четвртак, 1. фебруар 2018.

Pokušaj ubistva Matića djelo organizovane zločinačke grupe: Napadači dovedeni iz Srbije

piše: Slobodan Vasković

Tri lica koja su pokušala likvidirati Mileta Matića državljani su Srbije, a najmanje jedan od njih je iz Beograda, potvrđeno mi je iz bezbjednosnih struktura.

Nakon pokušaja likvidacije Matića, trojica napadača su uspjeli pobjeći u Srbiju i za njima sada traga tamošnja policija.

Ove informacije svjedoče da je likvidacija Matića bila vrlo pažljivo planirana i da je sprovedena po uhodanom principu: Ubice iz Srbije ubijaju u BiH; Ubice iz BiH ubijaju u Srbiji.

Takođe, ova saznanja ukazuju da i u Zvorniku postoji dio ove Zločinačke organizacije, koji je “tipovao” Matića, tako što je utvrdio njegovo kretanje, dnevnu rutinu i sve to prenio pažljivo atentatorima koji su stigli iz Srbije. Kako bi mogli da ga masakriraju “u po bijela dana” i pokažu Nadmoć, Bahatost i Silu Klana.

Nesporno je da iza napada na Matića stoji Klan koji je pokušao kriminalnim radnjama oteti “Aluminu”; Tu nikakve dileme nema. Potvrđuju to direktno i prljavi spinovi, koji se puštaju u Zvorniku kako bi se odvukla pažnja od činjenica.

Pokušaj likvidacije Matića nije zvornička lokalna priča; Dapače, to je regionalna stvar i od njenog razrešenja umnogome će zavisiti i dalja dešavanja u Republici Srpskoj; Matić nije bilo ko; On je osoba koja je spasila “Aluminu” od propasti i ključna figura jedne od, trenutno, najuspješnijih firme u ovom entitetu.

Matić je i najoštriji protivnik pokušaja kriminalnog preuzimanja “Alumine”, iza kojeg stoji Klan, a izvršioci su Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, koji uživa političku i svaku drugu podršku Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika.

Moji izvori nisu mogli potvrditi da li su Pavlović i Stevanović saslušani u dosadašnjem dijelu istrage, ali mi je potvrđeno da su izjave dali neki od najbližih Stevanovićevih saradnika.

Ukoliko ovaj slučaj ne dobije epilog na način da budu otkriveni i atentatori, ali i njihovi nalogodavci, što je i najbitnije, to će značiti da je Nasilje postalo ključni faktor u svim odnosima u RS - od privrednih do političkih. Praktično, to bi značilo da je Zakon Jačeg - Otvoreni Banditizam stupio na snagu i da Kriminalne grupe mogu da rade šta hoće, otimaju šta hoće i ubijaju koga hoće.

Važno je istaći da je pokušaj ubistva Matića kulminacija višegodišnjih prijetnji - kako njemu, tako i svima onima koji su se protivili kriminalnom preuzimanju “Alumine”.

Nereagovanje nadležnih Tužilaštava, ali i policije, u vezi sa tim prijetnjama i doveli su do toga da uslijedi pokušaj likvidacije Matića, koji, srećom, nije bio uspješan.


Treba istaći da nije Matić jedini kojem je prijećeno egzekucijom, već da ima čitava Lista za odstrel i ona je poznata MUP-u RS; Kao što im je poznato da je prijećeno i djeci onih koji su se protivili predaji “Alumine” notornim kriminalcima.