понедељак, 12. март 2018.

Pandurevićeva pisala Dodiku: Da li Vam je zaista toliko bitna vlast da ste spremni i na fizičko ugrožavanje svojih neistomišljenika?!

piše: Slobodan Vasković

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstvaničkom domu parlamenta BiH, uputila je pismo Miloradu Dodiku 25.12.2017. godine  u kojem mu ukazuje da bi posledice njegove agresivne mogle izazvati i ljudske žrtve. 

Pandurevićeva sugeriše Dodiku da je upravo On taj koji stavlja mete na leđa kako nje, tako i njenih kolega i saradnika.

U pismu je navedeno da nije namijenjeno javnosti, ali, nakon što sam došao u njegov posjed (budući da “mjesecima kruži kabinetom Milorada Dodika"), smatram da ga je nužno objaviti, zbog debate koja je otvorena oko navoda ”obajveštajnih" službi da bi neka od zemalja Zapada mogla likvidirati pojedine opozicione lidere.

Pismo je, takođe, bitno objaviti i zbog činjenice da je Dodiku upravo iz opozicionih redova, na vrijeme, ukazano kuda može odvesti njegovo verbalno targetiranje svih kritičara režima, koliko opasno je da u tome učestvuje čitava plejada SNSD-ovih funkcionera na raznim nivoima, ali i činjenice da iza opasnih prijetnji o likvidaciji nekog od opozicionih političara, stoje upravo isluženi obavještajci bliski Dodiku, a ne bilo kakve obavještajne službe iz inostranstva. Pismo je važno objaviti i zbog toga što se "ubilačka kampanja" pojačala nakon njegovog upućivanja Dodiku.

“Ставили сте мету на леђа мојих колега и мене, али треба да знате да нећемо бити овце која ће добровољно отићи на клање”, navodi Pandurevićeva u pismu Dodiku.

Ona ističe da joj je shvatljiva legitimna, demokratska, politička borba, kao i da joj je prihvatljivo da ta borba ponekad izađe iz okvira političkih sučeljavanja.
”Али, не могу схватити, нити прихватити, да неко, па макар то били и Ви, Ваш СНСД и Ваша РТРС, ради политичких обрачуна, водите кампању линча, лажи, прљавштина, угрожавања туђих живота и безбједности. Да ли Вам је заиста толико битна власт, да сте спреми и на физичко угрожавање својих неистомишљеника!?

Видите, господине предсједниче, ћутала сам безброј пута када ми је била угрожена безбједност од стране Ваших присталица. Ћутала сам када су ме са предизборног скупа СДС-а буквално евакуисали из Шековића, јер ме тражио Ваш кандидат за начелника са групом хулигана да се обрачуна са мном (како је рекао ''да ми .... матер''). 

Ћутала сам када ме шеф Вашег посланичког клуба на сједници парламента примитивно вријеђао као жену, само зато што сам поставила посланичко питање о куповини зграде за НОС на Палама. Ћутала сам и када ме тај исти  дан, пред свједоцима, у ходнику парламента, ударио”, navodi Aleksandra Pandurević u pismu Dodiku.

Ona podsjeća na propagandističke bilborde i letke u Istočnom Sarajevu o trasi autoputa Beograd - Sarajevo, tvrdeći da se njima manipulisalo porodicama stradalih i da im je cilj bio nanošenje štete, između ostalih, i Pandurevićevoj.

“Донијело ми је корист јер је Ваша странка ухваћена у лажима”, tvrdi šefica Kluba poslanika SDS-a. 

“Но, да ли сте свјесни колико је опасно оно што је СНСД на челу са Мићом Краљевићем урадио у Власеници? Сматрате ли да је уреду измишљати прљавштине и људима стављати мете на леђа? Умјесто да се дистанцирате од тако опасних ствари, Ваш начелник и Ваша странка су у Дневнику РТРС-а у петак (22.12.2017., op.aut.) јавно потврдили да стоје иза тога. Срамота и биједно! Врхунац је цинизма да ми након свега тог, на врата дођу припадници МУП-а да ми кажу да су ту да ме заштите. Хвала Вам на тој заштити, није потребна. Штитићу се сама, како знам и умијем.

Да ли сте уопште свјесни колико су опасне умоболне манипулације из власеничких летака иза којих стоји Ваша партија потпомогнута РТРС? Знате ли колико је људи у стању растројства, депресије, ПТСП-а, од којих ће неки повјеровати у те болесне конструкције и у растројству повући потез послије којег ће бити касно за кајање!? 

Своју нечисту савјест према Радету Гарићу, мом личном пријатељу и члану ОО СДС Власеница којег је оставио без посла, као и његовог сина, те му починио још много горе ствари, Мићо Краљевић не може опрати никаквим лецима и гнусним лажима!?”, stoji u pismu Pandurevićeve Dodiku.   

Poslanica SDS-a tvrdi da je svjesna kako će Dodik javno reći da sve to ne podržava, odnosno cijelu priču svesti na lokalne okvire. 
“Али, није баш тако. Мићо Краљевић, правоснажно осуђени киднапер, је Ваш продукт, и сви они покушавају да копирају Ваше поступке према којима је опозиција легитимна мета коју је пожељно, без икаквих стварних доказа и аргумената, етикетирати најстрашнијим и најогавнијим атрибутима, само да бисте прикрили сопствене слабости. Све то радите без имало одговорности, политичке зрелости и осјећаја срама. Одговорни сте јер сте политику свели на ниво каљуже, а друштво у потпуности подијелили!  

И одговорни сте зато што, уз Ваш благослов, Јавни сервис - РТРС, који би требало да буде у служби истине и непристрасног информисања, свакодневно, па и на овом последњем примјеру, показује да је најбескурпулознија могућа пропагандна машинерија каква постоји још само у Сјеверној Кореји”, navodi Pandurevićeva.

Ona kaže da je sigurna kako je Dodiku poznato da je Republika Srpska dio regionalnih i širih procesa.

“Демократизација друштва, владавина институција, и пребацивање тежишта политичке моћи са политичких партија на институције су неминовни и незаустављиви процеси. 

Ваш лични избор је да желите да Вас се кроз 20 или 50 година, будуће генерације сјећају као човјека који је узурпирао све институције, немилосрдно се обрачунавао са политичким противницима у чему му је служио Јавни сервис, изоловао Републику Српску, демографски је испразнио и осиромашио. 

Много тог бих Вам можда и могла опростити, па и кампању линча, али страх и сузе моје мајке не могу! Не могу Вам опростити што се не осјећам сигурно и заштићено од институција у држави за коју је моја фамилија дала превелику жртву, у животима. 

Не могу Вам опростити политички примитивизам који је на сцени, нити то што је у потпуности урушен систем вриједности. Урушили су га они којима сте Ви дали моћ, а да је ничим нису заслужили. Ни памећу ни људскошћу. Нека Вам је са срећом”, zaključila je Pandurević u pismu Dodiku, upućenom 25.12.2017. godine.