петак, 19. јануар 2018.

Washington Post: Zasto Rusija u BiH traži mladiće zaljubljene u pištolje

Bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe potvrdile su nedavno da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj, a ugledni američki list Washington Post analizirao je ovaj slučaj, upoređujući ga sa sličnim aktivnostima u drugim zemljama u kojima Rusija ima svoj interes.

Washington Post navodi da je BiH samo jedna od zemalja u kojima Rusija traži mladiće zaljubljene u pištolje, što je sve samo dio širih i dugoročnih aktivnosti. Korištenjem paravojnih formacija, zatim dezinformacijama, podmićivanjem i sličnim taktikama, Rusi zapravo pokušavaju destabilizirati pojedine zemlje.
“Rusija ne mora trošiti mnogo novca da bi sponzorirala mladiće koji vole pištolje, kamuflažu i paravojne igrarije po šumama. Poznato je da su pojedini ruski specijalci kao i ruski vojnici otišli u Latviju i Estoniju kako bi se pridružili pojedinim klubovima u kojima se uče borilačke vještine. Također, redovno su posjećivali streljane u tamošnjim gradovima. Vlasti u ovim zemljama naposljetku su odlučile deportovati ove osobe”, piše Washington Post.
Ovaj list upozorava da fenomen ruskog infiltriranja nije zabilježen samo u baltičkim zemljama, već i u Mađarskoj i BiH.
“Praktično najozbiljniji slučaj zabilježen je u BiH gdje su lokalne vlasti potvrdile postojanje paravojne formacije. Lokalni zvaničnici su također istakli da je na djelu promjena svjetskog poretka te da Rusi koriste svoj uticaj na Balkanu da iznova izazovu konflikt u BiH”, navodi ovaj list.
Podsjećaju da je okupaciju Krima u Ukrajini Rusija praktično izvršila korištenjem vojnika koji nisu imali zvanične uniforme ruske vojske, već su pripadali takozvanim lokanim paravojnim formacijama.
“Da je ovo 2015. godina možda bi nam nešto od svega ovoga bilo i smiješno. ali 2016. godina je pokazala da je Rusija sposobna provesti čitavu kampanju dezinformacija čak i u SAD-u, a da za to niko nije odgovarao. Možda će u 2018. godini Rusija početi eksperimantisati sa taktikama provedenim u Ukrajini, ali na više nasilan način”, zaključuje se u analizi Washington Posta.