петак, 12. јануар 2018.

UZ POMOĆ RUSKIH SPECIJALACA: Milorad Dodik formira paravojne jedinice u Republici Srpskoj; Stevandić glavni operativac

Predsjednik „Srbske časti“ iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Specijalci ruskog „humanitarnog kampa“ u Nišu marširali ulicama Banja Luke. Direktna podrška stigla iz Moskve




piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

Za sebe vole reći da su humanisti. Ali ako na bilo kojoj društvenoj mreži upišete „Srbska čast“ , ukazat će vam se nabildani ljudi sa fantomkama na glavama, muškarci u maskirnim uniformama sa automatskim oružjem u rukama, fotografije iz teretane, vojne obuke i postrojavanja. 

Dodik sa pripadnicima "Srbske časti"


Pojavit će se i poneka fotografije na kojima se vidi da se pripadnici „Srbske časti“ brinu za sigurnost Arkanove udovice Cece Ražnatović, da su nerijetko u Moskvi i još mnogo toga. Ove novije fotografije uglavnom su nastale u Banja Luci. Ona od 12. 12. 2017. godine ipak je najupečatljivija. „Humanisti“ Srbske časti, u crnim majicama i maskirnim uniformama, fotografisani su u sali za sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske. 

Pripadnici "Srbske časti" u parlamentu RS


U prvom sjedili su Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša. Oni su vođe „Srbske časti“. Igor Bilbija poznato je ime iz rubrike crna hronika. Hapšen je zbog prostitucije, lihvarstva i organizovanog kriminala. Bojan Stojković iz Niša slovi za „najjačeg Srbina“. Nosilac je ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin. Zajedno sa svojim kolegama iz Srbske časti prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu što je ovjekovječio i prigodnom fotografijom.

Vođa "Srbske časti" prima odlikovanje od ruskog generala


Tokom  2007. godine boravio je u u vojnoj bazi „Ševatske Livade“ u Preševu. Dio obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama sa ruskim ratnim veteranima okupljenim oko udruženja „Naslednici pobede“, prošao i u Moskvi, a formu održava u ruskom Humanitarnom centru u Nišu.  


Pripadnici "Srbske časti" na obuci

„Za ovakvog predsednika vredi umreti“, napisao je Stojković na svom Instagram profilu ispod fotografije Vladimira Putina.
Ispod fotografije sa Miloradom Dodikom napisao je: „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“. 

Stihove tog narodnjaka Milorad Dodik zapjevao je u maju 2016. godine, na skupu organizovanom kao kontramiting opoziciji koja je tražila njegovu smjenu. O Dodikovoj sigurnosti tada su brinuli pripadnici „Srbske časti“. 

Od tada su oni česti gosti Banja Luke, naročito onda kada predsjednik Republike Srpske iznosi ili provodi svoje separatističke ideje. Njihov pojačan boravak u BiH sigurnosne službe registrirale su u decembru prošle i u januaru ove godine.

Pripadnici "Srbske časti" na ulicama Banjaluke


„Srbska čast i podmladak Veterana RS Powers održale su u Narodnoj Skupštini RS sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja , koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske“, piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku „razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada vlasti“.

Skupštinski prostor za djelovanje „Srbske časti“, prema istim izvorima obezbijedio je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. 

On, međutim, na pitanja Žurnala, odgovara da nije primijetio boravak niškog specijalca sa ruskim odlikovanjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS. 
„Sa Veteranima Republike Srpske sarađujem i saglasan sam da oni kao NGO mogu da koriste prostor Narodne skupštine“, kazao Stevandić, pa potom okončao prepisku riječima – „hajd, sad zdravo. I nastavite sa naručenim tekstom“.

Prije toga priznao je da je bio govornik na ovom skupu, na kojem su govorili predstavnici  „udruženja“ Srbske časti, te predstavnici ruskog udruženja „Naslednici pobjede“. Konferenciji, na kojoj se govorilo o potrebi anti-NATO djelovanja, govorili su još i Rajko Latinović iz Dervente kojeg su sigurnosne službe u BiH registrovale kao osobu obučavanu u vojnim kampovima u Rusiji. Među prisutnima je bio i Aleksandar Stanojević iz Doboja, bivši pripadnik MUP-a Republike Srpske, dok su glavnu riječ, ipak, vodili predsjednici udruženja Srbske časti iz RS-a i Srbije, Bojan Stojković i Igor Bilbija.

„Predsjednik Srbske časti iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje“, navedeno je u dokumentima sigurnosnih agencija BiH.

Prije tri dana, tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a pripadnici ove paravojne formacije su, također, učestvovali u defileu na ulicama Banja Luke. Međutim, njihovo prisustvo zabilježeno je i dva dana poslije, kada su automobili srbijanskih registarskih oznaka, sa grbom „Srbske časti“ bili parkirani na nekoliko mjesta u RS-u. 



Da je vlast Milorad Dodika sklona angažiranju paravojnih i parapolicijskih jedinica pokazuje slučaj iz 2014. godine. Tada su,  pred izbore, automobilima MUP-a RS-a u BiH ušli Donski Kozaci, paravojna formacija koja se nalazi na crnoj listi EU. Među njima je bio i Nikolaj Đakonov, Kozak koji je učestvovao u proruskim operacijama u Ukrajini. 

Nakon što su mediji razotkrili njihov ulazak, vlasti RS-a su saopćile da su Kozaci došli na ples u centru Banja Luke. Međutim, kada su u pitanju  pripadnici paravojne formacije Srbska čast, režim Milorada Dodika više ne skriva svoje namjere. Bivši kriminalci i bivši policajci u maskirnim odorama marširaju ulicama Banja Luke.