понедељак, 8. јануар 2018.

Državotvorni Dizelaši: Dragan Vasiljević, vlasnik propalog “Farmlanda”, od Ministarstva poljoprivrede regresiran sa cca sto hiljada KM za privatne dizel-potrebe

piše: Slobodan Vasković

Vasiljević (u sredini)
“Farmland”, firma u vlasništvu Dragana Vasiljevića, propao je u aprilu prošle godine; Uprkos tome mogli su da koriste regresirano dizel gorivo u 2017. godini i to u količini od 130.666 litara (redni broj na slici - 12.816). 

Kako je “Farmland” propao, gorivo i to regresirano tokom cijele prošle godine koristili su Dragan Vasiljević, vlasnik propale firme i njeni ostali visoki (i propali) funkcioneri.

Imajući u vidu da je regres 0.60 KM/l , lako je izračunati da je Stevo Mirjanić Metuzalem, prećutno, funkcionerima “Farmlanda” odobrio uštedu na gorivu za privatne potrebe od 78.400 KM. 

Zaista drskost bez presedana, ali kada je “Farmland” u pitanju to nije ništa ni novo ni neuobičajeno.

Nije tu kraj priče: Metuzalem je u decembru 2017. godine, dozvolio da “Farmland”, koji u to vrijeme nije postojao već dobrih osam mjeseci, ostane na listi korisnika za dodatnih 20 l/ha regresiranog goriva, a pod egidom nadoknade gubitaka zbog suše i pomoći farmerima u zasnivanju novog proizvodnog ciklusa. 

Za te namjene, nepostojećem “Farmlandu”, ali veoma postojećim vlasnicima te firme, odobreno je 26.133 litra, odnosno, u novcu, 15.679 KM. 

Ukupno su uštedili na gorivu za privatne potrebe, na račun države, 94.079 KM, što nije mali iznos.

Interesantno je i to da “Farmlanda” nema na spisku korisnika podsticajnih mjera u 2017. godini na sajtu Agencije za agrarna plaćanja; Postavlja se pitanje kako to da, prema navedenom dokumentu, nisu bili korisnici podsticaja, a pojavili su se na dva spiska za dizel gorivo?!

Riječ je o prevari bez presedana i poklanjanju državnog novca vlasniku “Farmlanda” Draganu Vasiljeviću i njegovim seizima koji su uništili tu firmu i oštetili Republiku Srpsku za desetine miliona KM.

Nakon svega, umjesto da su pod istragom ili na optuženičkoj klupi, oni se voze na račun države. Regresiranim gorivom! 

Novog proizvodnog ciklusa u “Farmlandu” neće biti i to je jedino sigurno. 


Pošto su fizička i pravna lica imala pravo na 100 l/ha regresiranog dizel goriva, u sezoni, i dodatnih 20 l/ha za zasnivanje novog ciklusa, dolazi se do podatka da “Farmland” i dalje koristi 1.306 hektara zemljišta, kao koncesiju. Godinama ne plaćaju koncesionu naknadu pa je nedavno i Poreska uprava krenula sa prinudnom naplatom dugova. Zaludan posao, jer se nemaju odakle naplatiti.