недеља, 27. децембар 2020.

K&K Klan u novoj akciji: Anton Kasipović, ministar (ne)pravde i advokat Darko Kremenović Poletarac u novom pohodu na budžet RS, kako bi oteli milione maraka, sve pod krinkom “zakona i zakonitosti”



Piše: Slobodan Vasković

1.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, prije nekoliko mjeseci, Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji stupa na snagu 01.01.2021. godine. 



2.

Naivni bi mogli pomisliti da se radi o novogodišnjem poklonu za građane koji godinama čekaju na sudsku zaštitu, aranžiranom od ministra Antona Kasipovića.


Nažalost, takva pomisao daleko je od istine. Niti je ministar Kasipović Deda Mraz, niti je cilj navedenog zakona da se zaštite prava građana. 



3.

Upravo je suprotno: Može se konstatovati da se radi o novogodišnjem poklonu koji su sami sebi adresirali Kasipović i Darko Poletarac Kremenović, advokat koji je redovno završio samo Osnovnu školu, a sve ostale diplome “dobio”. 


Kasipović i Kremenović su, izvan svake razumne sumnje, nemilosrdni, razbojnički Klan K&K!


4.

Klan K&K je imao izrazito profitabilnu saradnju u vezi sa naknadama advokata za zastupanje po službenoj dužnosti u krivičnim postupcima. Detaljno sam, u seriji tekstova, raskrinkao taj njihov "poslovni" poduhvat.


Ukratko: Kasipović i Poletarac su na pljački advokata zaradili milione. Imajući u vidu da se radi o nezasitim spodobama, za očekivati je bilo da će nastaviti svoju "poslovnu" saradnju i kroz druge projekte koje su osmislili i zloupotrijebili parlament da bi ih “ozakonili”.



5.

Kasipović i Kremenović su došli na ideju da unaprijede način “poslovanja” tako što će sa ucjenjivanja i pljačkanja advokata preći na direktno pljačkanje budžeta Republike Srpske. 


Tokom 2020. godine, u kabinetu ministra Kasipovića, napisan je pomenuti zakon, a prije dva mjeseca usvojen u parlamentu. 


Kako i priliči od Starog prevejanog, lukavog i podmuklog Lisca, Kasipović je zakon predstavio kao novitet koji će poluraspalo pravosuđe pretvoriti u efikasni mehanizam zaštite prava građana; I to, u najmanju ruku, skandinavskog tima.



6.

Za nastavak priče neophodno je napraviti uvertiru i objasniti srž samog problema. Suštinski, taj problem je stvorio sam Kasipović, koji već šest godina obavlja dužnost Ministra (ne)pravde. 


Kasipovićevo ministrovanje je direktno dovelo do toga da se u sudovima u Republici Srpskoj nagomila veliki broj predmeta u kojima postupci traju duže od pet godina. Kasipović je, preko svog ministarstva, vrlo efikasno radio na tome da se smanji broj sudija u Republici Srpskoj.


7.

Resor koji vodi kreira budžet svakog suda, a nedovoljno visok budžet za sud znači da nije moguće popuniti sva sudijska mjesta predviđena sistematizacijom. U  ovom momentu gotovo svi sudovi u Republici Srpskoj imaju manji broj sudija od broja koji je predviđen sistematizacijom. 


To je, logično, dovelo do toga da sudovi nisu bili u mogućnosti da ažurno rješavaju predmete. 


Sve ozbiljne države problem velikog broja predmeta riješile su zapošljavanjem dodatnog broja sudija. Međutim, Kasipović je odlučio da nedostatak sudija naplati.



8.

Nakon što je Kasipović napravio problem sa gomilanjem predmeta, pojavio se Kremenović i uzviknuo "eureka". Ponudio je Kasipoviću rješenje, uz pomoć kojeg će, podrazumijeva se, izaći punih džepova. 


9.

Ne isključujem mogućnost da su K&K Klan novu "poslovnu" ideju skovali prilikom brčkanja u vanjskom bazenu, u sklopu vile koju je Kremenović izgradio u banjalučkom naselju Nova Varoš; Vila je vrijedna tričavih dva milona KM. 


10.

Kremenovićevo rješenje je podrazumijevalo da Kasipović preko svog ministarstva progura u parlamentu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku: Po tom zakonu, ukoliko sud ustanovi da je stranci u postupku povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, sud toj stranci dosuđuje naknadu štete čiji maksimalni iznos može ići i do nevjerovatnih 20.000 KM. 


Sredstva za isplatu tih para, kako je propisano navedenim zakonom, isplaćivaće se iz budžeta RS. 


11.

Računica Kremenovića i Kasipovića je jasna: Postojeći broj sudija ne može ažurno rješavati nagomilane predmete, zbog čega će brojne stranke tražiti od suda isplatu naknade štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.



12.

Pakleni dvojac riješio je i posljednji problem, a to je kako da nezadovoljne stranke u sudskim postupcima preusmjeri na Kremenovićevu advokatsku kancelariju; Odabrali su matricu koju već godinama u Banjaluci koristi Advokatska kancelarija Kevac (braća Desimir i Velimir Kevac). 


13.

Braća Kevac su preko posrednika osnovali Agenciju za naknadu šteta. Radnici te agencije su se uvezali sa policajcima koji vrše uviđaje saobraćajnih nezgoda. 


Ti policajci, odmah nakon izvršenog uviđaja, šalju radnicima te agencije brojeve telefona učesnika u saobraćajnoj nezgodi. (Dio policajaca se u tolikoj mjeri osilio da na licu mjesta, učesnicima u saobraćajnim nezgodama, daju vizit kartu Agencije, iza koje stoje braća Kevac.) 


Nakon toga radnici Agencije pozivaju telefonom učesnike u saobraćajkama i nude im usluge pravnog zastupanja. 



Kada pozvani pristanu na ponudu, radnici Agencije ih upućuju kod braće Kevac, kako bi potpisali punomoć za zastupanje. Po istom principu, braća Kevac imaju dojavljivače i među zdravstvenim radnicima u zdravstvenim ustanovama, koji brojeve telefona lica povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama dostavljaju istoj Agenciji. 


Tako su se znale dešavati nemile, morbidne, situacije: Lice koje je, na primjer, povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći, u toku bolničkog tretmana, radnici Agencije pozivaju i nude im uslugu zastupanja.


14.

Mora se priznati da su braća Kevac smislili vrlo afikasnu i inteligentnu šemu kako da dođu brzo do para. I to velikih.


15.

Bez dileme su oduševili Kremenovića i Kasipovića, pa je K&K Klan prekopirao ovaj oprobani recept braće Kevac. Tako su Kremenović i Kasipović odlučio da preko posrednika osnuju sličnu agenciju. 




16.

Zadatak Kasipovića je da, preko ministrastva koje vodi, iz sudova izvlači spiskove predmeta u kojima postupak traje duže od pet godina i da ih proslijedi radnicima agencije iza koje će stajati pomenuti dvojac. 


Nakon toga slijedi “Patent Kevac”: Radnici agencije će pronalaziti ta lica i nuditi im usluge zastupanja. One koje pristanu će upućivati na advokastku kancelariju Kremenovića, radi potpisivanja punomoći. 


Kako se radi o velikom broju predmeta, za očekivati je da Kremenović i Kasipović na ovaj način, nakon stupanja zakona na snagu, izvuku milione KM iz budžeta Republike Srpske.



17.

Ovo, naravno, nije jedini pravac u kojem trenutno djeluje dvojac iz pakla. 


Kasipović i Kremenović maksimalno lobiraju za advokata Mirka Dabića, kao svog kandidata za predjednika Advokatske komore RS. 


18.

Kremenović je, u međuvremenu, odustao od kandidature za tu poziciju, jer je, konačno, shvatio da je omražen među kolegama advokatima. 


Izgleda da oni nisu ozbiljno shvatili njegovu diplomu Osnovne škole, koju je regularno završio (ostale diplome je stekao kupovinom i uz pomoć Vitomira Popovića). 



Umjesto sebe, Kremenović je kao kandidata poturio Mirka Dabića. Radi se o advokatu u poznim godinama, koji je u srodstvu sa advokatom Milanom Petkovićem; Petković je i potpredsjednik Narodne skupštine. 



19.

Dabić u cijeloj priči ima ulogu lutke kojom će iza kulisa upravljati Kremenović, Petković i Kasipović. 


Treba istaći i da je advokat Mirko Dabić otac Igora Dabića, sudije Okružnog privrednog suda Banjaluka. 



20.

Dabić junior je glavni ortak Asmiru Koričiću, predsjedniku tog suda, u raznoraznim malverzacijama i potkivanjima u pomenutoj pravosudnoj instituciji. 



U narednim danima ću objaviti tekstove o kriminalnim radnjama porodičnog klana Dabić, u kojima je učestvovao i bračni par Koričić - Sanela Koričić, sudija Osnovnog suda i Asmir Koričić. (nastaviće se)