недеља, 31. август 2014.

Prvi javni duel: Tadić deklasirao Dodika na Manjači

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik doživio je novi debakl na narodnim zborovima.  Poslednji se desio na Kočićevom zboru na Manjači 31. avgusta, a ujedno je to bio i prvi javni dvoboj dva najozbiljnija predsjednička kandidata, Milorada Dodika i Ognjena Tadića.

Kandidat opozicionog Saveza za promjene Ognjen Tadić otišao je sa desetinom članova SDS-a na Manjaču, kako bi prisustvovao Kočićevom zboru, našao se među narodom i ujedno proslavio nedavnu izuzetno uspješnu Skupštinu Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Ta Skupština održana je dan ranije, 30. avgusta, u punoj dvorani Obilićevo i pokazala je da se SDS na velika vrata vraća u najveći grad RS.

Tadić je sa saradnicima svratio u šator u kojem je narod zabavljala pjevačica  Ćana. Očevici tvrde da su prisutni pod šatorom jako dobro prihvatili Tadićev dolazak. Ali, ne lezi vraže. Nedugo posle Tadića, pod šator je pristigao i Milorad Dodik sa svitom, među kojima su bili i Nikola Špirić i Zoran Tegeltija.

Svita je zasjela pod šator, a Dodik se, po običaju, prihvatio mikrofona. Međutim, oduševljenja, kakvo je bilo ranijih godina u sličnim prilikama, ovoga puta nije bilo. Otpjevao je nekoliko pjesama, prilično je falširao, nakon čega je mikrofom vratio Ćani.

Samo što je od Dodika preuzela mikrofon, Ćana je, u njegovom prisustvu, snažno pozdravila rukovodstvo SDS i Ognjena Tadića i zapjevala „Vidovdan“, nakon čega je šator „eksplodirao“ od oduševljenja.

Dodik se, što je zapanjujuće, nije ostrvio na Ćanu, ali je ljut napustio šator, svjestan da je na otvorenoj sceni doživio debakl. Za njim je potpuno „pokisla“ otišla i svita, a Špirić i Tegeltija su uporno gledali u crnu zemlju.

Nedavno je Dodik spriječen da se obrati narodu okupljenom na manifestaciji kod manastira Moštanica "Veče ojkače", nadomak Kozarske Dubice, koja se tradicionalno održava uoči pravoslavnog praznika Preobraženije.

Incident se desio 18. avgusta naveče, kada je Dodik pokušao da se popne na binu i održi govoranciju, ali ga je u tome spriječila grupa mladića. Došlo je do verbalne rasprave i komešanja, ali sve je završilo na tome.

„Ti se ne možeš obratiti“, rekao je jedan iz grupe mladića, koji su spriječili Dodika da se popene na binu i obrati narodu.

„Ja sam predsjednik republike“, odgovorio je Dodik.

„Neka si predsjednik republike, nisu posjetio ni opštinu, a dok si ti u ratu švercovao cigare, moj otac je poginuo i možeš proći samo preko mene mrtvog“, odgovorio mu je mladić.