субота, 10. фебруар 2018.

Producent Tegeltija, Kamerman Lukač, Programer Kaja Algoritam i Genijalni Vidovnjak Otto

piše: Slobodan Vasković

1.
Još 20 jula sam objavio da će biti veoma interesantno ko će se pojaviti na Radaru kao pobjednik tendera, koji je raspisao MUP RS, za nabavku preko 100 kamera za kontrolu brzine automobila u saobraćaju. Tender je objavljen 10. juna, a zatvoren je 17. jula. 

Čitav posao prvobitno je bio procijenjen na 9,3 miliona maraka, a realizovaće se po principu javno - privatnog partnerstva. 

Još sam o tada objavio da će ogromna svota od od naplaćenih kazni “ići u džep onima koji dobiju taj posao, a izuzetno su blisku ministru Draganu Lukaču. Kao što je to Đurađ R.”.

Đurađ R je Đurađ Regodić, kum Dragana Lukača i suvlasnik hotela “Talija”, a vrijednost posla je, u međuvremenu, sa 9,3 miliona KM porasla na 12,5 miliona KM. I dogovoreno je da se dobit dijeli pola-pola!

Odlukom Lukača. Iako je sva dobit mogla pripasti MUP-u RS, da se kreditno zadužio. 

Ali tada ne bi ništa zaradili favoriti Lukača i Zorana Tegeltije, ministra finansija.

Tegeltija je ključni čovjek i za ovaj posao!

2.
Portal Capital.ba objavio je 09.02.2018. godine sledeću vijest: 
“Republiku Srpsku kamerama i radarima pokriće  firme „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke odlučio je ministar Dragan Lukač prilikom izbora privatnog partnera u poslu teškom 12,5 miliona KM.

Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara biće postavljeno širom Republike, ove firme ugovor s MUP-om potpisaće na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni dijeliće se pola–pola.

Vlada RS odobrenje za sklapanje javno-privatnog partnerstva dala je u martu prošle godine, a studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni. 

To praktično znači da će ove privatne kompanije u narednoj deceniji zaraditi ogroman novac, jer se procjenjuje da bi uloženih 12,5 miliona maraka mogle da vrate već za nešto više od godinu dana. Svaka naredna godina donosiće im čistu zaradu”.

3.
Važno je znati da su stručna lica u Ministarstvu finansija Republike Srpske dala mišljenje da je ovaj posao štetan po MUP RS.

Međutim, ministar finansija Zoran Tegeltija ignorisao je negativne stavove stručnih lica. 

Izvori bliski premijerki Željki Cvijanović su mi saopštili da je Tegeltija na sjednici Vlade RS, na kojoj se odlučivalo da li će MUP RS ići i javno-privatno partnerstvo ili će se ta institucija kreditno zadužiti, insistirao da “nema prostora za kreditno zaduženje”!

Cvijanovićeva, prema istim izvorima, nije bila oduševljena takvim projektom, ali se nije usudila suprotstaviti Tegeltiji i Lukaču.

4.
Njihova je bila ključna, tako da MUP RS neće sam ubirati sredstva od naplate kazni, već će 50 posto otići “stranim partnerima”.

5.
Njihovo ulaganje će se vratiti za godinu dana i sve ostalo je čist dobitak za “partnere”. 

Za deset godina, “partneri” će na “brzoj vožnji” inkasirati cca sto miliona maraka.

6.
Capital.ba je objavio da je riječ o 100 kamera i 15 radara, iako je, prvobitno, bilo odlučeno da se nabavi 180 kamera; Kako god, i jedna i druga brojka količine kamera i radara je megalomanska.

O tome svjedoči podatak da raniji projekat o nabavci 10 kamera i 20 praznih kućišta (za preventivu), vrijedan 2,5 miliona KM nije prošao. 

Nudila je to firma “Ramat” iz Češke, jedna od najjačih u Evropi u ovoj oblasti, ali prijedlog nije prošao, jer ministar finansija Zoran Tegeltija nije dozvolio da se dopuni član 4. zakona o izvršenju budžeta, kojim bi se preciziralo da 20 posto naplaćenih kazni ide u MUP RS. 

7.
Ne može deset, ali može 115-180 kamera, jer je to odlična prilika da neko blizak vlasti narednih 10 godina trpa u svoj džep 50 posto od naplaćenih kazni.

8.
Da se razumijemo, prema riječima stručnjaka, za cijelu RS potrebno je, maksimalno, 50 kamera.

Međutim, ministar Tegeltija je ušao u IT poslove i sada namjerava da ih kvalitetno realizuje. Uz Lukačevu podršku.

9.
Interesantne su vrlo firme koje su dobile posao: „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke.

10.
Za početak ću obraditi „WKB Consulting“ iz Banjaluke”, a ostale narednih dana.

11.
Osnivač “WKB Consulting” je Karl Otto Woll, iz Eisenberga, Njemačka.

Otto je zaista vidovit - Genijalni Vidovnjak dođe u Banjaluku, osnuje firmu, uloži u nju čitavu Jednu Konvertibilnu Marku (toliki je osnivački kapital) i dobije posao vrijedan, prema procjenama, 216 miliona KM u narednih deset godina.

12.  
Od čega Ottu i ostalim firmama pripada pola - 108 miliona KM.

Otto ne samo da je vidovit, pa je shvatio da treba uložiti u Republiku Srpsku Jednu KM, već je i genije, kada se uspio nametnuti kao partner MUP-u RS, pobijediti na tenderu i to još zajedno sa firmama iz Turske i još jednom iz Njemačke.

Mora da je sreo Petra Đokića u Njemačkoj kada je sišao sa Ringišpila, teturao toliko da su ga dvojica morala pridržavati i vikao: “Investicione, investicione”!

Otto je zaista preinvestirao - Cijelu Marku je uložio u Republiku Srpsku.

13.
Budimo realni - Otto je pokriće; Recimo za Đurađa R., plus za još neke firme, koje će raditi posao sa uvođenjem kamera, a među kojima se nalazi i ona u kojoj je tajkun Mladen Milanović Kaja.

14.
Kaja je vlasnik nekoliko desetina firmi, među njima je i MG Mind, a nedavno je kupio i 25 posto preduzeća MMSCOD, koji je dobio posao uvođenja IZIS-a u Fond zdravstva RS, težak 23,2 miliona KM.

Čista zarada na ovom poslu je 15 miliona od 23,2 miliona KM, koliko je procijenjen.

15.
Kao osnivači firme “MMSCODE” upisani su Slavko Bojić, Miloš Đurđević, Savo Antonić, svi iz Banjaluke i firma “Euro Bonus”, iza koje stoji Milanović; Ta firma je registrovana u Mrkonjić Gradu, ulica Podbrdo bb.

Svi navedeni imaju po 25 posto vlasništva u “MMS COD”, a ukupni osnivački ulog je 201.999,92 KM, odnosno 50.499, 98 KM po osnivaču.

16.
Kaja jest jednako Zoran Tegeltija. Kojeg, kao i Lukača, od milja zovu Otto!!!

17.

I za kraj eksluziva: Kaja je, nakon ulaska u IT sektor, krenuo na privatne časove PROGRAMIRANJA! I ostalih sajber sitnica. 

Mijenja i nadimak - umjesto Kaja zvaće ga Algoritam! (nastaviće se)