четвртак, 21. август 2014.

Rusi otkačili Dodika – ništa od kredita


piše: Slobodan Vasković

Republika Srpska neće dobiti ruski kredit vrijedan 270 miliona evra, kako je to još početkom aprila ove godine najavio Milorad Dodik, potvrđeno mi je iz izvora u Ministarstvu finansija RS.

“Rusi nam ne daju nikakav kredit, ni centa. Poslednja naša opcija je bila da dobijemo bar 80 miliona evra, ali je i to odbijeno. Kredit nećemo dobiti ni do oktobarskih izbora, a ni poslije njih. Nikako”, rekao mi je ovaj izvor.

On je dodao da Dodikovi lobisti u Moskvi poslednjih mjeseci intezivno rade na tome da se on do izbora sretne, ako ne sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ono bar sa premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Dodik je ruskim vlastima nudio hidropotencijale na Drini, po najpovoljnim mogućim uslovima po njih i najnepovoljnijim mogućim uslovima po RS, samo da bi dobio susret sa Medvedevom.

“On je insistirao da se postigne dogovor oko hidropotencijala i da ugovor o tome, prije izbora, potpišu on, Željka Cvijanović i Medvedev, ali Rusi nisu ni trepunili na tu ponudu, tako da od čitavog Dodikovog projekta s Rusima, ni oko kredita, ni oko susreta, nema ništa”, kazao je naš izvor.

Dodik je početkom aprila slavodobitno najavio da će RS dobiti 270 miliona evra ruskog kredita.
“Prva rata od 70 miliona od Ruske Federacije dolazi, mehanizam je pokrenut i to ide. Ostalih 200 miliona će biti obezbijeđeno tokom ove godine”, rekao je tada Dodik.
Samo dan kasnije, demantovao ga je ministar finansija Zoran Tegeltija, navodeći da još nije potpisan ugovor o ruskom kreditu.
“Pregovori se vode, ali nisu svi uslovi ni kredita ni rokovi definisani i onog trenutak kada to bude, javnost će o tome na vrijeme biti obaviještena”, rekao je tada Tegeltija.

U međuvremenu je postalo jasno da nije riječ o “ruskom” kreditu, već kreditu koji bi odobrila jedna ruska komercijalna banka.

Dodatak: Patrijarh Kiril odustao od posjete RS

Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril odustao je od posjete Republici Srpskoj.
Režim Milorada Dodika je prije par mjeseci najavio da će Kiril doći u RS u septembru ove godine i posjetiti Ugljevik. Međutim, od tada do danas mnogo se toga promijenilo u ruskoj politici, pa i u politici Ruske pravoslavne crkve, što je uslovilo da Kiril odustane od posjete RS.