среда, 10. јануар 2018.

Policija u Prijedoru saslušala, a potom pustila troje slovenačkih novinara

piše: Slobodan Vasković 

Pripadnici MUP RS priveli su danas troje novinara iz Slovenije u Upravu policije u Prijedoru, a posle saslušanja su pušteni.

Medju privedenim novinarima bila je i Irena Joveva, novinarka slovenačke POP TV.
Troje novinara iz Slovenije, koji su u Prijedor stigli da istraže navode o tome da je Prijedorčanka Dijana Đuđić uplatila 450 hiljada evra na račun stranke Janeza Janše, policijaci su legitimisali, a potom ih odveli u policijsku stanicu.

Na pitanje zašto ih privode, policijaci su novinarima odgovorii da “mogu biti i teroristi”, a zamjerili su im i zbog toga što snimaju po gradu.

Nakon što su saslušani, policija je pustila slovenačke novinare

Poslednjih dana u žiži javnosti u Sloveniji, ali i u BiH, našla se vijest da je Dijana Đuđić iz Prijedora Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, odbrila kredit od 450.000 evra. Ova 32-godišnjakinja preduzetnica će, kako su objavili mediji, taj iznos isplatiti u tri jednake rate po kamatnoj stopi od dva posto. Kamate će naplatiti nakon što stranka isplati glavnicu kredita.
Prva rata kredita navodno je već uplaćena na račun stranke.
Đuđić navodno ima firmu u malom slovenskom mjestu Spodnje Hoče.

List “Večer” je objavio da je neuobičajeno da se slovenske političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

x