понедељак, 22. јануар 2018.

Cvijanović i dalje najbliža kandidaturi za predsjednika RS; SNSD ima ubjedljivu prednost kao stranka

piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović i dalje je najveći favorit SNSD-a za poziciju predsjednika RS, dok će Milorad Dodik, prema sopstvenim riječima, 18. maja saopštiti da li će se on kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

U kombinaciji za tu poziciju pominje se i Nebojša Radmanović, dok Siniša Karan ostaje rezervno rješenje u slučaju promjene sadašnjeg stanja stvari.

Dodik je najavio da će SNSD dati oba kandidata za predsjedničke funkcije, čime je još jednom odbio zahtjeve DNS-a da im se dodijeli jedna od te dvije nominacije.

Nije bez izgleda da DNS samostalno izađe sa svojim kandidatima na oba nivoa, što bi značajno umanjilo šanse SNSD-ovih predstavnika za pobjedu, iako stranka trenutno dominira. 

Unutar Saveza za promjene jedino je sigurno da će Mladen Ivanić dobiti jednu od predsjedničkih nominacija; Ivanić lično je bliži kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, ali to zavisi od toga šta će SDS odlučiti; Ta stranka ima pravo prvog poteza.

Unutar SDS-a je polemika o tome da li predsjednik stranke Vukota Govedarica treba da se kandiduje za predsjednika RS; SDS u protekla dva izborna ciklusa predsjednik stranke (Mladen Bosić) nije predstavljao kao kandidat na ovim nivoima i dobar dio članova te partije smatra to greškom; Isto tako smatraju da će nepovoljno po stranku biti ukoliko se i treći put zaredom lider partije (sada je to Govedarica) ne kandiduje za jednu od predsjedničkih funkcija.

Uz Govedaricu, mogući kandidati su još Mićo Mićić i Mirko Šarović.

Šaroviću je ranije obećano pravo prvog poteza prilikom izbora pozicije.

Brojna su istraživanja javnog mnjenja i sva pokazuju da je SNSD u ogromnoj prednosti u odnosu na druge stranke.

Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da SNSD ima podršku 38 posto ispitanika, SDS podržava njih 19 posto, dok bi za DNS glasalo 12 posto anketiranih, a za PDP njih osam posto.

NDP i SP su na dohvat cenzusa, dok nijedna od ostalih stranaka ne prelzi jedan posto.