субота, 5. децембар 2020.

Dodik naredio sječu DNS-ovih kadrova; Lubura već dekapitovan; Slijede Gligorić, Dujaković, Sovilj…



Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik Naredio je ekspresnu sječu kadrova DNS-a; To je prioritet svih prioriteta Režima u narednim danima.


Sječa je već počela smjenom Zorana Lubure sa pozicije zamjenika Direktora Civilne zaštite RS, kojeg je Vlada RS razriješila dužnosti na posljednjoj sjednici.


Lubura je član DNS-a I blizak rod Željka Lubure, pedsjednika Regionalnog odbora DNS-a u sarajevsko-romanijskoj regiji.


Već u ponedjeljak, 7.12., Nadzorni odbor “Željeznica RS” trebalo bi da smijeni Slavka Gligorića, v.d. direktora tog JP; Gligorić je i narodni poslanik DNS-a.


“Sve je već pripremljeno za smjenu, jedino nas može preduhitriti sam Gligorić ukoliko podnese ostavku”, tvrde moji izvori.


Nakon Gligorića na red dolazi Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS. Poslije Dujakovića ide se redom - sječa svih koji se ne okrenu ka SNSD-u i Darku Banjcu, koji je ostao lojalan Dodiku.


Među onim koji će promptno biti smijenjeni je i Mirko Sovilj, direktor Opšte bolnice “dr Mladen Stojanović” u Prijedoru i narodni poslanik.



Njihove pozicije podijeliće između sebe SNSD i pripadnici nove stranke koju osniva Darko Banjac. 


Banjac je već sve pripremio za osnivanje nove stranke i trebala bi biti registrovana najkasnije do kraja iduće sedmice ili početkom sedmice nakon nje.


Stranka još nema ime, a zamišljen je kao Savez. Već sam objavio da u taj Savez ulaze krhotine NDP-a, kao i još nekoliko manjih stranaka.


Banjac će biti predsjednik te nove stranke.


Izvori bliski pripadnicima DNS-a, koji su ostali lojalni Dodiku, tvrde da će uspjeti od DNS-a, koji vodi Nešić, preoteti najmanje 30 Gradskih i Opštinskih odbora i to sa gotovo cjelokupnim članstvom. (nastaviće se)