четвртак, 1. март 2018.

Tegeltijin i Lukačev "IT Genije” Bojić - Uzeo milione za Fušeraj koji ne funkcioniše

piše: Slobodan Vasković

Bojić
Slavko Bojić, vlasnik firme “ProControl”, suvlasnik “MMSCODE” i brojnih drugih, pravi je IT “mag”: Uzima već godinama u Republici Srpskoj milionske poslove, uprkos činjenici da njegovi proizvodi ne rade.

Bojićeva firma “ProControl” je tokom 2011. godine u TE “Ugljevik” uradila poslove postavljanja videonadzora.

Za te poslove, “ProConrol” je, ukupno, implementirao 1.018.966,92 KM.

Videonadzor ne radi ni sedam godina nakon što je postvaljen; Istina, ponekad neka od kamera i proradi, ali to je kratkog daha, pa se može konstatovati da je pomenuti milion KM bačen u Bojićev džep.

Novac su Bojiću za kamere koje ne rade ispaltila dva direktora TE “Ugljevik”: Tokom 2012. godine Anto Gajić, tadašnji direktor TE “Ugljevik” je “ProControl” isplatio 611.927,2 KM, dok je, po zlu čuveni prevarant, Ćiko Krunić, za vrijeme svog mandata čišćenja Termoelektrane od svake dobiti, Bojiću, 2014. godine, isplatio ostatak u iznosu od 407.039, 72 KM.

Sada je taj isti Bojić dobio, kao suvlasnik firme “MMSCODE”, posao od Fonda zdravstva “težak” 23,2 miliona KM - za uvošenje “IZIS-a”, dok, istovremeno, stoji iza posla sa nabavkom kamera i radara za MUP RS, putem Javno-privatnog partnerstva, vrijednog preko 200 miliona KM.

Kako će sve te poslove uraditi, jasno je iz primjera video-nadzora postavljenog u TE “Ugljevik”, koji ne radi. Niti će ikada proraditi.

U sudskom registru kao osnivači firme “MMSCODE” upisani su Slavko Bojić, Miloš Đurđević, Savo Antonić, svi iz Banjaluke i firma “Euro Bonus”, iza koje stoji Milanović; Ta firma je registrovana u Mrkonjić Gradu, ulica Podbrdo bb.

Svi navedeni imaju po 25 posto vlasništva u “MMS COD”, a ukupni osnivački ulog je 201.999,92 KM, odnosno 50.499, 98 KM po osnivaču.

Bojića, koji živi u Njemačkoj već pet godina, u aktuelne poslove, vrijedne, ukupno, preko dvije stotine miliona KM, su uveli ministri Zoran Tegeltija i Dragan Lukač. 

Sada Lukač i Tegeltija od najobičnijeg dunđera i neznalice prave IT "Genija"!!! 

Bojić u procesu Stojiću
Bojić i njegova firma “Procontrol” bili su itekako zastupljeni u suđenju Mirku Stojiću, bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS.

Stojić je presuđen na dvije godine zatvora (30.11.2012.), zbog teških zloupotreba položaja, a svjedok u tom slučaju bio je upravo Bojić.

Mirko Stojić
Bojić je, tokom suđenja, mijenjao iskaz: prvo je tvrdio da mu je Stojić iznudio 10.000 evra, na pozajmicu od 100.000 KM. Nakon toga je sve opovrgao i izjavio da je sa 10.000 evra namjeravao da “nagradi Stojića za uslugu”.

Nezavisne novine (11.01.2011.)Specijalno tužilaštvo će tužiti svjedoka - 
I dok je u istrazi naveo da je od optuženog Stojića pozajmio 100.000 maraka, uz obavezu, odnosno zelenašku kamatu od 10.000 evra na pozajmljeni iznos, koju mu je nametnuo takođe optuženi, Bojić je tokom svjedočenja to negirao.

Bojić je, naime, pred sudijom izjavio kako je on pitao Stojića da mu posudi pomenuti novac, a da je zelenaška kamata od 10.000 evra u stvari bilo "čašćenje" Stojića za uslugu koju je učinio pozajmivši novac.

Nakon što je Bojiću predočen dokument na kojem je napisao da se obavezuje da će vratiti Stojiću 100.000 KM i još 10.000 evra, on je kazao da je sve što je napisano njegov rukopis, osim cifre od 10.000 evra.

Na pitanje sudije ko je to dopisao, on je rekao da ne zna, ali da je vjerovatno to učinio Stojić. Na dalje pitanje sudije, zašto je dopisao 10.000 evra ako Stojić već nije tražio taj novac već je to trebalo biti "čašćenje", Bojić nije znao da odgovori. (NN)

Bojićev “Prokontrol" je 2007. godine bio zadužen za projektovanje i ugradnju tehničke zaštite u prostorijama nove zgrade Palate predsjednika RS.

Afera sa KBC-om
“Prokontrol” je bio i dio velike afere oko revizije projekta izgradnje KBC-a Banjaluka, o čemu su detaljno pisale Nezavisne novine.

Nezavisne novine (31.01.2013) navele su, u tekstu “Sumnjivi podizvođači za reviziju projekta” da je “Procontrol” je firma sumnjive reputacije. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, zaključivši ugovor o reviziji projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka, za tu namjenu angažovalo je kao podizvođače firme bez adekvatnih referenci.

Podsjećanja radi, Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, potpisao je ugovor za finalni pregled projekta rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka, vrijedan 1,9 miliona evra.

Ugovor o projektu rekonstrukcije, koji je potpisan 2009. godine, koštao je 1,5 milion evra, odnosno manje od same revizije projekta.
Ministarstvo je odbilo da nam dostavi oba dokumenta, kako bismo se pokušali uvjeriti u činjenice oko oba projekta i zbog čega je tolika razlika u cijeni.

Nosilac konzorcijuma revizije je jedna od uglednijih njemačkih nezavisnih kuća "Obermeyer", čije se reference odnose i na izgradnju bolnica. Našli smo podatak da je u Berlinu čak primila nagradu "Autodesk BIM" za dizajniranje bolnice u Al Ainu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Međutim, na pitanje zašto tako ugledna kompanija angažuje dva sumnjiva podizvođača bez referenci - austrijski "Uniplan Medizintechni"k iz Beča, koji nema čak ni internet sajt niti validnu referenc-listu, i banjalučki "Procontrol", koji je spominjan u sudskom procesu za pronevjeru novca prilikom rekonstrukcije Palate predsjednika RS, nismo uspjeli dobiti odgovor… (NN)