недеља, 3. август 2014.

Škrbićev vozač upravlja Ministarstvom zdravlja

piše: Slobodan Vasković

Ljubiša Sladojević, vozač Ranka Škrbića, upravlja Ministarstvom zdravlja i osoba je koja donosi najznačajnije odluke u tom resoru.

Sladojević upravlja Ministarstvom na osnovu naredbi i instrukcija koje mu izdaje Škrbić, dok je Bogdanić, defakto, tehničko lice zaduženo za potpisivanje projekata koje je osmislio nekadašnnji ministar i kum Milorada Dodika.

Sladojević je godinama vozio Škrbića, a kada je ovaj napustio poziciju ministra zdravlja, ostao je na poziciji vozača u Ministarstvu. Nakon što Bogdanić postaje ministar, Sladojević je vozio i njega. Sve dok ga Bogdanić nije unaprijedio u Šefa kabineta.

Bogdanić je odlučio da prepusti vođenje Ministarstva zdravlja Sladojeviću, nakon sastanka sa Rankom Škrbićem, do kojeg je došlo u banji Slatina u martu ove godine. U toj banji se Škrbić liječio od posledica udesa, koji se desio na beogradskom aerodromu 3. marta.

Sastanak je organizovao Sladojević, koji je u to vrijeme još uvijek bio vozač. Na sastanku se Bogdanić obavezao Škrbiću na punu kooperativnost i služenje njegovim interesima. Nakon tog sastanka uslijedile su smjene u bivšem Kliničko-bolničkom centru Banjaluka, kao i potpisivanje štetnog ugovora o izgradnji centralnog hola južnog krila te bolnice sa firmom „Lindner“. najvažniji je odabir „Vameda“ na izgradnji cengtralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice, za šta će im biti plaćeno 165 miliona KM.

Nedugo nakon sastanka u Slatini, Ljubiša Sladojević postaje šef kabineta ministra zdravlja i potpuno preuzima vlast u tom Ministarstvu. Interesantno je da Bogdanić čak i sa Miloradom Dodikom komunicira preko moćnog Ljubiše.


Zato je potpuno nejasno zašto je Dodik 30. jula urlao na ministra Bogdanića, prijeteći da će baciti bombu na Ministarstvo zdravlja, čije je uposlenike nazvao „bagrom nesposobnom“, a ne na Ljubišu Sladojevića, koji drži sve konce u tom resoru.

Nije to prvi put da je Dodik nasrnuo na Bogdanića, već treći, a nakon saznanja da Sladojević vodi Ministarstvo, izvjesno je da su nezadovoljni brzinom kojom tehnički sekretar Bogdanić potpisuje projekte. Zbog kojih će završiti u zatvoru, jer je izabran za žrtvenog jarca. Tu ulogu zaista igra izvanredno.

Ranije sam najavio da je odlučeno da bude smijenjen pomoćnik Ministra zdravlja Neđo Milaković, pravnik po struci, jer nije upozorio na kataklizmične posledice preregistracije KBC-a u Univerzitetsku bolncu i ta smjena je već realizovana.

Uz sve ovo dodatak da će Univerzitetska bolnica Banjaluka morati da izdvoji ogromnih pola miliona maraka za promjenu pečata, memoranduma i ostalih obrazaca. Biće to učinjeno čim Ljubiša odobri pare i odredi izvođača radova.