субота, 23. август 2014.

Neophodno resetovanje Cvijanovićeve

piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović je sramota za RS.

Sve u vezi sa njom i oko nje je crno i žalosno, crno i žalosno, crno da crnje ne može.

Bez obzira da li vam Cvijanovićeva ide na nerve, tjera vas da smatrate odvratnim svaki trenutak kada ste morali da je slušate/gledate/po nesreći sretnete, ili uspijevate gigantskom snagom volje da kod nje uočite i neke pozitivne strane (ponekad uspije sastaviti dvije suvisle riječi, što možete smatrati izvanrednim napretkom), i dalje ostaje činjenica da je ona stvarna i javna sramota RS.

Samo osoba koja je potpuno operisana od posjedovanja i trunke savjesti, lišena i zere razuma, može sebi dozvoliti istup, zbog kojeg je iskreno žale i najveći kritičari. Pri tom žaleći i sebe što se uopšte moraju baviti tim Stvorenjem. 

Cvijanovićeva je, pod jakim adrenalinskim nabojem, izgovorila toliko koještarija koje čak ni word ne može da trpi. Saopštila je da je “ruski kredit Srpskoj izvjestan, dostupan i u posljednjih mjesec dana dogovoren u konačnim detaljima”.

Pa je još napabirčila da postoje dvije varijante sa različitim procedurama i iznosima.
“Taj kredit je ispregovaran i onog momenta kada procijenimo da je potrebno da se on povlači, ide se u proceduru”, rekla je.

Kako sad komentarisati tu nesretnu bruku, kada običan, prosječno obrazovan TV gledalac odlično zna da bi svako ozbiljan rekao koliko je para dobijeno u kojoj varijanti, kolike su kamate, koliki je grejs period, i na koliko godina nas se u “konačnim detaljima” ponovo zadužuje.

Znaju to prosječni, ali ne i Cvijanovićeva koji je daleko ispod svakog prosjeka. Daleko je od bilo čega što ima veze sa sviješću i razumom. I moralom.

Samo neko bez ikakvih skrupula i morala može prihvatiti poziciju premijera, a onda ispaliti da nema pojma “u kojoj se tačno fazi nalazi realizacija ovog projekta (Južnog toka, op.aut.), ali da dinamika koja podrazumijava određene aktivnosti do kraja ove godine i početka naredne ne bi trebalo da bude propuštena”.

Dinamika u glavi Cvijanovićeve djeluje mi kao stvar najprostije mehanike – vergla onoliko koliko je Tvorac navije, a Đepeto iz Laktaša ovih dana nema vremena za rad na njenom prostom mehanizmu.

Zato krči i škripi na upit da li će Vlada Republike Srpske uspjeti da obezbijedi bankarsku garanciju za izgradnju južnog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka, i navodi da će Vlada “uspjeti da obezbijedi sve što je naumila”.

Izvanredan odgovor, jer potvrđuje sve najgore što se o Cvijanovićevoj napiše, pod uslovom da je o takvoj individui uopšte moguće napisati kritiku dostojnu njene kritičnosti.

Upitana zašto je kompanija "Lindner" izabrana za izvođača radova na južnom krilu, Cvijanovićeva  je ispalila: "Zaista ne znam ni ko je izabran, niti to treba da znam, niti sam ikada uticala da neko bude izabran"!

Kada je Vlada RS na svojoj sjednici 08.05.2014. godine donijela Zaključak da se za izgradnju hola južnog krila odobri 12,4 miliona KM, Cvijanovićeva je očito na sjednicu došla potpuno pokvarenog mehanizma. Bio je na popravci. Kako stvari stoje, loše je to učinjeno, a i bez tenderske procedure.


Umjesto bilo kakvog zaključka, prijedlog SNSD-u: Resetujte je!