четвртак, 18. јануар 2018.

Koalicija Metuzalem-Usorac za povrtare, voćare… gora pošast i od suše

piše: Slobodan Vasković

U toku su konsultacije poljoprivrednih udruženja sa Ministarstvom poljoprivrede u vezi sa Pravilnikom o podsticajima za 2018. godinu. 

Ništa novo, neko bi rekao, ali ove godine, po prvi put, sastanci se održavaju posebno sa stočarima, mljekarima, voćarima, povrtarima… 

Najinteresantnije je da na sastancima nema Steve Mirjanića Metuzalema, ministra poljoprivrede. 

Razlog nije što on. zahvaljujući izvanrednim telepatskim spososbnostima, unaprijed zna šta će biti rečeno na sastancima, već zato što se uplašio poljoprivrednika. 

Predstavnici svakog udruženja, koji su dolazili na sastanke, imali su strahovite primjedbe na rad ministarstva i, posebno, Metuzalemovu politiku dodjele podsticaja. 

Metuzalem zna (bar nešto zna) da je prevario svako udruženje, ali je pokazao i da je kukavica, jer nije smio da se pojavi ni na jednom sastanku. Ponovo je pokazao svoje pravo lice - kad treba da se suoči sa realnim kritikama na svoj rad zavuče se kao stari miš u rupu. 

Zato mu nije teško da u prve redove izbaci svoje pulene, savjetnika i pomoćnike kojima uopšte nije lako da gutaju knedle slušajući realne primjedbe poljoprivrednih udruženja. 

Kad govorimo o udruženjima tek će biti rata, jer skoro sva udruženja protive se da premija za mlijeko ostane 0.30 KM/l, što je najveća cijena u Evropi. 

Ponovo će ratovati sa Vladimirom Usorcem koji insisitira da ostane isti iznos premije i da se iz budžeta, za mljekare, izdvaja 25 miliona maraka, od 60 miliona koliko je predviđeno za poljoprivredu.

Usorac je to već javno i iznio, a sve poljoprivrednike, osim mljekara, nazvao je tajkunima.

Metuzalem je kupio Usorca tako što mu je obećao da će mljekari i dalje biti favorizovani u Ministarstvu i tako što mu je člana uže familije zaposlio na odlično plaćeno radno mjesto u Ministarstvu poljoprivrede.

Uslov je bio da Usorac ćuti u medijima i da ne napada njegovo ministarsko visočanstvo. Toliko o Usorčevoj borbi za poljoprivredu i napaćene poljoprivrednike.


Kako stvari sada stoje čini se da će traktori na ulici i protesti biti jedidno sredstvo da se spriječi da koalicija Metuzalem-Usorac opet radi šta želi.