четвртак, 8. фебруар 2018.

Sajber prevare/Zoran Tegeltija u IT poslovima: Četvrtina od 23,2 miliona KM iz Fonda zdravstva ide Kaji

piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstva Republike Srpske dobiće uskoro Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) po nevjerovatno visokoj cijeni od 23,2 miliona KM.

Vlada RS je na 111. sjednici, održanoj 09.02.2017. godine, dala saglasnost Fondu zdravstva da se zaduži za 44 miliona KM, od kojih će se 23,2 miliona utrošiti na nabavku IZIS-a.

Odluku je potpisala Željka Cvijanović, a stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku Republike Srpske. 

Odluka je objavljena u Službenom glasniku broj 17, od 22.02.2017. godine.

Na ovaj način otvoren je put da Firma pobjednica inkasira za IT opremu cca 23 miliona KM, u prvoj fazi, dok bi, sa Fazom 2 implemetacije ovog projekta, trebalo da inkasira ukupno 35 miliona KM.

Pobjednik - MMSCODE 
Pobjednik na ovom tenderu se već zna, to su firme “MMS CODE” i “Venera”, koje su u direktnoj saradnji sa firmom “Erikson - Nikola Tesla” iz Zagreba.

Od 23 miliona KM, koliko iznosi Prva faza implementacije IZIS-a, narečenim ostaje 15 miliona čiste zarade; Što je, složićete se, posao iz snova.

U drugoj fazi, koja iznosi dodatnih 12 miliona, čista zarada je cca 8 miliona KM, što praktično znači da će pobjednici na tenderu zaraditi 23 miliona KM, od onih 35 koliko će biti utrošeno u dvije faze projekta IZIS.

Pobjednici tendera još uvijek nisu objavljeni, jer je u toku postupak pred Komisijom za žalbe, ali on će biti okončan za nekoliko dana. Važno je istaći da je, prema mojim izvorima iz Komisije, bilo ponuda koje su deset miliona niže od pobjedničkih 23 miliona KM, ali su one odbijene. 

Izbacivanje Kokeze
Posao je, prvobitno, bio namijenjen firmi “Prointer” iz Beograda, ali se odustalo od te kombinacije zbog prevelike “izloženosti” Milorada Dodika. 
Tako je Slaviša Kokeza, stvarni vlasnik “Prointera” ostao bez vrlo unosnog posla. 

Vrlo čudan zaokret, jer je Kokeza jedan od glavnih Dodikovih beogradskih lobista. Međutim, Dodik nema milosti ni prema kome kada je njegova koža u pitanju.

Tendere ima ko da piše
Nakon toga odlučeno je da se tender “Napiše” za firmu “MMS CODE” iz Banjaluke.

Njeni vlasnici, sve do prije nekoliko dana, bili su Slavko Bojić, Savo Antonić i Miloš Đurđević.

Bojić je vlasnik i firme “Procontrol”, poznate po tome što je 2014. godine KBC-u Banjaluka prodala info pult za nevjerovatnih 80.000 KM; Antonić i Đurđević su suvlasnici firme “Venera”; “Venera” je tokom epskih poplava 2015. godine bila glavni snabdjevač Robnih Rezervi RS, koje su sada u  stečaju.

Antonić i Đurđević su bliski prijatelji Milorada Dodika, a neki od članova njihove najuže porodice uposleni su na visokim pozicijama u ministarstvu finansija, kod Zorana Tegeltije.

Tako je “MMS Code” je prošle godine dobio posao u Ministarstvu Finansija od 200.000 KM - nadogradnja aplikacije za trezor.

Nadogradnje prevare 
Međutim, ova nadogradnja je “mačiji kašalj” prema nadogradnji od 23 miliona KM; Plus ostale “Nadogradnje” cijelog ovog posla koje su se desile u prethodnih nekoliko dana.

“Mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja zvanično je preuzeo četvrtinu informatičke firme MMSCODE u vlasništvu Slavka Bojića, bliskog prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika. Milanović je udio od 25 odsto kupio preko novoosnovane firme “Euro Bonus” koja se sada u registru poslovnih subjekata Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodi kao jedan od četiri suvlasnika firme MMSCODE”, objavio je portal CAPITAL., 06.02.2018. godine. Još je navedeno da je “Trgovačko društvo “Euro Bonus” osnovala firma MG Mind koja je u 100 odstotnom vlasništvu Milanovića”. 

Frtalj Kaje i Cijeli Tegeltija
Zaista, u sudskom registru kao osnivači firme “MMSCODE” upisani su Slavko Bojić, Miloš Đurđević, Savo Antonić, svi iz Banjaluke i firma “Euro Bonus”, iza koje stoji Milanović; Ta firma je registrovana u Mrkonjić Gradu, ulica Podbrdo bb.

Svi navedeni imaju po 25 posto vlasništva u “MMS COD”, a ukupni osnivački ulog je 201.999,92 KM, odnosno 50.499, 98 KM po osnivaču.

Logično je pitanje zašto su Bojić, Antonić i Đurđević smanjili svoje uloge u MMSCOD i četvrtinu firme prodali Milanoviću? Posebno nakon što su dobili posao od 23,2 miliona KM, a zna se da niko od navedenih nije poslovna “Majka Tereza”? Na taj način umanjili su i dio kolača od onih čistih 15 miliona zarade!

Samo je jedan odgovor - preko Kaje u posao je ušao Zoran Tegeltija, ministar finansija. 

Njegov “tal” je četvrtina, a zaslužio ga je provodeći sve “procedure” kroz Vladu RS koje su dovele do zaduživanja Fonda zdravstva za 44 miliona KM, od čega je 23,2 miliona namijenjeno za “IZIS”.

Upravo zbog toga dolazi do ovog naoko dramatičnog ulaska Kaje u IT poslove, a, kada se sve objektivno sagleda, riječ je o najobičnijem “rastaljivanju”. 

Koje svjedoči da Tegeltija nikako ne vjeruje ni Bojiću ni Đurđeviću ni Antoniću, a najmanje Dodiku.  

Ranije sam objavio da je Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu predviđeno da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 23.247.863 KM (bez PDV-a).

Ta 23,2 miliona KM samo su Prva faza, dok cijeli posao vrijedi 35 miliona maraka.

Elaborat
Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je, polovinom 2016. godine, uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM za izradu elaborata, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka. Džombiću je novac odmah isplaćen, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

I sa Džombićem je posao ugovoren bez tendera, jer je bila velika žurba da se Elaborat uradi, kako bi se prevara mogla uplanirati.

Interesantno je da, nedugo nakon izrade Elaborata, Džombić zatvara svoju revizorsku kuću "Confida" i otvara novu koja se zove "Grant Thorntnon".

Nova revizorska kuća registrovana je u Sudu 30.11. 2016. godine, a dobila je i dozvolu za rad od Ministarstva finansija RS, 07.11.2016.

Džombića je Dodik u januaru 2017. godine imenovao za senatora Republike Srpske, premda je bivši premijer glavnoosumnjičeni u istrazi Tužilaštva BiH “Bobar banka 2”!

(Ne)stručnost
Da bi se kvalitetno implementirao projekat “hardver, softver, elektronske kartice i čitač za IZIS”, potrebno je najmanje dvije godine i veoma stručno osposobljen kadar iz ove oblasti.

Stvarne namjere su da se unese nešto opreme u Fond, "naštampaju" elektronske zdravstvene knjižice, koje će biti beskorisne i uzme 35 miliona KM, u dvije faze.

Slična stvar dogodila se sa kupovinom softvera prije nekoliko godina, kada je meta bila Poreska uprava Republike Srpske. 

Softver nikada nije proradio, a isplaćeno je preko deset miliona KM. U tu prljavu rabotu upetljan je i Miroslav Lazanski, Dodikov apologeta.

Početak
Dodik je još polovinom 2016. godine prisilo Darka Tomaša, tadašnjeg direktora Fonda, da otpočne pripreme za ovaj posao.

Posao je trebao biti vrijedan 2,5 miliona KM. 

“Vrijednost tog ugovora će se, bez sumnje, povećati na 8,5 miliona KM u vremenu pred nama”, tvrdili su moji izvori iz Fonda u avgustu 2016. godine. Ni slutili nisu da će posao na kraju dostići cifru od 23,2 miliona KM.

Tomaš se spasao; Oprezni Pađen ostao bez fotelje
Darko Tomaš je na lokalnim izborima, održanim 02.10.2016. godine, pobijedio i postao načelnik Prnjavora i na taj način se izmakao Dodikovom pritisku.

Za Tomaševog nasljednika projektovan je Milenko Pađen, izvršni direktor Sektora za zdravstvo i kontrolu i bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Pojedini mediji su 16.11.2016. objavili da će Pađen biti imenovan na sjednici Vlade RS, koja je trebalo da se održi 17.11.2016. 
Bila je to greška, jer je Dodik, u međuvremenu, otpisao Pađena.

Razlog: Pađen je pokazao veliki oprez oko odobravanja IT poslova u vrijednosti od 17 miliona KM, na koliko je tada Dodik “izgurao” hardver i softver.

Dodik: Ni ja to ne bih potpisao da sam na tvom mjestu
Dodik je, prema tvrdnjama izvora iz vrha Režima, Pađena pozvao i upitao da li će potpisati Ugovor na 17 miliona KM. 

Pađen je odgovorio potvrdno. Dodik mu je, nakon toga, obećao direktorsku poziciju.

Međutim, Pađen se uplašio, pa je pozvao stručnjake da mu izračunaju koliko bi koštala nadogradnja postojećeg IT sistema u Fondu, koja bi omogućila i izdavanje elektronske zdravstvene knjižice.

Stručnjaci su mu saopštili da bi sve to koštalo nekoliko puta manje.

Nakon toga Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti za mnogo manje novca.

“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Kusturić brz na olovci
Dodik je, nakon toga, pozvao Dejana Kusturića i pitao ga da li je spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM.

Kusturić je odgovorio da je spreman da potpiše sve. 

Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 17.11. 2016. godine u Istočnom Sarajevu, imenovala je Dejana Kusturića za vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Kusturić je u tom trentku bio direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka i predsjednika FK “Borac”. 

Kusturić je ranije u Banci Srpske obavljao dužnost direktora Sektora za prodaju i marketing, što najbolje svjedoči o njegovim “sposobnostima”.

Promjena Plana po Dodikovom naređenju
Nakon imenovanja Kusturića, sve kreće kao “po loju”.

Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, koji je usvojen 28.12.2016., predviđeno je da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 17.400.000 KM (bez PDV-a).

Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Međutim, nepun mjesec kasnije, 23.01.2017. godine, Upravni odbor Fonda, pod Dodikovim pritiskom, donio je Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke, pod rednim brojem 17, mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava sa 17.400.000 KM (bez PDV-a) na 23.247.863 KM (bez PDV-a).

I Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Zaista je zapanjujuće da se za manje od mjesec dana posao uveća za trećinu cijene i to baš u vrijeme praznika!!! 

Dodik nema ni dana odmora, zaista.


Ali ima rezultate - Njegovi prijatelji su dobili posao od 23 miliona KM. 

Istina, četvrtinu im je oteo Zoran Tegeltija, ali nije sve ni u Dodikovom poslovnom životu uvijek sve idealno. 

Važno je da IT sfera i dalje donosi milionske plodove!