четвртак, 4. јун 2020.

Pandemija pljačkanja tokom korone: “Procontrolu” isplaćeno 1.995.000 KM za nabavku zaštitnih maski i odijela, a "Procontrol" niti je šta uvezao niti isporučio, ali su pare uzeli


Piše: Slobodan Vasković

1.
Brojne “nabavke” medicinske opreme tokom vanrednog stanja zbog pandemije bile su najbezočnije otimanje novca građana, pljačka dosad neviđena na ovim prostorima.

Za sve to morali su znati Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković i oni su najodgovovorniji za bjesomučnu otimačinu, koja, osim milionskih šteta u budžetu, ima teške posljedice i po zdravlje stanovništva.

2.
Zvuči nadrealno, ali činjenice ukazuju, u nekoliko slučajeva, da je dat povlaštenim firmama veliki novac, iako se znalo da te firme neće isporučiti ništa. 

3.
Jednostavnije rečeno, sklopio bi se ugovor, isplatile pare, a jedini zaključak je da su ove prljave poslove namjeravali pokriti malverzacijama sa humanitarnom pomoći koja je stigla iz raznih zemalja u RS.

4.
Jedna od firmi kojoj je dat novac ni za šta je “Procontrol” iz Banjaluke, u vlasništvu Slavka Bojića, starog saradnika kleptokrata iz Režima, uz čiju pomoć se već deceniju i po peru ogromne količine novca. 

Slavko Bojić
5.
Bojićeva firma nije uopšte kvalifikovana za uvoz medicinske opreme, ali to pripadnicima Režima koji su raspolagali desetinama miliona KM za nabavku opreme za borbu protiv pandemije ni najmanje nije smetalo; Bitno je bilo da je Bojić voljan da potpiše ugovor, da mu se isplati novac i da se, nakon toga, novac podijeli, a od opreme nema ništa.

6.
Bojićeva firma “Procontrol” nije, prema potvrđenim informacijama iz nekoliko nezavisnih izvora, uvezla ni jedan jedini komad medicinske opreme, niti je bilo šta isporučila naručiocima posla - Institutu za javno zdravstvo RS, na čijem čelu je Branislav Zeljković.

Branislav Zeljković
7.
Sa “Procontrolom” su potpisana dva ugovora - jedan za nabavku medicinskih respiratornih maski u vrijednosti 345.000 KM, 27.03.2020. godine. 


"Procontrol” nije nabavio, uvezao niti isporučio ni jednu jedinu masku.

8.
Drugi ugovor potpisan je, takođe, 27.03., ali na mnogo veću cifru - 1.650.000 KM, za nabavku zaštitnih odijela.



9.
Kasnije je navedeno da je ovaj ugovor raskinut, jer “Procontrol” nije ispoštovao rokove isporuke, ali nigdje nije navedeno da li je “Procontrol” vratio novac; U dva ugovora ukupno im je isplaćeno 1.995.000 KM i ne postoji nijedna informacija da je vraćen i cent.

10.
Zloupotrebe i kriminal koji je počinjen gigantskih su razmjera i svjedoče o teškim zloupotrebama najodgovornijih, samog vrha RS, koji je za sve ove malverzacije, bez ikave sumnje, znao, a dobar dio njih bio je i uključen u prljave poslove.

11.
Zdravlje stanovništva bilo im je na zadnjem mjestu - samo se gledalo kako da se ukradu milionska sredstva; rađeno je to na dosad neviđen i nezapamćen način - pare su isplaćivane po navodnim ugovorima samo da bi bile prelivene u privatne džepove.

12.



13.
Taj ugovor potpisan je 10.04. i turistička agencija nije niti uvezla niti isporučila nijedan komad medicinske zaštitne opreme, što je, prema ugovoru, trebalo da učini.

14.
Jasno je i u ovom slučaju da se radi o najbrutalnijoj otimačini bezočnih kriminalaca i hohštaplera iz vlasti koji su pandemiju i tešku zdravstvenu ugroženost kompletnog stasnovništva iskoristili da opljačkaju građane i tako direktno rade protiv njihovog zdravlja, ali i zdravlja medicinskog osoblja, koje se sa minimumom opreme borilo protiv pandemije. 

15.
Firma “Procontrol” je u 2019. godini imala samo jednog zaposlenog radnika i promet od 559.347 KM.



16.
Bojić, vlasnik “Procontrola”, učestvovao je u pokušaju velike prevare sa Draganom Lukačem i Zoranom Tegeltijom, tokom 2017. godine: Tada su pokušali da MUP RS potpiše ugovor sa firmom “MMSCODE”, čiji je dio bio i Bojićev “Procontrol”, o javno-privatnom partnerstvu u nabavci kamera i radara za kontrolu saobraćaja; Tim ugovorom bi bio teško oštećen budžet MUP RS, jer bi, za deset godina, privatnim parterima otišlo u džepove desetine miliona KM, potpuno nezakonito


Pisao sam o tome, dokazao kako je Bojić osnivao fiktivne firme u Njemačkoj koje je Lukač proglasio “referentnim”, a na kraju je Vlada RS poništila taj javno-privatni kriminalni posao; Ipak, Bojić i “MMSCODE” dobili su posao nabavke kamera za MUP RS u vrijednosti od deset miliona KM, 2019. godine.



17.
Bojić je učestvovao i u brojnim prevarama na UKC RS, dok je na njegovom čelu bio Mirko Stanetić, ali i u poslovima sa Fondom zdravstva vrijednim preko 22 miliona KM; I to sve sa jednim radnikom.       



Učestvovao je i u pljački tokom rekonstrukcije Palate predsjednika, zbog koje je presuđen na dvije godine zatvora poodavno zaboravljeni Mirko Stojić, nekadašnji šef kabineta Milana Jelića, predsjednika RS, koji je preminuo 30.09.2007.