уторак, 27. март 2018.

Pumpadžije iz Brčkog, Bijeljine, Zvornika... utajili 15 miliona KM, izbjegavanjem plaćanja akciza

piše: Slobodan Vasković

Vlasnici benzinskih pumpi na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika... utajili su cca 15 miliona poreza, jer su izbjegavali da plaćaju akcizu.

Sve ovo su, prema mojim saznanjima, utvrdili nadležni organi Uprave za indirektno oporezivanje; Iako sma im uputio dopis u vezi sa pomenutim slučajevima utaje, na njega mi nije odgovoreno, što pokazuje da u UIO izbjegavaju da se oglašavaju o ovoj temi.

Razlog može da leži u činjenici da se UIO nalazi pod velikim pritiskom da povuče rješenja o naplati utajenog poreza, jer su mnogi od onih koji su sankcionisani bliski moćnim pojedincima iz vlasti. Primarno Zoranu Tegeltiji, ministru finansija.

Uz to, advokat koji ih zastupa, Miloš Stevanović je obećao da će “završiti posao”, a zauzvrat je honorisan sa cca 400.000 KM. Stevanović za sebe tvrdi da je blizak vlasti, ali i pojedinim zvaničnicima OHR-a.

Cijeli slučaj utaje nalazi se, trenutno, u žalbenom postupku i biće interesantno vidjeti na koji način će se okončati. (nastaviće se)

Pitanja bez odgovora

Uprava za indirektno oporezivanje

Poštovani,
molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:

Da li je UIO, njeni nadleženi organi, vršila kontrolu prometa nafte i naftnih derivata na području Bijeljine i Semberije i kada, u kom vremenskom periodu?

Da li je UIO donijela rješenja o naplati akcize od kontrolisanih subjekata i koliko je ukupno obračunato neplaćenih obaveza?

Koje sve subjekte je UIO kontrolisala, koliko je kome od njih obračunato obaveza?

Da li je bilo žalbi na rješenja UIO i u kojoj su ona fazi?

Molim Vas da mi dostavite spisak subjekata kojima je obračunat dug prema UIO, sa pojedinačnom visinom duga?

Zamolio bih Vas da mi, u skaldu sa slobodom pristupa informacijama, odgovore dostavite najkasnije do utorka, 20.03.o.g.

S poštovanjem, 

Slobodan Vasković, bloger