уторак, 13. фебруар 2018.

“Gardijan”: Naoružavanje policije RS povećava strahove EU; Dodik: To je potpuno legitimna akcija

Uticajni britanski list “Gardijan” objavio je veliki tekst o nabavci 2.400 automatskih pušaka za MUP RS. 

Kupovina hiljada novih pušaka od strane policije RS izazvao je zabrinutost zbog namjera separatističke regionalne vlade i produbljivanju ruskog uticaja u podijeljenom i ekonomski depresivnom narodu, piše “Gardijan”.

List navodi da 2.500 automatskih pušaka iz Srbije treba da stignu polovinom marta, nedelju prije predviđenog otvaranja novog centra za obuku, gdje se očekuje da ruski savjetnici igraju značajnu ulogu. 

“Oružje dolazi u vrijeme kada je dugoročna stabilnost BiH pod znakom pitanja”, navodi list i dodaje da nacionalističke partije drže čvrsto vlast u svojim odvojenim feudima; Korupcija je rasprostranjena, a zemlja ima najveću zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu.

List podsjeća da je, ranije ovog mjeseca, Evropska komisija predstavila novu strategiju za region, “nudi put ka članstvu u EU, ali je ostalo nejasno kako Bosna i Hercegovina može prevazići svoje duboke strukturne probleme”.  

Kolumnista Džulijan Borger navodi da srpski aktivisti civilnog društva, vlasti u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će nova teško naoružana policijska jedinica biti korištena za separatističke težnje lidera Srba Milorada Dodika - da učvrsti svoju poziciju i zastraši svoje političke protivnike pred oktobarske izbore. 

Na duži rok, strahuju se da se ta sila može koristiti kako bi Dodik postigao svoje ciljeve o nezavisnosti, što bi bio novi rizik za novi rat u regionu, navodi Borger. 

Rusija, koja smatra da Dodik predstavlja bedem za ulazak BiH u NATO, pokazala je snažnu podršku za njegove separatističke težnje, navodi Gardijan i podsjeća da se predsjedik RS od 2014. godine najmanje šest puta sastao sa ruskim predsjedikom Vladimirom Putinom. 

Još se navodi da je Dodik potvrdio da će MUP RS kupiti naoružanje, o čemu je prvi pisao sarajevski portal “Žurnal”.

Dodik je rekao da naoružava policiju zbog "borbe protiv terorizma". 

"To je potpuno legitimna akcija, a mi nemamo ništa da krijemo", rekao je Dodik, dodajući da RS 20 godina nije imala imala pravo da oprema policiju.

Gardijan je naveo da je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio zabrinutost zbog naoružanja policije RS.

"Ja bih zemlju sa što je manje moguće oružja. Ako jedna strana dobije ove vrste oružja, onda će ih druga strana željeti još više", rekao je on.  

Gardijan navodi i riječi jednog neimenovang diplomate u Sarajevu koji je kazao da je policija Federacije BiH nedavno kupila nekoliko stotina dugih cijevi, ali da je najveći dio policije u kantonima u Federaciji BiH nosi samo ručno oružje.  

Incko je rekao da je policija u njegovoj rodnoj Austriji ima samo 400 dugih cijevi u cijeloj zemlji. 

"Normalna policija ih ne treba", rekao je on. 

Gardijan dalje navodi da Dodik ima kontakte sa predstavnicima ruskih “Noćnih vukova”, moto kluba povezanog za predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ističući da je ta organizacija pod američkim sankcijama zbog učešća u sukobima u Ukrajini.

List još ističe da su se pripadnici paravojne grupe “Srbska čast”, koje su obučavali ruski instruktori, pojavili na ulicama Banjaluke.

"To je organizacija nabildanih mišića i njih vlast u RS koristi da prijeti i zastrašuje građane u RS", rekao je Aleksandar Trifunović, novinar. 

List navodi da vlasti u RS pravdaju naoružavanje opasnostima od terorizma i podsjećaju na teroristički napad iz 2015. godine u Zvorniku kada je Nerdin Ibrić napao policijsku stanicu u tom gradu i ubio jednog policajca, a dva ranio. 

Gardijan takođe navodi da bi u aprilu u nekadašnjoj kasarni u Zalužanima kod Banjaluke trebalo da se otvori veliki antiteroristički centar, te da je ministar policije RS Dragan Lukač 2015. godine u Moskvi potpisao sporazum prema kojem bi obuku u tom centru vršili ruski instruktori. 

List, pozivajući se na neimenovane izvore, još navodi da su ruski specijalci instruktori već u Banjaluci i da će se aerodrom u Mahovljanima, novi kargo centar, koristiti za ruske potrebe.

Sličan centar, stoji u tekstu, postoji u Nišu u Srbiji, a list navodi da američke vlasti sumnjaju da je taj centar čvorište za ruske obaveštajne operacije, kao što je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016.  

Jedan zapadni diplomata u BiH rekao je da "nema čvrstih dokaza" da Rusi uspostavljaju sličan obavještajni čvor u BiH. 

"Ali, mi pažljivo pratimo", dodao je diplomata.