pucanjima, gaženjima, premlaćivanjima…, a njegov mentalni sklop satare, mašine za mljevenje mesa i čengela, garantuje da će lično uskoro i premljeti nekoga. Jer, ne postoji Niko da ga zaustavi, pošto je pod zaštitom Velikog Majstora Mileta Mesara i njegovog DoVelikog Majstora Bude Mesara.

Za Mesare ne postoji zakon. Oni su “poklali” sve naše “Svete Krave”, od impulsnih para, preko naftne industrije, do struje, pa nikom ništa.

Istina, sve češće se čuje pjevušenje pjesmice “Ko se boji Mesara još…”.

Pri kraju ove mesarske priče, sami zaključite koliko se na Tri Mesara odnosi numerološka definicija broja Tri sa početka ove basne, posebno onaj dio o iskrenosti, druželjubivosti i duhovitosti.

Nedelja je, vrijeme za porodični ručak. Ne preporučujem vam nikakav recept od mesa. Silom prilika sam vegetarijanac.