четвртак, 17. децембар 2020.

Stari Lisac Kasipović potpuno je dezorijentisan na čistini: Traži da mu se dostave potraživanja advokata, iako je tvrdio da je sve plaćeno; Poletarac Kremenović, oktobra 2019., podržao fizički napad Čizmovića na osamdesetpetogodišnju Melihu Filipović, tada najstarijeg advokata u BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Lisac Najvećeg Kalibra Anton Kasipović, Ministar pravde u Vladi RS, nikako da smiri nervozu otkako sam ga istjerao iz rupe iz koje je, zajedno sa Darkom Kremenovićem Poletarcem (individuom koja je sa samo, regularno završenom, Osnovnom školom, postala “advokat”), suvereno vladao velikim novcem koji njegov resor duguje advokatima što rade po službenoj dužnosti.


Osnov vladavine “Osovine Lisac-Poletarac” je iznuđivanje određenog procenta od advokata, kako bi im se isplatio drug koji potražuju. Da bi novac iznudili, obaveze se ne plaćaju godinu, dvije, tri... Da se nakupi. Jefyinašema za otimanje značajnih suma novca.



2. 

Nakon što je prebrzo, što će reći prenervozno, reagovao na moj tekst “Poletarac Darko Kremenović ne bira sredstva da postane predsjednik Advokatske komore RS, iako ima regularno završenu samo Osnovnu školu, srednju kupio, a fakultet mu je Vito Popović završio; Poletarac i ministar Kasipović iznuđuju novac od advokata”, objavljen 13.12.o.g., te isti dan u “javnom diskursu” iznio neistinite podatke, tvrdeći da su svi dugovi isplaćeni advokatima, Kasipović je nastavio da posrće.


3. 

Stari Lisac je prenervozan, a bar bi on trebalo da zna da takvo stanje vodi u još veće greške; Kao što je, na primjer, javno iskazivanje neznanja da li su advokatima isplaćene ili nisu naknade koje potražuju od Ministarstva pravde, a on već rekao da jesu!


4. 

Kasipović, naviknut da djeluje samo iz duboke tame, čim je istjeran “na čistinu” pokazao je da se na njoj ne snalazi nikako. 


Jednostavnije rečeno, to nije njegovo prirodno stanište, za razliku od mraka u rupama iz kojih djeluje, a ima ih sijaset; Kako u RS, tako i u susjednoj Hrvatskoj, vrhunski i luksuzno opremljenih; Prepoznatljive su po jednom “efektu” - nijedna nema svjetlosti, unutra je “stroga” tama!


5.

Lisac Najvećeg Kalibra na “čistini” se ponaša kao Krtica, te dezorijentisano baulja, pa je tako, opet, dobauljao meni u šake. Nimalo prijatna situacija po njega. 


6.

Nije samo dobauljao, već, pri tom, donio i “darove” u vidu dopisa koji je 15.12.2020. uputio Advokatskoj komori RS u kojem traži da mu se dostave podaci o “eventualno novonastalim obavezama prema advokatima”!



Na taj način, dokumentovao je da ne zna, nije siguran, nema pojma, da li su sva potraživanja, kako je to “u javnom diskursu” (Liščeva omiljena sintagma) tvrdio.


7.

Istini za volju, i u tom nazovidemantiju pokazao je vrlo zavidnu nepreciznost, što već svjedoči o prilično teškoj situaciji u kojoj se Lisac nalazi; Posebno zbog svojih bliskih veza sa Poletarcem Kremenovićem, koji je, opet, izuzetno blizak sa Igorom Radojičićem.



Biti blizak sa Radojičićem, trenutno je najgora i najteža optužba u SNSD-u, jer je Milorad Dodik izričit u namjeri da do kraja počisti sve njegove ljude; U SNDU-u je bolje, trenutno, biti blizak sa jezgrom nuklearnog reaktora, umjesto sa Radojičićem; Metla je počela uveliko da radi! 


8.

Kasipović je tog, po njega kobnog 13.12., kada je, prenervozan, istrčao na “čistinu”, u “javni diskurs”, između ostalog, emitovao brojne neistine, koje su iskorištene za pokušaj manipulacije.

  

“Ministarstvo pravde Republike Srpske u saradnji sa Advokatskom komorom Srpske uplatilo je 4,3 miliona KM dugovanja advokatima za odbranu po službenoj dužnosti od 2010. godine. Nastojali smo i uspjeli najvećim dijelom da izmirimo dugovanja u prethodnih deset godina, izjavio je resorni ministar Anton Kasipović, komentarišući informacije koje su se pojavile u javnom diskursu koje se odnose na naknade za advokate u vezi sa odbranom po službenoj dužnosti.


8.

Kasipović je, svojom izjavom, potvrdio pisanje “javnog diskursa” (čitaj potpisnika ovih redova) i u “javnom diskursu” već tog 13.12. podvukao da nije svim advokatima isplaćen novac, jer je rekao “Nastojali smo i uspjeli najvećim dijelom da izmirimo dugovanja u prethodnih deset godina”!


Manipulacija je bila u naslovu: “Advokatima po službenoj dužnosti uplaćeno 4,3 miliona KM”, koji sugreiše da im je novac isplaćen ovih dana, što je notorna neistina, kao i da im je isplaćen sav novac.




Međutim, manipulacija nije prošla!


9.

Najvećim dijelom”, kako je rekao Kasipović, nikako ne znači isplatu svih dugovanja, pa je nedvojbeno da je potvrdio da ih ima još neizmirenih. Ubrzo će se pokazati da pojma nema koiliko!


Uz to, “javni diskurs” je napisao da su dugovanja stara i do pet godina, ali je Kasipović, ne snalazeći se na “svježem vazduhu”, poduplao brojku na deset. 


10.

Ogromni, prefrigani, lukavi Stari Lisac dao bi “sve” samo da se izvuče iz škripca i pobjegne sa “čistine” nazad u rupu, ali mu problem predstavlja činjenica da nema pojma koliko Ministarstvo koje vodi duguje novca advokatima. Da ima, ne bi slao dopis Advokatskoj komori, odakle je proslijeđen svim Zborovima advokata u RS.


11.

“Poštovane koleginice i kolege advokati, Ministarstvo pravde u Vladi RS dostavilo je akt od 15.12.2020, kojim traže pisanu informaciju da li prema saznanjima Komore postoje eventualno novonastale obaveze prema advokatima u RS po osnovu odbrana po službenoj dužnosti i po oslobađajućim presudama, kako bi se pristupilo njihovom rješavanju, kao što je to urađeno u prethodnom periodu.


Imajući u vidu da Komora nema traženi podatak, molimo Vas da ukoliko imate potraživanja po navedneim osnovima koja nisu plaćena da dostavite podatak i to:

-naziv suda, broj rješenja, datum izdavanja, datum pravosnažnosti rješenja i iznos nagrade koji je određen, a nije isplaćen.


Ukoliko ste pokrenuli postupak po nekom od rješenja, molimo da dostavite naziv suda, broj rješenja, datum izdavanja rješenja za koji ste pokrenuli izvršni postupak.


Navedene podatke dostavite najkasnije u roku od osam dana od dana prijema ovog dopisa, na mejl (svako svog, op.aut.) Zbora advokata kako bi isti bili proslijeđeni ministarstvu”, napisao je u dopisu svim Zborovima advokata Branislav A. Rakić, predsjednik Advokatske komore.



12.

Rakićev dopis potvrđuje Kasipovićevo neznanje i nebrigu (jedino je brinuo za podzemne poslove koje je obavljao/obavlja sa Poletarcem Kremenovićem), ali i sopstveni javašluk, jer Advokatska komora koju vodi, nema te podatke, a morali bi ih imati.


Komora bi trebalo da postoji zbog advokata, a ne zbog Rakića, Kremenovića i Kasipovića i još nekolicine igrača Podzemlja u advokatskim redovima, koji su je, u protekle četiri godine, potpuno podredili ličnim finansijskim, nezakonitim interesima, otimačini i urušili njen dignitet. ravno do dna!


13. 

Tolerisali su čak i prebijanje advokata!


Da podsjetim, Jovan Čizmović, počasni predsjednik Advokatske komore RS, ošamario je Melihu Filipović 01.10.2019. godine, pred svjedocima, koji listom rade u institucijama RS, ali niko od njih nije reagovao, već su nastavili postupak i nakon vulgarnog, neljudskog napada.


Filipovićeva je tada imala 85 godina, ali se niko, iz vođstva advokatskog Zbora Banjaluka, niti Komore, nije pretjerano uzbudio zbog toga što je ošamarena.



Čizmovića nisu osudili ni Rakić ni Kremenović, a Kasipović, Ministar pravde, bio je dobro ušuškan u nekoj od svojih rupa i bez riječi.


14.

Ono što je najodvratnije i najogavnije od svega jeste činjenica da je Kremenović branio Čizmovića i njegov postupak.


Kremenović, komentarišući slučaj napada počasnog predsjednika Advokatske komore RS Jovana S. Čizmovića na koleginicu Melihu Filipović, izjavio je da prema njegovim saznanjima u konkretnom slučaju Čizmović nije bio u funkciji advokata već stranke u postupku. (SrpskaInfo, 03.10.o.g.).



Kremenovićeva saznanja su bijedna, kao i njegov mentalni sklop, jer tadašnja njegova izjava pokazuje da je spreman na svako zlo! Uz to, i sam je nasilnik, koji je nekolikomputa privođen zbog toga, ali je, uvijek, sve zataškano!


Nažalost, takvi haraju i produkt su aktuelnog Režima, dok je Čizmović pretekao još iz ratnih vremena.


15.

Epilog pomenute neljudskosti je da se Komora proglasila nenadležnom za ovaj slučaj, što dovoljno svjedoči i o amoralnosti Rakića i njegovoj poltronskoj spremnosti na sve, samo kako bi nastavio da odlično zarađuje sa budžetskih jasli, posebno od RUGIP-a, o čemu sam detaljno pisao.


16.

Kremenović se bori da naslijedi Rakića na čelu Advokatske komore, što će mu teško poći za rukom, jer su mu preostale samo teoretske šanse. Ipak, dođe li do nekog veleobrta, na čelu najznačajnije advokatske institucije naći će se spodoba, bez skrupula, morala, surovi, nasilni kriminalac spreman na sve. 



Uz to, biće to prvi put u istoriji Planete da se na čelu neke Advokatske komore nađe polupismena osoba, jer Kremenović ima redovno završenu samo Osnovnu školu.


17. 

Što se Starog Lisca Kasipovića tiče, uskoro ću nastaviti sa pisanjem o njegovim brojnim apartmanima izvan RS, u susjednoj Hrvatskoj, gdje namjerava da se skloni kada Režim padne. 


Do tada, ostavljam ga da dezorijentisan baulja po “čistini”, teško hvatajući dah dok traži rupu u koju bi se ponovo zavukao i nestao iz “javnog diskursa”! (nastaviće se)