среда, 3. јануар 2018.

Metuzalem prisiljava Minića i Maletića na nezakonite radnje, dok profesori cvile za crkavicom

piše: Slobodan Vasković

U Ministarstvu poljoprivrede škripi na sve strane; Ne, nisu to “stare kosti” ministra Steve Mirjanića Metuzalema, već je taj resor, jednostavno rečeno, toliko raskliman, da ga više niko ne popravi.

Sukobi u ministarstvu su svakodnevnica, a poslednji je izbio između Metuzalema, sa jedne strane i Zorana Maletić, pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja&Save Minića, direktora Agencije za agrarna plaćanja, sa druge strane.

Već ranije sam pisao da su ti odnosi zatrovani, a dodatno sukob dobija na intenzitetu, jer Metuzalem  prisiljava Maletića i Minića da prekrše Pravilnik o podsticajima, u dijelu koji se odnosi na naknade za stručne komisije; Preciznije, da nezakonito isplate novac za (ne)rad profesora i asistenata sa Poljoprivrednog fakulteta i Poljoprivrednog instituta u Banjaluci. 

Za te namjene trebalo je da bude izdvojeno oko 25.000 KM. 

Profesori traže pare od Metuzalema, vrše veliki pritisak na njega, jer im Agencija za agrarna plaćanja, neće da isplati naknade: Razlog - dotična gospoda nisu ni podnijela zahtjev, kako je to regulisano Pravilnikom o podsticajima. 

Profesori, koji su, inače vrlo vrlo “vrijedni”, bili su baš lijeni i zaboravili predati zahtjev, a sada urlaju za svoje “teško” zarađene pare. 

Metuzalem je naredio Miniću i Maletiću da, kako znaju i umiju, riješe problem, iako je on nerješiv.

Prema Pravilniku o podsticajima za 2017. godinu, koji je još uvijek važeći, do donošenja novog za 2018. godinu, profesorima je istekao rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu naknada 30.11.2017. godine. 

Minić i Maletić odbijaju bilo kakve  finansijske "gimnastičke radnje”, jer će prekršiti  Pravilnik, a Metuzalema nije briga za to, pošto on ne potpisuje  ništa već narečeni.

Metuzalem je, inače, poznat po svojoj “čestitosti” i “poštenju”. 

Ukoliko Minić i Maletić budu poštovali zakone, para za profesore nema; Ukoliko poslušaju Metuzalema, mogu i krivično odgovarati.


Što se, pak, profeosra tiče, ništa bolje od Metuzalema nisu ni zaslužili.