петак, 2. фебруар 2018.

Zoran Stevanović je najodgovorniji za stvaranje ambijenta Nasilja u Zvorniku

piše: Slobodan Vasković

Pripadnici MUP-a Republike Srpske otkrili su ko je pokušao likvidirati Mileta Matića, ključnog funkcionera “Alumine”, kojem su 29. januara nanesene teške tjelesne povrede.

Riječ je, kako sam to već juče objavio, o državljanima Republike Srbije, a mediji su objavili da su egzekutori Miroslav Radivojević, Јovan Garić i Nebojša Petrović.

Radivojević, uz državljanstvo Srbije, ima i državljanstvo BiH.

Ono što posebno vrijeđa, ali i dodatno brine, jeste drskost Napadača, koji su se nakon pokušaja likvidacije Matića, provezli ulicom u kojoj su ga pokušali ubiti, a potom otišli za Bratunac, gdje su prešli u Srbiju.

Odlično je što su napadači otkriveni, ali to je samo dio posla - Ključni je njihovo hapšenje i pronalazak organizatora pokušaja Matićeve likvidacije.

Samo u tom slučaju moći će se govoriti o smirivanju ogromnih tenzija u Zvorniku i cijeloj toj regiji i poboljšanju bezbjednosne situacije; Sve do tada, brojni nisu sigurni za svoj život, jer su organizatori Matićeve likvidacije još uvijek nepoznati.

Istraga MUP-a RS, prema mojim informacijama, ide u dva pravca i oba su ovdašnja.

Važno je naglasiti da nije potrebno kazniti samo atentatore, naručioce ubistva, inspiratore, već i one koji su u Zvorniku i Regiji stvorili ambijent u kojem je Nasilje postalo način “sređivanja poslova” u firmama koje su od strateškog značaja i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu.

Takav ambijent je bio očekivan, najavljivao sam da će se desiti Nasilje već nekoliko puta, jer su veliki ulozi u igri i jer se “Alumina” pokušava oteti duže od tri godine. I to je činjeno neskriveno, pred očima cjelokupne javnosti, svih organa gonjenja; Organa koji posjeduju nesporne dokaze da se “Alumina” pokušava oteti kriminalnim radnjama na osnovu kriminalnih ugovora.

Činjenica je i da se duže od tri godine prijeti svakom onom ko je stao na stranu “Alumine”, a protiv nastojanja Gordana Pavlovića i Zorana Stevanovića da preko firme “Pavgord” otmu “Aluminu”.

Činjenica je da je u prijetnjama prednjačio, sve ovo vrijeme, Stevanović, gradonačelnik Zvornika; On je, listom, prijetio svima i svakom - likvidacijama cijelih porodica.

I o svemu tome ostavljao je pisane tragove - u vidu SMS poruka, a postoje i brojni svjedoci njegovih monstruoznih prijetnji. 

Njegove prijetnje su intenzivirane od aprila mjeseca 2017. godine.

Prijetio je i Rajku Dukiću, čelniku “Boksita” iz Milića.

“Predsjednik Kompanije, Gospodin Rajko Dukić, tokom dana je podnio prijavu Nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i tužbu Osnovnom sudu u Vlasenici, protiv Zorana Stevanovića, Gradonačelnika Zvornika, a zbog… uvreda i prijetnji, koje mu je imenovani uputio, putem mobilnog telefona, dana 17.04.2017. godine, u večernjim satima. Očekujemo od Nadležnih institucija da postupaju u skladu sa Zakonom i pravom”, navedeno je na zvaničnoj stranici “Boksita”, 18.04.2017. godine.

Prijetnje su se redale; Pojedinci su čak presretani od “snažnih momaka” u Beogradu i opominjani da “prestanu praviti probleme oko preuzimanja Alumine”. “Snažni momci” su iz Foče!

Prijećeno je likvidacijom djece, najmorbidnijim porukama uperenim protiv porodica; Brojne od tih prijetnji su prijavljene, ali niko nije reagovao.

Nije reagovano ni u situaciji kada su Matića pokušali likvidirati u namještenoj “saobraćajki”, ni u brojnim drugim slučajevima.

Stevanović je najodgovorniji za stvaranje ambijenta Nasilja i on bi morao da snosi, ako ništa drugo, političke posljedice: Takva osoba nikako ne bi trebala da vodi Grad. 

Nije mi poznato da li je Stevanović naručilac likvidacije Matića; Naručioce će, nadam se, utvrditi istražni organi, ali je nesporno da je on, Stevanović, najodgovorniji za stvaranje ambijenta za Nasilje i produkovanje Usijane situacije koja je i dovela do pokušaja likvidacije.

Mile Matić
Uz njega su odgovorne i institucije koje su ga štitile, koje nisu reagovale na prijetnje, već su ih ignorisale, koje su tolerisale Stevanovićevo bahato, drsko i nasilno ponašanje; Dakako, odgovorne su i institucije koje već godinama ne rješavaju pljačku preko milijardu maraka iz firme FG “Birač”, za koju su, sem Vladimira Romanova i njegovog Ganga, odgovorni i brojni domaći funkcioneri. 

Među njima i Stevanović, čija firma je u krugu “Alumine” i koja ne plaća nijednu dažbinu, kao i Sonja i Nenad Rubež, neke od ključnih karika pljačke FG “Birač”.  

Treba naglasiti i da je pokušaj likvidacije Matića direktno povezan sa pokušajem rušenja “Alumine”, koja je dignuta iz pepela i postiže jako dobre rezultate. 


Osoba od ključnog značaja za napredak je upravo Matić!