уторак, 12. август 2014.

Licemjerstvo: Dodik atakuje na Tajipa, Špirić i Radmanović uzimaju vojnu opremu od Erdogana

piše: Slobodan Vasković

Predsjedništvo BiH je donijelo na 49. redovnoj sjednici, održanoj 19. juna 2014. godine, odluku o ratifikaciji Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola o finansijskoj pomoći između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske, objavljeno je u Službenom glasniku BiH 31. jula ove godine.

Ova odluka Predsjedništva BiH potvrđuje da visoki funkcioneri RS i SNSD-a javno pričaju jedno, a rade sasvim drugo. Milorad Dodik i Nebojša Radmanović već mjesecima oštro napadaju turskog premijera (u međuvremenu izabran za predsjednika) Tajipa Erdogana, a istovremeno Republici Turskoj dozvoljavaju da proizvodima svoje namjenske industrije ojačava Oružane snage BiH.

Jednostavnije rečeno, SNSD-ovi funkcioneri dozvoljavaju širok upliv Turske u BiH. Odluka o ratifikaciji Sporazuma nije mogla biti donesena bez glasa Nebojše Radmanovića u Predsjedništvu BiH, kao što ni odluka Savjeta ministara o prihvatanju donacije Republike Turske Oružanim snagama bih nije mogla biti donesena bez glasova SNSD-ovih ministara, među kojima je i Nikola Špirić.

Savjet ministara BiH je krajem prošle godine prihvatio Sporazum sa turskom Vladom o donaciji od 500.000 turskih lira (oko 240.000 američkih dolara). Ova donacija uslovljena je zahtjevom Turske da se u njenoj protivvrijednosti kupe proizvodi namjenske industrije te države za potrebe Oružanih snaga BiH.
Pola godine nakon potpisivanja ovog Sporazuma, ratifikovalo ga je Predsjedništvo BiH.

U ime Savjeta ministara Sporazum je potpisao Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, dok je u ime Predsjedništva ratifikaciju potpisao predsjedavajući tog tijela Bakir Izetbegović. I Izetbegović i Osmić su za to dobili ovlaštenja od institucija koje predstavljaju.


Niko iz SNSD-a nije se usprotivio takvim odluka,a; štaviše podržali su ih i Radmanović i Špirić.