недеља, 25. фебруар 2018.

Vukota Ante Portas: Udar na kandidata Saveza pokušaj ubijanja i nade za promjene

piše: Slobodan Vasković

1.
Bilo je očekivano omalovažavanje, blaćenje, nipodaštavanje... Vukote Govedarice, nakon proglašenja kandidature za predsjednika RS, iz podaničkih redova Režima, bilo stranačkih, bilo prikrivenih pod raznim oblandama i zanimanjima.

2. 
Da se Vukota nije kandidovao za predsjednika RS, uslijedilo bi isto, jer bi svi ti podanički “veleumovi” konstatovali kako se ni treći put zaredom predsjednik SDS-a nije “usudio izaći u trku za najviše funkcije”.

3. 
Nema čak ni nijansi između ova dva “stava”; Riječ je o podaništvu bez ostatka, koje nikako ne dozvoljava pitanje - Zbog čega SNSD već nije izbacio kandidata za predsjednika RS (???), kada je pobjeda na tom nivou neupitna, kako to tvrdi režimski mehanizam, posebno onaj njegov “nestranački”/“nezavisni” dio - trulež, palanačkog mentalnog sklopa, zadužena za trovanje mnjenja sa “nezavisnih” pozicija!!! 

Zato što SNSD nije siguran u pobjedu!

4.
Ali, krenimo po redu: SNSD je očekivao Mirka Šarovića u trci za člana Predsjedništva BiH; Već se, danima prije izjašnjenja SDS-a, počelo sa njegovim difamiranjem, tako da je za “Propagandistički Mehanizam” bilo iznenađenje kada se ukazao Govedarica. 

5.
Uslijedila je kanonada omalovažavanja, koje samo svjedoči da ta navodno Laka i Očekivana Pobjeda Režima nad Govedariom neće biti bez velike muke izvojevana. Ako bude.

Prednjačili su/prednjače Salonski pajaci koji se, navodno kontinuirano, “zalažu” za “promjene”. 

Isti su tvrdili da Govedarica neće nikada ovladati SDS-om, a on je, za 16 mjeseci liderstva, proveo unutarstranačke izbore i obezbijedio (minimum) 4/5 podrške u Glavnom odboru stranke i 3/4 podrške u Predsjedništvu SDS-a, druge partije po snazi u RS.

To primijetiti je jeres.

6. 
Tačno je da je Govedarica iz malog grada (i Dodik je) i da je guslar (što je dio srpske tradicije, a ne srpske sramote) i da ima i političkih grešaka i da je dosta stvari mogao uraditi i bolje i brže, ali je tačno i da je dosta već uradio, da je politički jako napredovao, da se ne plaši ni Režima ni Izazova, da je pošten i mlad i da je, ako ništa drugo, nada da postoji mogućnost promjene.

Cilj Salonskih Pajaca, tog truleža palanačkog mentalnog sklopa, jeste ubiti i nadu! 

Ako se u tome uspije, nemogućnost promjene je zagarantovana.

7.
Govedarica još uvijek nema protivkandidata, jer SNSD nikako da se odluči: Problem je u nesigurnosti za nivo predsjednika RS, jer, osim lično Milorada Dodika, koji se više ne može kandidovati za tu poziciju, malo koji drugi kandidat najjače stranke može ponijeti epitet apsolutnog favorita.

Preciznije, nijedan.

8.
Upravo zbog toga SNSD još uvijek nema Imena, jer nisu sigurni ko bi iz njihovih redova bio najbliži pobjedi - da li Željka Cvijanović, da li Siniša Karan, Sredoje Nović...?!

Pitanje je i da li će kandidat biti iz SNSD-a, iako je Dodik naglasio da hoće, ali to još nije i potvrđeno imenovanjem!

9.
Nesigurnost SNSD-a ne čini Govedaricu favoritom, ali on može da se bori vrlo snažno za poziciju predsjednika RS sa bilo kojim kandidatom SNSD-a/Režima. 

Isto kao i Mladen Ivanić sa Miloradom Dodikom, bez obzira na činjenicu da lider SNSD-a jeste favorit u tom sudaru.

10.
Ni Govedarica ni Ivanić nisu favoriti u duelima koji slijede sa kandidatima SNSD-a/Režima, ali nisu ni autsajderi. 

11.
U mnogo povoljnijoj situaciji su i Ivanić i Govedarica nego što su to, na primjer, bili Vojislav Koštunica u izbornoj trci sa Slobodanom Miloševićem ili Tomislav Nikolić u sučeljavanju sa Borisom Tadićem.

I Koštunica i Nikolić su doživljavani kao autsajderi; To, praktično, jesu i bili. Ali obojica su, uprkos tome, pobijedili. 

12.
Dodiku i vrhu SNSD-a je potpuno jasno da je sudar u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH najatraktivniji, da će biti najbrutalniji, ali da trka za predsjednika RS ima “dimenziju više”.

Pobijedi li opozicioni kandidat, onda se otvara ogroman broj političkih ravni/kombinacija/igara…, veoma nepovoljnih po SNSD, koji bi, kao stranka, kako sada stvari stoje, trebao ostvariti najbolji rezultat.

13.
Jednostavnije rečeno, ishod trke za predsjednika RS, koja će se odvijati u sjeni duela Ivanić-Dodik, može biti, nakon izbora, važniji za dalje političke odnose, njihov razvoj i pravce, od ishoda “derbija”.

14.
Ostanite sa mnom.