уторак, 6. фебруар 2018.

Modriča: RUGIP otimao stanove od njihovih stvarnih vlasnika i dodjeljivao ih “prijateljskim” firmama

piše: Slobodan Vasković

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske leglo je kriminala i korupcije, a njeni najviši funkcioneri, u svim dijelovima ovog entiteta, direktno su uključeni u brojne malverzacije, prevare, falsifikovanje i otimanje imovine.


Takav slučaj je i u Modriči, Poslovnoj jedinici RUGIP u tom gradiću, koja je izdavala lažne javne isprave, preknjižavajući već uknjižene stanove njihovih vlasnika na izvođača radova tog stambenog objekta.

Svi dokazi o tome su u mom posjedu, a interesantno je da su oštećeni vlasnici nekretnina/stanova mahom osobe (iz tog grada) na privremenom radu u inostranstvu. 

Veza: Rugip-IGMIN-Komercijalna banka
U centru ovog nevjerovatnog skandala - teške koruptivne priče su firma “IGMIN”, čiji je vlasnik Milan Mišić, potom PJ RUGIP Modriča, na čijem je čelu Zoran Jandrić i Komercijalna Banjaluka a.d. Banjaluka.

U konkretnim slučajevim RUGIP PJ Modriča je Banci izdala Izvatke iz knjige uloženih ugovora u kojim se kao vlasnik navodi “IGMIN MM” d.o.o. Modriča, a u suštini kao vlasnici su upisana treća lica.

Učinjeno je to čak sedam puta, odnosno, na taj način oštećeno je sedam osoba.

Kao primjer ću uzeti slučaj  Vejsila Džafića, koji je na osnovu Rješenja RUGIP PJ Modriča br. 21.30/952.2-63/16 od 31.03.2016. godine upisan kao vlasnik stana.

Originalni izvod Vejsila Džafića


Međutim, RUGIP PJ Modriča Komercijalnoj banci 19.01.2017godine (sedam mjeseci kasnije) izdaje Izvod iz knjige uloženih ugovora iz koga proizilazi da je vlasnik stana IGMIN MM d.o.o. Modriča, a ne Džafić Vejsil.

Falsifikovani izvod izdat za "IGMIN"
Razloga za ovo kriminalno djelovanje RUGIP OJ Modriča čini se mnogo, a ključni je, kako stvari stoje, finansijski problemi u koje je zapala firma “IGMIN”, odnosno njen vlasnik i pokušaj da se Mišiću “pomogne” falsifikovanjem isprava, odnosno papirološkim otimanjem stanova od sedam njihovih vlasnika. 

Pljenidba
IGMIN MM d.o.o. Modriča je u tom gradiću izgradio zgradu koja se sastoji iz više Lamela. Nakon nekog vremena ti stanovi su prodavani fizičkim i pravnim licima kao stanovi u izgradnji, koji su ih uknjižili na sebe.

Komercijalna Banka a.d. Banja Luka je 19.01.2017. podnijela zahtjev RUGIP PJ Modriča da joj se izdaju svi izvodi iz knjige uloženih ugovora gdje je kao vlasnik stanova upisan IGMIN.


Nakon što je dobila Izvode Banka je pred Okružnim privrednim sudom u Doboju pokrenula izvršni postupak protiv IGMIN-a.

Nakon toga, Vejsil Džafić odlazi u Zajedničku advokatsku kancelariju Nade Milić i Miloša Đurića sa navodima da je Banka pokrenula izvršni postupak nad njegovim stanom i dostavlja im dokaze o tome. Kao i dokaze da je stan njegov, a ne firme “IGMIN”. 

Između ostalog, naveo je i da ga je narečeni Jandrić nagovarao da se javi drugom advokatu, a ne njima.

Nakon Džafića, kancelariji Milić-Đurić javljaju se još četiri klijenta sa istim problemom: Banka pokrenula izvršenja na njihovim stanovima. 

Nepristojna ponuda
Da cijela stvar bude sočnija , javljaju se, preko posrednika, i predstavnici “IGMIN-a” i nude da ta firma snosi sve troškove u postupku postupku pred Okružnim prvirednim sudom u Doboju, tvrdeći da će banka povući prijedlog za izvršenje na stanovima oštećenih lica. Koja, važno je to naglasiti, nemaju nikakav aranžman sa Bankom, na osnovu kojeg bi im mogli biti oduzeti stanovi. 

Zašto bi IGMIN plaćao troškove, koje će plaćati Banka kada se dokaže da su stanovi privatnih lica, a ne IGMIN-a?! Da bi se prikrile malverzacije sa dokumentima iz RUGIP-a. 

Doboj
IGMIN” je, po svemu sudeći, zbog teških finansijskih problema, i pokušaja dolaska do novca, „zamolio“ Zorana Jandrića da im omogući prikazati da imaju više imovine nego što je zaista posjeduju; „Dogovorili“ su se da im RUGIP PJ Modriča izda izvode iz knjige uloženih ugovora za stanove ovih lica koja su u inostranstvu (Džafić Vejsil, Milojević Zorica, Samouković Miroslav, Kovačević Marinko i Nada), za njihovog direktora Lugonja Milana i bliske prijatelje. 

Naravno, Jandrić (koji je za vrijeme rada u RUGIP PJ Modriča stekao dosta nekretnina u zemlji i inostranstvu) je to i učinio. 

Međutim, problem je nastao u sljedećem: Dok je Jandrić “nekim poslom” bio odsutan iz RUGIP-a, Banka je tražila izvode; Službenik RUGIP-a nije znao za „dogovor“ Jandrića i IGMIN-a i na nesreću svih njih izdao je tražene podatke. Samim tim i dokaze o malverzacijama. Bizarno, ali na taj način razotkriveni su falsifikatori.

Jandrić je sklon falsifikovanju. 

U vrijeme dok je držao agenciju za prodaju nepokretnosti, Jandrić je na osnovu falsifikovane punomoći prodao nepokretnost jednog povratnika. U postupku pred sudom, vještak grafološke struke je utvrdio da je potpis vlastodavca falsifikovan. Sud je potvrdio da je riječ o falsifikatu.

O odnosu IGMIN-a i Banke
Ubrzo nakon  akcije “Kolt” (01.02.2016.), kada je utvrđeno da se na benzinskoj pumpi „Reunion“ Modriča (koja je u vlasništvu IGMIN-a) lož ulje prodaje kao dizel, isplivalo je da se ta firma nalazi u ozbiljnim dugovima i da počinje propadati. 

To je praktično značilo da će brojni povjerioci, čije je potraživanje dospjelo, krenuti u prinudnu naplatu kako bi namirili svoje potraživanje i zauzeli prvo mjesto u redu naplate. 

Akcija "Kolt"
Da bi sačuvao određeni broj stanova, “IGMIN” je izdao fiktivne mjenice Banci kako bi banka sa tim mjenicama odmah u izvršnom postupku pribavila zabilježbu izvršenja na stanovima IGMIN-a i na taj način spriječila druge povjerioce da naplate svoje potraživanje.

Banka je, kako stvari stoje, direktno involvirana u pokušaj prevare, a sve je razotkriveno kada su uputili i zahtjev za izvršenje nad stanovima koji nisu u vlasništvu “IGMIN-a”, već sedam lica koja sam naveo.

Milan Mišić je osnivač tri firme: IGMIN-MM d.o.o. Modriča, IGMIN-INVEST MD Modriča i Kuršik doo Modriča.

Svim firmama su blokirani računi.

Zahtjev za nadzor 
Zajednička advokatska kancelarija Nade Milić i Miloša Đurića je, između ostalog, 31.05.2017. godine Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka, Sektor za poslove nadzora, podnijela zahtjev za nadzor RUGIP PJ Modriča. 


U tom zahtjevu je opisano sve što se dešavalo oko preknjižavanja već uknjiženih stanova, ali do danas RUGIP nije poslao nikakav odgovor na taj zahtjev, niti je uveo nadzor. 

Nakon toga uslijedila je krivična prijava protiv NN lica zaposlenog u RUGIP PJ Modriča, NN lica zaposlenog u IGMIN-u i NN lica zaposlenog u  Banci zbog malverzacija. 

Po krivičnoj prijavi je pokrenuta istraga. (nastaviće se)