четвртак, 22. фебруар 2018.

Mutni IT poslovi Zorana Tegeltije sa firmama sumnjive reputacije

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija, trebao bi, (osim oko kamera i radara), mnogo toga da objasni i oko tendera za nabavku “IZIS-a” za potrebe Fonda zdravstva, čija je cijena (prva faza) 23,2 miliona KM.

Tegeltija bi, prije svega, morao javnosti saopštiti da li će deset posto od vrijednosti ovog posla otići u budžet Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje; Šta je sa već uloženih 6,5 miliona KM u informacioni sistem FZO RS i da li će taj novac biti poklonjen zagrebačkoj firmi “Erikson - Nikola Tesla), a posebno bi bio dužan pojasniti zbog čega su ovaj posao dobile osobe koje su bile dio velikih prevara vezanih za rekonstrukciju palate predsjednika!

Zašto bi sve to Tegeltija trebao pojasniti? 

Zato što je on ministar finansija i bez njegovog pozitivnog stava Vlada RS nije mogla donijeti odluku o zaduženju Fonda u visini od 44 miliona KM, od čega 23,2 miliona treba da se utroše za “IZIS”. Uz to, u poslu se pojavljuju “iznenada” Tegeltijini štićenici iz tajkunskih redova, što svjedoči da je on kapilarno involviran u cijelu prevaru sa “IZIS-om”, u kojoj se u privatne džepove treba preliti, za početak, 15 miliona KM. 

Istraga
Uprava kriminalističke policije MUP-a RS zatražila je dokumentaciju od Fonda zdravstva, u vezi sa tenderom za nabavku Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), objavio je “Blic”, 15.02.2017. godine.

Iz FZO su potvrdili da su iz UKP-a MUP RS zatražili dokumentaciju i da im oni stoje na raspolaganju.

Ranije, ovog mjeseca, sam objavio da će Fond zdravstva Republike Srpske dobiti uskoro Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) po nevjerovatnoj cijeni od 23,2 miliona KM.

Pobjednik na ovom tenderu se već zna, to je firma “MMS CODE”, koja je u direktnoj saradnji sa firmom “Erikson - Nikola Tesla” iz Zagreba, iako ugovor još uvijek nije potpisan.

Deset posto od vrijednosti posla pripašće HZZO-u?!
Veoma je interesantna firma “Erikson - Nikola Tesla” iz Zagreba, koja je Zavodu za zdravstveno osiguranje Hrvatske (HZZO) naplatila 150 miliona kuna (cca 40 miliona KM) za informacioni sistem koji godinama nije proradio.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) sklopilo je 2003. godine prvi ugovor s tvrtkom “Ericsson Nikola Tesla” za informatizaciju primarne zdravstvene zaštite, nakon čega nitko godinama nije imao nikakvoga glasa o sudbini tog projekta, sve do 2008. i 2009. godine, kada je ta zagrebačka tvrtka, za održavanje tajanstvenog sustava, dobila novi ugovor s MZSS-om, vrijedan 55 milijuna kuna, objavila je “Slobodna Dalmacija”, 30.01.2013., u tekstu “Kako smo potrošili 150 milijuna kuna za informatizaciju zdravstva”.

U tekstu je precizno navedeno, i od visokih funkcionera Hrvatske potvrđeno, da 10% od vrijednosti aplikacije pripada HZZO-u. To, praktično, znači da ukoliko u Fond zdravstva RS bude uveden isti program, deset posto od vrijednosti posla, (2,3 miliona KM), treba biti uplaćeno HZZO-u. 

“Ericsson” je bio vlasnik koda, što je sasvim u redu s obzirom da su izradili projekt, no mi smo bili vlasnici podatkovne baze na temelju koje je sustav izrađen, pa smo i ugovorili da ako oni nekome prodaju aplikaciju, HZZO (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, op. a.) od tog posla dobiva 10 posto - kaže Andro Vlahušić, ministar zdravstva u vladi Ivice Račana, za čijeg ministrovanja je i potpisan ugovor HZZO i “Erikson Nikola Tesla”. (Slobodna Dalmacija)

Nema nikakve dileme da HZZO polaže pravo na deset posto od vrijednosti aplikacije, a gotovo je za nepovjerovati da će MMCCODE i “Erikson” praviti novu za FZO RS!!!

Ostaje otvoreno pitanje i gdje će biti server sa podacima; Iako u Fondu zdravstva RS uvjeravaju da će server biti u toj instituciji, teško im je bilo šta za vjerovati, jer je, bez dileme, cijeli tender namješten. A MMSCODE, koji dobija posao, teško da može održavati takav sistem.  

Zašto se “Eriksonu” poklanja 6,5 miliona KM?!
Ima još jedno pitanje koje bi trebalo razmotriti - Budući da je Fond zdravstva do sada već uložio oko 6,5 miliona KM u informatiku, da li će taj dio biti poklonjen “Ericson Tesli”.

Do sada su u programskom dijelu podrške radile dvije firme:
-Lanaco, koji vodi finansijski - poslovni softver za FZORS i
-Računari koji su za FZORS i ministarstvo zdravlja uradili aplikativni softver "Dr Medic". Ovaj softver se već više godina primjenjuje i sadrži elektronski zdravstveni karton, elektronski recept i elektronske uputnice. 

“Ericsson Nikola Tesla/MMS code” sada rade IZIS, što je ranije radila banjalučka firma “Računari” (vidi dodatak). Da li to znači da je softver koji je razvijen i plaćen 6,5 miliona KM i koji se godinama primjenjuje bio loš ili se ponovo pokušava prodati isti program gotovo četiri puta tri puta skuplji?

Projekat prevare
Vlada RS je na 111. sjednici, održanoj 09.02.2017. godine, dala saglasnost Fondu zdravstva da se zaduži za 44 miliona KM, od kojih će se 23,2 miliona utrošiti na nabavku IZIS-a.

Odluku je potpisala Željka Cvijanović, a stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku Republike Srpske. 

Odluka je objavljena u Službenom glasniku broj 17, od 22.02.2017. godine.

Na ovaj način otvoren je put da Firma pobjednica inkasira za IT opremu cca 23 miliona KM, u prvoj fazi, dok bi, sa Fazom 2 implemetacije ovog projekta, trebalo da inkasira ukupno 35 miliona KM.

Od 23 miliona KM, koliko iznosi Prva faza implementacije IZIS-a, narečenim ostaje 15 miliona čiste zarade; U drugoj fazi, koja iznosi dodatnih 12 miliona, čista zarada je cca 8 miliona KM, što praktično znači da će pobjednici na tenderu zaraditi 23 miliona KM, od onih 35 koliko će biti utrošeno u dvije faze projekta IZIS.


Tegeltija, preko Kaje, ulazi u vlasništvo MMSCODE
Vlasnici firme MMSCODE bili su Slavko Bojić, Savo Antonić i Miloš Đurđević, da bi, nakon što je postalo izvjesno da će dobiti milionski posao, odjednom u suvlasnički odnos ušetao i Mladen Milanović Kaja, preko firme “Euro Bonus”, koja je u njegovom stopostostotnom vlasništvu.

Tamo gdje je Milanović, tu je i Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, koji se, osim posla sa FZO, “čipuje” i u nabavku kamera i radara za MUP RS.

Svi suvlasnici firme “MMSCODE” su poznati “Budžetski tajkuni”, jer već duže od decenije žive od milionskih poslova ugovorenih sa brojnim institucijama RS.

Antonić i Đurđević su suvlasnici firme “Venera”, koja je tokom poplava 2015. godine bila glavni snabdjevač Robnih Rezervi RS; RRRS su sada u  stečaju. Neki od članova njihove najuže porodice uposleni su na visokim pozicijama u ministarstvu finansija, kod Zorana Tegeltije.

Milanovićeve firme, iako je on na Crnoj listi Svjetske banke, imaju brojne poslove sa “Putevima RS” i brojnim drugim institucijama, dok ni Bojić ne zaostaje mnogo za njima.

Bojić u procesu Stojiću
Slavko Bojić i Adil Osmanović
Bojić je vlasnik i firme “Procontrol”, koja je bila itekako zastupljena u suđenju Mirku Stojiću, bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS.

Stojić je presuđen na dvije godine zatvora (30.11.2012.), zbog teških zloupotreba položaja, a svjedok u tom slučaju bio je upravo Bojić.

Bojić je, tokom suđenja, mijenjao iskaz: prvo je tvrdio da mu je Stojić iznudio 10.000 evra, na pozajmicu od 100.000 KM. Nakon toga je sve opovrgao i izjavio da je sa 10.000 evra namjeravao da “nagradi Stojića za uslugu”.

Nezavisne novine (11.01.2011.): Specijalno tužilaštvo će tužiti svjedoka - I dok je u istrazi naveo da je od optuženog Stojića pozajmio 100.000 maraka, uz obavezu, odnosno zelenašku kamatu od 10.000 evra na pozajmljeni iznos, koju mu je nametnuo takođe optuženi, Bojić je tokom svjedočenja to negirao.

Bojić je, naime, pred sudijom izjavio kako je on pitao Stojića da mu posudi pomenuti novac, a da je zelenaška kamata od 10.000 evra u stvari bilo "čašćenje" Stojića za uslugu koju je učinio pozajmivši novac.
Mirko Stojić

Nakon što je Bojiću predočen dokument na kojem je napisao da se obavezuje da će vratiti Stojiću 100.000 KM i još 10.000 evra, on je kazao da je sve što je napisano njegov rukopis, osim cifre od 10.000 evra.

Na pitanje sudije ko je to dopisao, on je rekao da ne zna, ali da je vjerovatno to učinio Stojić. Na dalje pitanje sudije, zašto je dopisao 10.000 evra ako Stojić već nije tražio taj novac već je to trebalo biti "čašćenje", Bojić nije znao da odgovori. (NN)

Bojićev “Prokontrol" je 2007. godine bio zadužen za projektovanje i ugradnju tehničke zaštite u prostorijama nove zgrade Palate predsjednika RS.

Afera sa KBC-om
“Prokontrol” je bio i dio velike afere oko revizije projekta izgradnje KBC-a Banjaluka, o čemu su detaljno pisale Nezavisne novine.

Nezavisne novine (31.01.2013) navele su, u tekstu “Sumnjivi podizvođači za reviziju projekta” da je “Procontrol” je firma sumnjive reputacije. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, zaključivši ugovor o reviziji projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka, za tu namjenu angažovalo je kao podizvođače firme bez adekvatnih referenci.

Podsjećanja radi, Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, potpisao je ugovor za finalni pregled projekta rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka, vrijedan 1,9 miliona evra.

Ugovor o projektu rekonstrukcije, koji je potpisan 2009. godine, koštao je 1,5 milion evra, odnosno manje od same revizije projekta.
Ministarstvo je odbilo da nam dostavi oba dokumenta, kako bismo se pokušali uvjeriti u činjenice oko oba projekta i zbog čega je tolika razlika u cijeni.

Nosilac konzorcijuma revizije je jedna od uglednijih njemačkih nezavisnih kuća "Obermeyer", čije se reference odnose i na izgradnju bolnica. Našli smo podatak da je u Berlinu čak primila nagradu "Autodesk BIM" za dizajniranje bolnice u Al Ainu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Međutim, na pitanje zašto tako ugledna kompanija angažuje dva sumnjiva podizvođača bez referenci - austrijski "Uniplan Medizintechni"k iz Beča, koji nema čak ni internet sajt niti validnu referenc-listu, i banjalučki "Procontrol", koji je spominjan u sudskom procesu za pronevjeru novca prilikom rekonstrukcije Palate predsjednika RS, nismo uspjeli dobiti odgovor… (NN) 

“Procontrol” je bio sumnjiv godinama, posebno nakon što je info-pult KBC-u naplatio 83.000 KM, ali te sumnje nikada nisu pretočene u bilo kakav proces. Škrbić je uvijek uspijevao sve da zataška. 

Njegove poslove sa Bojićem sada je nastavio Zoran Tegeltija! (nastaviće se)

Dodatak - Izvodi iz Izvještaja Glavne službe za reviziju (2013.) o radu Ministarstva zdravlja

“1 Уговор о консултантским услугама између Министарства здравља РС (PCU) и Рачунари д.о.о. број BA/RS/HSEP/CS-022/07 Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске Извјештај о ревизији финансијских извјештаја Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за период 01.01.-31.12.2011. године 20 У Рјешењу о додјели уговора и информацији достављеној Фонду здравственог осигурања РС (ФЗО РС) наведено је да је вриједност Уговорa са ПДВ-ом 1.924.200 КМ. Управни одбор ФЗО РС донио је 30.6.2011. одлуку да средства у износу 1.924.200 КМ са ПДВ-ом обезбиједи ребалансом Финансијског плана за 2011. годину и Финансијским планом за 2012. годину. 

Одговорне особе из Министарства потврдиле су у току ревизије да је у наведеним документима дошло до грешке, те да је вриједност Уговора 1.660.000 са укљученим ПДВ-ом. Уговорено је да „Рачунари“ д.о.о. успоставе дата центар у свом власништву, развију информациони систем е-рецепт и додатне апликативне модуле који нису тражени у Пројектном задатку али су прихваћени у току преговора, ураде потребне конфигурације апликација и рачунара корисника у домовима здравља, и након имплементације система, понуде софтвер као услугу. Министарство (односно ФЗО РС) треба уплатити аванс у износу од 480.000 КМ а преостали износ након извршених услуга које би добављач фактурисао мјесечно, на бази броја записа у сталним регистрима (пацијент, здравствени картони и сл.) и броја трансакција (упутница, рецепт и сл.). 

Процијењена вриједност услуге са ПДВ-ом, на бази обима података из 2009. је око 260.000 КМ мјесечно или 1.560.000 КМ на полугодишњем нивоу. У оквиру уговореног износа од 1.660.000 КМ, здравствени сектор може користити наведене услуге око 6,4 мјесеца. Након завршетка Уговора систем престаје да ради, Министарство задржава право власништва над базама података и нема никаква права над апликацијама/сервисима који вриједносно чине око 70% уговора (централизовани е-картон, е-рецепт и е-упутница). Министарство има могућност да продужи Уговор, или уколико одлучи да успостави свој дата центар, откупи развијене сервисе (цијена није дефинисана) и финансира додатне (непознате) трошкове инсталације и подешавања на централној и корисничким локацијама, или развије апликације са другим добављачем. 

Очекивани производи у Пројектном задатку, који је у складу са Стратегијом развоја е-здравства, били су: успостављен дата центар и информациони систем е-рецепт у власништву Министарства здравља РС и закупљена комуникациона инфраструктура између домова здравља, амбуланти и дата центра. 

Производи након имплементације закљученог Уговора: су дата центар и софтверски сервис у власништву добављача, базе здравствених података неопходне за функционисање сервиса на опреми добављача и оспособљеност добављача да, на комерцијалној основи пружа услуге здравственом сектору или прода Министарству развијене апликације/сервисе по недефинисаној цијени”, navedeno je u Izvještaju Glavne službe za reviziju, 2013. godine, o poslovanju Ministarstva zdravlja RS.