субота, 5. октобар 2024.

Totalni haos u PDP-u nakon što je veliki broj funkcionera te stranke javno podržao Jelenu Trivić za gradonačelnika Banjaluke; Procjena je da će dvije trećine članova PDP-a u Banjaluci glasati za Jelenu Trivić; Branislav Borenović najavio da će podnijeti ostavku na sve funkcije u stranci odmah poslije izbora


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Ono što sam najavljivao mjesecima dobilo je svoj epilog u finišu aktuelne kampanje za lokalne izbore. Branislav Borenović je uspio da jednu od najozbiljnijih političkih organizacija o Bosni i Hercegovini svede na raspadnutu lešinu.

 

2.

Višegodišnje guranje stranačkih problema pod tepih i odbijanje da iz stranke izbaci Draška Stanivukovića, Borenoviću je konačno došlo na naplatu. Procjena je da će predstojeći lokalni izbori pokazati da PDP na terenu postoji u svega 6-7 opština i gradova, te da ta stranka po ukupnom broju glasova u Republici Srpskoj neće biti među prvih šest stranaka.

 

3.

Umjesto da na vrijeme izbaci Stanivukovića iz stranke, sada se došlo u situaciju da će oni koji su ostali u PDP-u izbaciti iz nje Stanivukovića i Borenovića. Da je Brenović svjestan da odbrojava posljednje dane u toj stranci, najbolje pokazuje činjenica da je najbližim saradnicima najavio podnošenje ostavke na sve stranačke funkcije, odmah nakon lokalnih izbora.


4. 

O tome kakvu podršku Borenović ima unutar stranke najbolje je oslikala aktuelna kampanja. Prvo se njegovu odborničku listu za Banjaluku napustila dva kandidata, a nakon toga je veliki broj funkcionera PDP-a javno podržao Jelenu Trivić kao kandidata za gradonačelnika.

 

5.

Prvi je to učinio Branko Dokić. Radi se o jednom od osnivača PDP, a to najbolje ilustruje činjenica da njegova članska karta nosi broj 2 (broj 1 je od Mladena Ivanića). Dokić je neko ko uživa veliki ugled unutar PDP-a. Za pretpostaviti je da on, kao univerzitetski profesor, nije više mogao da gleda kako stranku koju su on i Mladen Ivanić teškom mukom stvarali danas uništavaju polupismeni balavci poput Stanivukovića, Drine Trećine, Tanje Palačkovića i sličnih.


Branko Dokić i Jelena Trivić

6. 

Odmah nakon Dokića, kandidaturu Trivićeve je podržao Milko Grmuša. Grmuša je neko ko uživa veliki ugled među članovima PDP-a. On je unutar stranke vršio funkciju generalnog sekretara, a nakon toga i funkciju potpredsjednika stranke.


Milko Grmuša i Jelena Trivić 

7.

Trivićevu je javno podržao i Saša Čekrlija. On je doskora bio potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka. Pritom treba podsjetiti da je on tokom kampanje za izbore 2020. godine bio jedan od najbližih saradnika Draška Stanivukovića.


8. 

Iako to nisu javno rekli, kandidaturu Trivićeve nezvanično podržavaju i brojni drugi banjalučki funkcioneri PDP-a. Tu prevashodno mislim na Igora Crnatka i Miru Pekić.

 

9.

Da će na nakon poraza na izborima biti izbačen iz stranke svjestan je i sam Stanivuković. Zato i ne treba da čudi što je on dao instrukcije predsjednicima mjesnih odbora PDP-a da se svi glasovi kanališu isključivo ka Miladi Šukalo i Adriani Basari, kao kandidatima PDP-a za odbornike. Radi se o kandidatima koji su potpuno odani Stanivukoviću i koji će ga pratiti nakon izbacivanja iz stranke.