петак, 16. фебруар 2018.

Ambasada SAD-a: Nemamo u planu obuku koja bi uključivala vatreno oružje koje RS kupuje od Srbije

Patria


Nemamo u planu obuku koja bi uključivala vatreno oružje koje RS kupuje od Srbije, rečeno je za novinsku agenciju Patria iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Domaći i svjetski mediji objavili su da MUP Republike Srpske nabavlja 2.500 pušaka, ali i podsjetili da su MUP RS-a i predstavnici Ruske Federacije potpisali ranije Memorandum o saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač izjavio je novinarima da “nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jedinice policije RS-a ili nekih drugih pripadnika MUP-a RS-a.”

"Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jedinicama MUP-a RS-a ili policijom RS-a", rekao je Lukač.
Dodao je da će, kao i ranijih godina, obuke sa "specijalcima RS-a" raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu rekli su Patriji da su Sjedinjene Američke Države opredijeljene da pomognu u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti BiH. To dugogodišnje partnerstvo uključuje obuke za jedinice specijalne policije na državnom nivou, u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Distriktu Brčko. Svi programi Ambasade usmjereni su na jačanje sposobnosti policijskih snaga da ispunjavaju svoju dužnost i štite sve građane Bosne i Hercegovine.


“Nemamo u planu obuku koja bi uključivala vatreno oružje koje RS kupuje od Srbije”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.