среда, 31. јануар 2018.

Matić iz bezbjednosnih razloga napustio Zvornik; Đurić iz Kućnog Zatvora u Palatu

piše: Slobodan Vasković

1.
Mile Matić, kojeg su trojica nepoznatih lica pokušali likvidirati 29.01.o.g., zadobio je teške tjelesne povrede - frakturu lobanje (gornji, lijevi dio) i frakturu jagodične kosti.

2.
Matić bi bio zatučen, bukvalno, da nije bilo njegovih komšija, a ni dva dana nakon pokušaja likvidacije nema nikakvih zvaničnih informacija o toku istrage i njenim dometima.

3.
Matić je bio najoštriji protivnik prelaska “Alumine” (firme kćerke FG “Birač”) u posjed firme “Pavgord”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović, fočanski tajkun. 

Kojeg u tom kriminalnom pokušaju podržava Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

4.
Matić je napustio BiH i nalazi se u Srbiji/Beogradu; Napustio je Zvornik iz bezbjednosnih razloga, kako ne bi bio dokrajčen; Šta je drugo mogao da učini nakon što mu je Goran Abazović, načelnik Uprave policije Zvornik, poslao pozornika da izvrši uviđaj?!

Preuzeli su to, kasnije, inspektori, ali Matiću je jasno da je Zvornik za njega Mjesto opasno po život.

5.
Nije njegov stav bez osnova; Dapače! 

Nakon što su ga pokušali likvidirati brojni su prljavi spinovi pušteni zvorničkim ulicama protiv njega; Svaki taj prljavi spin je novi udarac nogom u oborenog Matića! U glavu, u tijelo…, brutalno i bez milosti!

6. 
U Zvorniku ima postavljenih 57 kamera i, izvan svake razumne sumnje, neke od njih su snimile i napadače i njihov automobil i kretanje i…

I šta se čeka? Posebno zbog činjenice da je sasvim jasno da je Matić “tipovan”, jer je napadnut u vrijeme kada se sa posla vraća kući, pred zgradom u kojoj stanuje, u “po bijelog dana” kako bi se demonstrirala Bahatost, Moć i Ulio Strah!!!

7. 
Ne samo Matiću, već svima u “Alumini” i Zvorniku!

I još riječ dvije oko “Tipovanja” - Mogli su to učiniti samo kriminalci iz Zvornika!

8.
Postoji “Lista za odstrel” onih koji su spriječili kriminalno preuzimanje “Alumine”; Postoje i brojne prijave o prijetnjama, zna se za njih; Javna su tajna i u Zvorniku i u Republici Srpskoj.

Zna se i ko je prijetio.

Zašto nije ništa preduzeto, iako to stanje traje mjesecima? Zašto NIKO od onih koji su prijetili nije saslušan ranije, ali ni nakon pokušaja egzekucije Matića; I šta će nadležne institucije ako se Matićevo vrlo loše zdravstveno stanje pogorša, nakon bjesomučnog i bestijalnog prebijanja, do fatalnog ishoda?!

9. 
Nadati se da neće, ali likvidacija Danijele Novaković, izvršena pritiskom i prijetnjama, opominje! Sve je oko pokojne Novaković gurnuto “pod tepih”; Dio onih koji su joj prijetili se procesuira, ali ne zbog prijetnji, već drugih kriminalnih djela; Dio je zaštićen - niko ih više ni ne pominje; Iako se odlično zna ko je šef Zemljišne mafije u Banjaluci!

Nije mi problem navesti to još jednom - Budo Stanković!!!

Nije mi problem navesti ni da je Anton Kasipović, ministar pravde, učinio sve da zataška prijetnje upućene Novakovićevoj.

Nije mi problem navesti ni da Dragan Lukač, ministar policije, nije naložio nikakvu istragu u vezi sa prijetnjama. O kojima je Novakovićeva, za života, javno govorila. I pisala, zvanično, Kasipoviću!!!

10.
Novakovićeva je pod zemljom, a dio onih koji su joj prijetili/pritiskali je i, na kraju, otjerali u smrt, iako ih procesuiraju, uposleni su u RUGIP-u; Primaju uredno visoke plate i nastavljaju tamo gdje su, na trenutak, zastali. 

I to je za vladajuću Kastu sasvim normalno!!!

11.
Kao što im je sasvim normalno da Matić mora pobjeći iz BiH, liječiti se van Zvornika, kako bi spasao živu glavu. 

12.
Kao što im je sasvim normalno da presuđeni kriminalac Dragan Đurić, vlasnik “Zekstre” i “Boske”, 31.01.o.g., sasvim lagano uđe u Palatu Predsjednika. Na sastanak!

Što znači da mu je istekao Kućni Zatvor od godinu dana, na koji je presuđen maja prošle godine.

Baš vrijeme leti!

(Specijani sud prihvatio je sporazum  između tužilaštva za organizovani kriminal i bivšeg predsednika FK Partizan i vlasnik „Zekstre" Đurića Dragana prema kome je priznao da je učestvovao u zloupotrebama tokom privatizacije Veterinarskog zavoda u zamenu za godinu dana kućnog zatvora. Sudija za prethodni postupak doneo je 23. maja presudu kojom je prihvatio sporazum zaključen 11. aprila i Đurića oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba polozaja odgovornog lica, rekla je danas Tanjugu portparol suda Bojana Stanković. - Blic, 29.05.2017.)

13.
Saopštenja nakon sastanka Dodika i Đurića nije bilo; Kao što nije bilo ni Dodikove reakcije oko pokušaja likvidacije Matića; Što je baš čudno, jer nema na šta dotični ne reaguje!