недеља, 21. јануар 2018.

Budo Stanković, šef Zemljišne mafije, pokreće poslove u energetici

piše: Slobodan Vasković

Budo Stanković, šef Zemljišne mafije, vraća se u "poslove" kroz energetski sektor; Stanković priprema gradnju Mini hidroelektrane na Vrbasu, između Trna i Klašnica. Riječ je o protočnoj MHE, a Stanković je trenutno u fazi završavanja dokumentacije za taj projekat.

Stanković je izbjegao zatvor u vezi sa prevarama počinjenim u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove, iako su svi njegovi puleni Aleksandar Deurić, Mirko Stojčinović, Dragan Grulović... proveli neko vrijeme iza rešetaka i sada su u fazi suđenja i/ili čekanja na optužnice.

Uprkos tome, njegovi puleni i dalje rade u RUGIP-u na vrlo odgovornim mjestima; Odnosi se to na Grulovića i Stojčinovića, što znači da Zemljišna mafija i dalje djeluje. Možda u nešto smanjenom kapacitetu, ali radi.

Interesantno je da je pulenka Bude Stankovića i, sada već, "čuvena" Dijana Đuđić iz Prijedora, koja je bila spremna dati stranci Janeza Janše 450 hiljada evra za finansiranje kampanje. Navodno, kao kredit.

Đuđićevu je Stanković svojevremeno uposlio u katastru u Prijedoru.

Prijedorski DNS je insistirao na njihovom udaljavanju iz te institucije, pa je Stanković Đuđićevu prebacio u Laktaše. Nedugo potom ona je npustila RUGIP i počela da se bavi "biznisom", iz kojeg je namijenila "kredit" Janšinoj stranci u visini od 450 hiljada evra. 

Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi sa ovim slučajem, ali iskustva govore da od te istrage nema ništa. 

Janša je, nakon velike medijske afere u Sloveniji oko Đuđićkinog "kredita", odustao od ovog novca.  

U maju prošle godine došlo je do otvorenog sukoba između Milorada Dodika i Stankovića u restoranu “Kej”, koji je vlasništvo potonjeg.

Stanković je, tokom rasprave, počeo da viče na Dodika, nakon čega ga je lider SNSD-a snažno ošamario. Toliko snažno da je Stanković pao.

Kada je to vidio, Stankovićev blizak srodnik pokušao je da nasrne na Dodika, ali je reagovalo njegovo obezbjeđenje i pretuklo ga.

Dodik i Stanković mjesecima nisu komunicirali; Stanković se, nakon hapšenja Deurića&co, danima krio po Gradišci, a onda se izmirio sa kumom. Nakon toga ga je opet krenulo...